“Torbalı engelsiz yaşam parkı istiyor”

Torbalı Çözüm Bekliyor Derneği Başkanı Metin Şimşek, Torbalı, Alpkent, Ertuğrul ve Cumhuriyet mahallelerinin birleşim noktasında olan 65 bin 500 m2’lik alana engelli ve engelsiz bireylerin aileleri ile beraber spor ve sosyal faaliyet yapabilecekleri bir parkın yapılması gerektiğini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 07.02.2016 09:05
  • Güncelleme Tarihi : 07.02.2016 09:05
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Torbalı engelsiz yaşam parkı istiyor” haberinin görseli

TANER UYANIKER

Torbalı’nın sorunlarını çözmek için kurulan Torbalı Çözüm Bekliyor Derneği İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden engelsiz park yapılmasını istiyor. 

Torbalı, Alpkent, Ertuğrul ve Cumhuriyet mahallelerinin birleşim noktasında olan 65 bin 500 m2’lik alana engelsiz parkın yapılmasını isteyen dernek, böylelikle yeşil ve doğal ortamın engelli vatandaşların tedavilerine yardımcı olacağını söyledi.

EGZERSİZ YAPILABİLİR

Engelli vatandaşların rehabilitasyon ve fizik tedavi merkezlerinde aldıkları tedavi hizmetlerine ek olarak, engelli aktivite yaşam havuzu yapılması gerektiğini vurgulayan Şimşek, engellilerin su aktivitelerinde de bulunmalarının sağlanması gerektiğini söyledi. Şimşek, “Yüzmek, suda egzersiz yapmak, birçok hastalığın tedavisinde yer almaktadır. Romatizmalı hastalıklar, sırt-bel rahatsızlıkları, felç, ruhsal rahatsızlıklar, kas, iskelet, eklem ve bağ dokusu hastalıkları ve yaralanmalarında tüm bu yapılara yük bindirmemesi aynı zamanda etkin bir çalışma ortamı yaratması nedeniyle öncelikle önerilen egzersiz tipidir” dedi.

“SPORUN ÖNEMİ DAHA FARKLI”

Sporun, sağlıklı ve mutlu bir yaşam için gerekli bir uğraş olduğunu belirten Şimşek,  sporun tüm insanlar için önemine dikkat çekti. Sporun, engelli bireyler için daha da önemli olduğunu hatırlatan Şimşek, “Çünkü spor, zaten yaşamlarında birçok engelle karşılaşan ve bu engellerin yarattığı stresle birlikte engelli bireylere, yeni bir pencere açabilmektedir. Engel türü ve derecesi ne olursa olsun hareket etme, egzersiz yapma, sportif aktivitelere katılma bireye haz vermekte, hareket etmekten duyulan haz da bireyin yaşam motivasyonunu arttırmaktadır. Sağlık için olumlu katkılarının yanı sıra, birey spor yaparak yalnızlığını diğer insanlarla paylaşabilmekte, arkadaşlık kurabilmekte, dayanışmayı öğrenebilmekte, yeteneklerini tanıyarak gelişme olanağı yakalayabilmekte, kendisine, bedenine ve diğer insanlara karşı olumlu duygular geliştirebilmektedir. Tüm bunlar bireye anlamlı ve doyumlu bir yaşamı yakalama ve sürdürme şansını vermektedir. Bu anlamda da artık kendilerini engelli bir birey olmaktan çok toplumun bir parçası olduğunu, sosyal yaşantısı ile beraber ekonomiye katkı sunabileceğini algılatmaktadır. Bu duygunun verdiği güvenle bireyler engelleri ile başa çıkmasını öğrenebiliyorlar” diye konuştu.

ENGELLİLER İÇİN HAYVANAT BAHÇESİ İSTEĞİ

Engelli bireylere için küçük bir hayvanat bahçesi yapılması gerektiğini de ifade eden Şimşek, “Yaklaşık 200 metrekarelik alanda oluşturacağımız mini bir hayvanat bahçesinde at, tavşan, güvercin, horoz gibi hayvanlara yer vermeliyiz. Hayvanlarla bire bir temasta bulunabilen engelli bireyler aynı zamanda hayvanların bakımını da yapabilir. Engelli kardeşlerimizin at binmesini sağlamalıyız. Atla terapinin iki faydası var, birincisi engellilerin ata binerek spor yapması, ikincisi de atla tedavi edilmesi. Atla rehabilite edilen engelliler attan ayrı bir enerji alıyor, faaliyetini yapmayan adalelerini, uzuvlarını harekete geçirebiliyor. Ata binme ile denge kurma, hayvanlara temas etme, sıcaklığını hissetmesini sağlamak, damar yollarını, kaslarını harekete geçirerek tedavisine destek olmaktadır. Tıp dünyasında ‘hipoterapi’ adı verilen at üstünde terapi yönteminin geçerliliğinin bilimsel olarak kanıtladığını, bu terapi sayesinde çok sayıda engellinin sosyalleştiğini bu tedavi sayesinde yürümeye, konuşmaya başlamış kişiler olduğunu biliyoruz” dedi.

“ENGELLİLER TOPRAKLA UĞRAŞSIN”

“Durumu ağır olmayan engelli kişileri bahçelerde toprakla, doğal ortamda rehabilite etmek için hobi bahçeleri oluşturmalıyız” diyen Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Engellilerin buralarda sebze ve meyve yetiştirip bakımını yapmasını sağmalıyız. Engel durumu ağır olmayan vatandaşlarımız, bu bahçelerle uğraşarak tamamen doğal sebzeleri tadarak burada hoş vakit geçirecekler. Bahçelerimizde üzüm bağı başta olmak üzere, marul, salatalık, domates, fasulye ve daha birçok sebze ve çiçek yetiştirilebilir. Doğal ortamda sosyal faaliyetlerde bulunmak kendilerine güvenmelerini, yaşama dâhil olmalarını sağlamaya yardımcı olacaktır.”

İlginizi Çekebilir...

Kabul Ediyorum
İlkses Gazetesi olarak sistemimizde sadece sizin izinleriniz doğrultusunda bilgilerinizi kullanıyoruz. Detaylı Bilgi cookie script