Sayfa Yükleniyor...
Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm.Dr. Mustafa Torun, Manisa’nın Soma İlçesi’nde Koronavirüsü hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi
BURCU YANAR/ÖZEL HABER
Yeni Koronavirüs Salgını (2019-NCOV) ve Korunma Yolları konulu eğitim toplantısı Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki İlçe Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirildi. Gazetemizin sağlık yazarı Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm.Dr. Mustafa Torun’un konuşmacı olarak katıldığı toplantıyı Soma İlçe Sağlık Müdürü Dr. Fatih Güven koordine etti. Bilgilendirme toplantısında; virüsün özellikleri, hayvanlarda ve insanlarda neden olduğu hastalıklar, korunma yolları ve tedavi süreci anlatıldı. Uzm.Dr. Mustafa Torun, “Virüsün yapısından dolayı henüz anti viral tedavisi yapılamayan bu hastalıkta en akıllı çözüm; yurt dışından özellikle Çin’den gelen kişilerin virüs yönünden taranması, el yıkama alışkanlığının kazanılması, yakın temastan kaçınma ve mümkünse tüm solunum yolu ile bulaşan hastalıklarda olduğu gibi solunum izolasyon önlemlerini yerine getirmek çok önemlidir. Her zaman anlattığımız gibi korunma tedaviden üstündür” dedi.
NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Uzm. Dr. Mustafa Torun, son zamanlarda Çin’den gelen ve ismi koronavirus olarak adlandırılan bir virüs salgını ile ilgili toplumda yaygın bilgi kirliliği bulunduğuna dikkat çekerek, “Özellikle sosyal medyada akıl almaz bilgi paylaşımları yapılıyor. Kasım 2002 ve Temmuz 2003 yıllarında yine etkeni koronavirüs olan SARS (şiddetli akut solunum yolu sendromu) ile Ürdün’de Nisan 2012, Suudi Arabistan’da Eylül 2012’de tespit edilen ve yine koronavirüs olan MERS-COV (Orta Doğu Solunum Sendromu Virüsü) salgınlarını anımsayalım olayla ve hastalıkla ilgili güncel bilgimizi aktaralım” diye konuştu.
Mustafa Torun, hastalığın nasıl ortaya çıktığı konusunda şu ifadelere yer verdi: “Yeni koronavirüs ilk defa 29 Aralık 2019’da, Çin’in Wuhan şehrindeki deniz ürünleri ve canlı hayvan satan bir markette çalışan 4 kişide ve aynı günlerde bu marketi ziyaret eden çok sayıda kişide akciğer enfeksiyonu (Pnömoni) bulgularının tespit edildiğinin açıklanmasıyla gündeme gelmiştir. Hastalardan alınan örneklerin incelenmesi sonucunda 7 Ocak’ta, hastalığa neden olan virüsün SARS ve MERS gibi koronavirüs ailesinden olduğu anlaşılmış ve virüse Yeni Koronavirüs 2019 (2019-NCOV) adı verilmiştir. Koronavirüsler insanlar arasında hastalık yapabilen, bazı hayvan türlerinde (kedi, deve, yarasa) tespit edilebilen geniş bir virüs ailesidir. Hayvanlar arasında dolaşan koronavirüsler zaman içinde değişim göstererek insana bulaşma yeteneği kazanabilirler ve böylelikle insan olguları görülmeye başlar. Ancak bu virüslerin insanlar açısından tehdit oluşturması, insandan insana bulaşma yeteneği kazanmalarından sonra söz konusu olur. 2019-NCOV, Wuhan şehrinde canlı hayvan marketini ziyaret edenlerde ortaya çıkmış, insandan insana bulaşma yeteneği de kazanmış olan bir virüstür.”
