- Gündem
- 21.04.2025 11:10
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin hazırladığı rapora göre 2016 yılında 43 bin 11 araç ağır hasar kaydı ile trafikten çekilirken yüzde 70in üzerinde hasara sahip bu araçların 41 bin 470 adedi onarılarak tekrar trafiğe çıktı
NİLGÜN TAZE
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre trafikteki araç sayısının yüzde 24ü 20 yaş ve üstü araçlardan oluşuyor. Burada asıl dikkat çeken ise hurda olarak tabir edilen bu araçların toplam otomobil parkı içinde ulaştığı yüzde 27lik rekor seviye. Bugün yollarda seyir halindeki 11 milyon otomobilin tam 3 milyonu bu sınıfta. Sonuçları ise artan trafik kazalarına bağlı ölüm ve yaralanmalar, çevre kirliliği ve akaryakıt tüketimi olarak sıralanabilir.
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin (SBM) hazırladığı rapora göre ise 2016 yılında 43 bin 11 araç ağır hasar kaydı ile trafikten çekilirken yüzde 70in üzerinde hasara sahip bu araçların 41 bin 470 adedi onarılarak tekrar trafiğe çıktı. Nerede veya kim tarafından nasıl onarıldığı belli olmayan bu araçların sayısının 10 yılda 400 bine yaklaştığı belirtildi.
TRAFİKTE TEHLİKE
SBMnin yayınladığı rapora göre yüzde 70in üzerinde ağır hasara sahip bu araçların yüzde 96.4ü yani 41 bin 470 adedi onarılarak tekrar trafiğe çıkmış, sadece bin 541 adedi onarılamayacak kadar kötü olduğu için hurdaya ayrılmış. Bu noktada asıl sorun ise tekrar trafiğe çıkan 41 bin aracın kimler tarafından, hangi bilgi, hangi ekipman, hangi yedek parça ve hangi teknisyen ile onarıldığının ne sigorta şirketi, ne eksper ne de bir başka kurum tarafından bilinmemesi. Çünkü eskiden pert denilen bu araçlar sigorta şirketinden satın alınıp onarıma gönderiliyor. Aracı alan tamircinin bu aracı nasıl onardığına dair hiç kimsenin bilgisi yok çünkü sigorta şirketi aracı satmış ve sorumluluğundan çıkmış durumda.
BÜYÜK TEHDİT
Hasar Takip Merkezi raporlarına göre son 5 yılda Türkiyede 205 bin 953 adet araç hurdaya çıkmış. Bu araçların 200 bin adedinden fazlası onarılarak yollara geri dönmüş., 10 yıllık bir projeksiyon yapıldığında ise şu anda karayollarımızda 300-400 bin adet nasıl onarıldığı bilinmeyen araçların seyir halinde olduğu biliniyor. Bir kısım Türk vatandaşları bu araçları bilerek veya bilmeyerek satın almış ve kullanmakta, diğer kısım ise bu araçlar ile aynı karayollarında seyrettikleri için son derece büyük bir tehdidin içinde. Böyle onarılmış bir aracı satın alan tüketici hem maddi kayıp yaşamakla birlikte hem de önemli bir hayati risk taşıyor.
TEKRAR SİGORTA YAPILMIYOR
Ucuz etin yahnisi yavan olur diye bir atasözümüz vardır. Bir konuda yeterli bilgi ve bilince sahip olmayan üretici ve tüketiciler hem kendilerini hem de karşı tarafı mağdur edebiliyorlar. Aynı zamanda sigorta şirketleri trafikten çekme belgesi ile çekilmiş ve tekrar onarılarak trafiğe çıkan bu araçların çok önemli bir bölümüne yeniden kasko sigortası yapmıyor çünkü bunun alt yazısı Ben ne yaptığımın son derece farkındayım, o yüzden bu araca tekrar kasko yaparak risk alamam demek. Bu insanların o aracı satın alan insanlar için hiçbir merhametleri olmadığı açık bir şekilde görülmektedir.