Sayfa Yükleniyor...
Donald Trumpın yeni ABD başkanı seçilmesiyle FETÖ lideri Gülen'in iadesi konusunda yeni adımlar atılabileceğini belirten Prof.Dr. Tanju Tosun, FETÖ konusunda geçmişte atılmayan bazı adımların atılabileceğini düşünüyoruz. Trump, Türkiyenin de baskısıyla süreci hızlandırabilir dedi
E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER
ABD'de Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın Başkanlık koltuğunu oturmasıyla birlikte, FETÖ elebaşı Gülen'in Türkiye'ye iade sürecine yönelik beklentiler yön değiştirdi.
Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Tanju Tosun, Donald Trump'ın Amerika Birleşik Devletleri'nin yeni başkanı seçilmesinin Türkiye-ABD ilişkilerine etkisi konusunda değerlendirmelerde bulundu. Tosun, Trumpın başkan seçilmesiyle FETÖ lideri Gülen'in iadesi konusunda yeni adımların atılabileceğini belirterek, Trump'ın göçmenlere dönük tepkileri dikkat çekmişti. FETÖ konusunda da geçmişte atılmayan bazı adımların atılabileceğini düşünüyoruz. Tabi bu konuda tek belirleyici Başkan değil. ABD'de çok güçlü bir fren denge sistemi var. Lobicilik faaliyetleri çok güçlü. Türkiye bu konuda STK'ları da arkasına almalı" dedi.
AMERİKAN TOPLUMUNDA DEĞİŞİM ARAYIŞI
Donald Trumpın zaferiyle sonuçlanan ABD Başkanlık seçim sonuçlarını değerlendiren Tosun, Trumpın kampanya sürecindeki özellikle dünya politikasına dair politika önermelerine, ekibine, kampanya sürecine hatta kampanya için toplanan kaynaklara bakıldığında aslında Hillary Clintona göre acemi bir kampanya yürütmüştür. Clinton, var olan devlet tecrübesi, çok iyi bir ekip ve kampanya fonlarına sahipti. Buna rağmen Trumpın seçimden başarıyla çıkmasını 1960lardan itibaren Avrupada da kendisini hissettiren milliyetçilik ve yabancı karşıtlığının hatta yeri geldiğinde kadın karşıtı söylemlerin Batı Avrupa demokrasilerinde öne çıkması şeklinde yorumlayabiliriz. Bu açıdan bakıldığında Trump örneği çok ilginç bir örnek. Çünkü Trumpın geçmiş siyasal kariyerine bakacak olursak Cumhuriyetçi bir siyasal aktör olarak siyaset hayatına başlamadı. Cumhuriyetçi oluyor, demokrat oluyor Böyle bir dalgalanma söz konusu ama Amerikan toplumunda var olan tepkileri çok iyi dillendirdi. Özellikle Amerikanın son dönemde Orta Doğudaki başarısızlıkları ve bunun iç politikaya hem ekonomik hem siyasi olarak yansıması Amerikan toplumunda değişim arayışına yol açmıştı. 2 dönem başa gelen demokratlardan sonra cumhuriyetçilerin bu dönem gelmeleri muhtemeldi diye konuştu.
TÜRKİYE, TRUMPTAN NE BEKLİYOR?
Trumpın başkan seçilmesinin Türkiye-Amerikan ilişkilerini ne yönde etkileyeceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tosun, Türkiye ve ABD arasında İki temel sorun var. Biri kronik, biri akut. Kronik olan, ABDnin Irak ve Suriyede PYD, PKK gibi örgütlerle olan ilişkisi başından beri sorgulanan ve eleştirilen bir husustu. Bir fikir anlaşmazlığı söz konusuydu. İkincisi, akut bir sorun olarak FETÖ liderinin Türkiyeye iade edilip edilmemesi meselesi. İki meselenin de önümüzdeki süreçte Türkiye-ABD ilişkileri bağlamında Trump ve ekibi ile Türk ekibi arasında ciddi bir biçimde bir müzakere konusu olacağını düşünüyorum ifadesini kullandı.
GÜLENİN İADESİ GERÇEKLEŞİR Mİ?
Trumpın başkanlık görevine 3 ay sonra başlayacağını hatırlatan Tosun, Fethullah Gülen ile ilgili ABDnin bundan sonra alacağı tutumu ise şu sözlerle açıklıyor: Aslında son dönemde ABDde özellikle FETÖ okullarına yönelik FBIın öncülüğünde başlatılan ciddi bir süreç ve yapılan baskınlar var. Ama Obama yönetiminin mevcut meseleye bakışı nedeniyle FBIın yapmış olduğu baskınların yani idari bir işlemin yargıya aktarılması meselesinde sürecin yavaş işlediğini görüyorduk. Trump, bu süreçte özellikle Türkiyenin de baskısıyla bu süreci hızlandırabilir. Yoksa ABD başkanının yargıya müdahale etmesi gibi bir şey söz konusu değil.
Yeni dönemde ABDnin Ortadoğu politikasında da değişimlerin yaşanabileceğini kaydeden Tosun, Özellikle Ortadoğuda Irak-Suriye konteksinde Türkiye-ABD açısından baktığımızda burada da Trumpın kampanya sürecindeki söyleminde ABDnin bölgede üstlenmiş olduğu aktif role olumlu bakmadığını görüyoruz. Yani o coğrafyadaki sorunları o coğrafyaya dahil olan ülkeler çözsün ve karar versin diyor... Tabi bu Amerikan dış politika uzmanları bu konuya eleştirel bakıyor. Amerikanın iktisadi çıkarlarına rağmen böyle bir geri çekilme ABDnin uluslararası alanda elini zayıflatacağı ve izolenist bir politika nedeniyle Amerikayı bir süper güç konumundan edebileceğine ilişkin tartışmalar da var dedi.
Haber Merkezi