Kesin olarak kanıtlanmış hasta sayısının 23 Ocak saat 01.00 itibariyle 571 kişi olduğunu da vurgulayan Mustafa torun, “Bunlardan 95’inin ağır seyirli olduğu ve 17 kişinin de hayatını kaybettiği bildirilmiştir. Ayrıca henüz kesin olarak kanıtlanmamış 393 hasta daha olduğu belirtilmektedir. Hastalık Wuhan başta olmak üzere ve buradan yayılarak Çin’in 25 şehrinde, Japonya’da 1 kişi, Hong Kong’da 1 kişi, Tayvan’da 1 kişi, Makau’da 1 kişi, Güney Kore’de 1 kişi, Tayland’ta 3 kişi ve ABD’de 1 kişide görülmüştür. Hastalık, 2-14 gün süren bir kuluçka süresinden sonra birden başlayan yüksek ateş (39 derece), öksürük ve nefes darlığı ile kendisini belli eder. Bazı hastalarda boğaz ağrısı ve burun akıntısının da olduğu görülmüştür. Hastalık genellikle orta-ağır bir klinik seyir göstermektedir. Ağır hastalanan ve ölen kişilerin büyük kısmı ileri yaştaki altta yatan hastalıkları (akciğer hastalıkları, organ yetmezlikleri, kanser, diyabet, bağışıklık baskılayan hastalıklar) olan kişilerden oluşmaktadır. Genç sağlıklı erişkinlerde hastalık nispeten hafif seyretmektedir” diyerek hastalığın belirtilerini sıraladı.
Hastalık nasıl bulaşır?
Koronavirüs’ün, diğer koronavirüsler gibi solunum salgıları ile bulaştığını söyleyen Mustafa Torun, “Hasta kişilerden öksürük, hapşırık, gülme, konuşma sırasında çevreye saçılan virüs içeren solunum salgısı damlacıkları, sağlam kişilerin mukozalarına temas ederek bu kişilerin hastalanmasına neden olur. Hastalığın bu şekilde insandan insana bulaşması için yakın temas (1 metreden yakın) gereklidir. Bugüne kadar 16 sağlık çalışanının hastalarla temas sonucunda hastalandığı, hayvan marketini hiç ziyaret etmeyen kişilerde de hastalık geliştiği gösterilmiştir. Ancak halen bulaştırıcılığın ne ölçüde olduğu bilinmemektedir. Salgının nasıl seyredeceğini belirleyen en önemli faktör virüsün insandan insana ne kadar kolay bulaşabildiği ve gerekli önlemlerin ne kadar başarıyla alınacağıdır. Bugünkü bilgiler ışığında 2019-NCOV’un gıdalarla (et, süt, yumurta vb) bulaşmadığı söylenebilir” şeklinde konuştu.
NASIL KORUNABİLİRİZ?
Uzm. Dr. Mustafa Torun, Hastalıktan korunmak için bir aşı söz konusu olmadığını da sözlerine ekleyerek, “Bu nedenle korunmada şimdilik en etkili yöntem virüsle (hasta kişilerle) temas etmekten kaçınmaktır. Bugün için ülkemizde hastalığın yayılması söz konusu olmadığından toplumda özel bir önlem alınmasına gerek yoktur. Ancak solunum yolu enfeksiyonu yapan çok sayıda virüsün (grip, nezle virüsleri vb.) insanlar arasında dolaşmakta olduğu kış aylarında sadece 2019-NCOV’tan değil, diğer tüm solunum virüslerinden korunmak için el temizliğine dikkat edilmesi, temiz olmayan ellerin göz, ağız ve buruna götürülmemesi çok önemlidir. Hastalığın kaynağı olan Çin’den dünyanın diğer bölgelerine yayılmasını engellemek için Wuhan’da toplu taşıma araçları kullanımı yasaklanmış, şehirden giriş-çıkışlar durdurulmuş, maske kullanım zorunluluğu getirilmiştir. Bugün için Coronavirüs’lere etkili olduğu gösterilmiş ilaç yoktur. Bu nedenle hastalara şikayetlerini azaltacak ve varsa bozulan organ fonksiyonlarını destekleyecek tedaviler verilmektedir. Ülkemizde son 14 gün içinde Çin’e bizzat seyahat etmiş olan veya seyahat etmiş biriyle yakın teması olan kişiler, ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gibi belirtileri olursa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır” diyerek uyarılarda bulundu.
Haber Merkezi