- Gündem
- 09.07.2025 17:19
İzmir’de yaşanan deprem, tüm Türkiye’de deprem gerçeğini bir kez daha akıllara getirirken, vatandaşlar, toplanma yerlerini merak etmeye başladı. Peki, acil toplanma alanlarımız betona mı gömüldü yoksa tam aksine yeşil alan sayısı arttı mı?
SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
Türkiye, Ege Denizi’nde merkez üssü İzmir’in Seferihisar ilçesi olan 6.6’lık deprem ile sarsıldı. Deprem İzmir’in Bayraklı ilçesinde çok sayıda yıkıma neden olurken, onlarca insan da yaşamını yitirdi. ‘Felaketin merkez üssü’ olarak nitelenen Bayraklı’da yıkım sonrası birçok vatandaş, toplanma alanlarını araştırdı. Hatta her ilçenin belediyesi de toplanma alanlarının bulunduğu noktaları kamuoyuyla paylaştı… Peki, İstanbul’da olduğu gibi İzmir’de de toplanma arazilerinin birçoğunda inşaatlar mı yapıldı? Acil toplanma alanlarının sayıları yeterli mi? Hangi ilçede daha fazla ya da hangi ilçelerde ihtiyaç var? Tüm bunları İzmir Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Sinancan Öziçer ile konuştuk. Öziçer’e göre İzmir’de acil toplanma alanlarının sayısı diğer kentlere oranla çok daha iyi bir durumda. Özellikle Karşıyaka ve Bornova’da toplanma alanlarının arttığını söyleyen Öziçer, kent genelinde 363 adet toplanma alanının oluşturulduğunu ve alışveriş merkezlerine gömülmediğini vurguladı.
Depreme ilişkin açıklamalarda bulunan bazı kişilerin ise ‘felaket tellallığı’ yaptığını da ileri süren Öziçer, “Matematik ve fizik kurallarına dayanarak bir veri veriyorsa sıkıntı yok. Ama hiçbir veri vermeden felaket tellallığı yapan hocalarımıza kulak asmayın” dedi.
ÇOK DA UYGUN OLMAYAN YERLERİMİZ VAR
İzmir’de AFAD verilerine göre 363 adet afet toplanma alanının bulunduğunu belirten Başkan Öziçer, “Deprem sonrası vatandaşlarımızın toplanma yerlerinde buluşmaları gerekiyor. Bu konu gerçekten önemli. Bizler deprem öncesi ve anı için gerekli tedbirleri alıyoruz ama vatandaşlarımızın depremden sonra nerede toplanmaları gerektiği ile ilgili de bir bilgiye sahip olmaları gerekiyor. Bundan dolayı da her belediyenin sınırları içerisinde belli başlı standartları baz alarak hazırlamış oldukları afet toplanma yerleri var. AFAD verilerine göre İzmir’de 363 adet afet toplanma yeri mevcut ve bunların biraz daha artırılması gerekiyor. Çünkü hem metrekare anlamında küçük olan yerler hem de mevcut yer anlamında çok da uygun olmayan yerlerimiz var” şeklinde konuştu. Yerel yönetimlerin mutlaka afet toplanma alanlarını artırma yoluna gitmesi gerektiğini vurgulayan Öziçer, Bornova’da 11 olan toplanma yer sayısının 60’a çıkarıldığını ve bunun AFAD İzmir İl Müdürlüğüne sunulup onaylatıldığını söyledi.
MAHALLE MUHTARINIZA DANIŞIN
Depremden sonra aile bireylerinin farklı alanlarda olabileceğine işaret eden Sinancan Öziçer, “Kimisi iş yerinde, kimisi okulda, kimisi dışarıda, kimisi evde olacaktır. Deprem anında tamamen iletişim sistemleri çöktüğünden ve birbirlerine ulaşamayacakları için kişilerin kendi mahallelerinde bulunan en yakın afet toplanma yerlerine gidip orada toplanmaları gerekiyor ki uzman ekipler tekrardan onları yönlendirip bilinçlendirebilsin. Vatandaşlarımız kendi mahallelerindeki afet toplanma alanlarını bilmeyebilir. Bunu muhtarlarına gidip öğrenebilirler. Çok rahat bir şekilde vatandaşlarımızın görebileceği yerlerde tabelalar mevcut ve o tabelaları gördükleri yerler, kendi binalarına evlerine en yakın toplanma alanlarıdır. Afet sonrasında çok rahat bir şekilde bu noktalara gelip iletişime giremedikleri akrabaları, aileleri ile bir araya gelebilirler. Ondan dolayı vatandaşlarımızın en azından kendi sorumlulukları kapsamında yapacakları şeylerden bir tanesi de biliyorlarsa sorun yok ama bilmiyorlarsa muhtarlarına gidip, kendi mahallelerindeki en yakın toplanma alanlarını öğrenmelerini tavsiye ediyoruz” bilgisini paylaştı.
HEPSİ YEŞİL ALAN…
Deprem sonrası nasıl hareket edileceğinin çok önemli olduğunun altını çizen Başkan Öziçer, “Her mahallenin kendine ait 20-30 kişilik genç, dinamik, hevesli, gönüllü insanlarından oluşan Toplum Afet Gönüllüleri Ordusunu oluşturarak, deprem sonrasında uzman ekip gelene kadar ilk müdahaleyi yapıp uzman ekibe gerekli ortamı sağlayacak bir ekibin de oluşturulması gerekiyor” ifadelerini kullandı. “Toplanma alanı sayısı bakımından diğer büyükşehirlere kıyasla kesinlikle çok daha iyi durumdayız” diyen Öziçer, şunları ekledi: “Özellikle Bornova ve Karşıyaka toplanma alanı en fazla olan ilçelerimiz. İstanbul’daki toplanma alanlarının birçoğu alışveriş merkezlerine gömülmüş. İzmir’de ise böyle bir durum yok. Tabi yüz ölçümü olarak ilçeden ilçeye göre değişiyor. Daha küçük yerel belediyelerde belki 2 bin metrekarelik standarda uymuyor olabilirler. Ancak hepsi yeşil alan.” Depreme ilişkin son dakika açıklamalarında bulunan akademisyenleri de eleştiren Öziçer, “Matematik ve fizik kurallarına dayanarak bir veri veriyorsa sıkıntı yok. Ama hiçbir veri vermeden felaket telalılığı yapan hocalarımıza kulak asmayın” cümlelerini kullandı.