Tüccarlıktan ressamlığa
Çin’de bir fabrika kuran ve ticaretle uğraşan sanatçı Tansu Özmen, ticareti bırakıp hep tutkusu olan resim sanatına dahil olmasını ve sanatını kahve dükkanıyla birleştirme fikrini bakın nasıl anlatıyor
BURCU YANAR - ÖZEL HABER
13 yıldır profesyonel olarak resim sanatıyla uğraşan Tansu Özmen, daha öncesinde uzun yıllar ortağıyla birlikte Çin’de kurmuş olduğu refraktör sektörü işini bırakarak nasıl resme yöneldiğini anlattı. İş yerlerinin Çin’de olması sebebiyle çok sık gidip gelme imkanının bulunmadığını dile getiren Özmen, “Uzaklık sebebiyle İstanbul’da çok sık boş vaktim oluyordu. Ben de kendimi eskiden beri hep tutkum olan resim sanatına adadım ve suluboya resimler yapmaya başladım. 3-4 sene boyunca çalışmalarım biraz deneme yanılma şekliyle biraz amatörce gitti” diye konuştu. Çin hükümetinin yabancı yatırımcılara karşı tavrı değişmeye başlayınca oradaki iş yerlerini kapatma kararı aldıklarını söyleyen ve bu sebeple yeni bir arayışa girdiğini ifade eden Özmen, “Kahvenin kokusu beni çok mutlu ediyordu bu yüzden bir kahve dükkanı açma fikri doğdu. Resim de benim için büyük bir tutku olduğundan hem resim yapıp hem de kahve dükkanı çalıştırabilir miyim diye düşündüm ve gerçekleştirdim” dedi.

AMERİKAN MARKALARINA TEPKİ
“Buranın atölyemsi bir havası var” diyen sanatçı Özmen, duvardaki tabloları ve çizimleri de kendisinin yaptığını belirterek ileride buraya iyi suluboyacıları getirip resim workshopları yapmayı hedeflediğini söyledi. İnsanlardan çok güzel tepkiler alan ve kahve tüketicilerinin artık Starbucks konseptinden sıkıldığını düşündüğünü aktaran Özmen, “Bizim kafemiz Amerikan markalarına bir tepki gibidir aslında. Butik kahve dükkanlarına ilginin her geçen gün daha da artması gerektiğini düşünüyorum. Üçüncü nesil kahvecilikle kahveye hak ettiği değeri vermeniz gerekiyor bunun için de bir emek harcamanız gerekiyor” ifadelerine yer verdi. Daha çok serbest ve soyutlama çalışmalar yaparak, resmi resim yapan ve fotoğraftan ayıran şeyin değiştirmek olduğunu savunan Özmen, “Bozmanın doğru ve güzel olduğuna inanıyorum çünkü bozmayınca fotoğraf oluyor. Bozmaktan kastım tamamen formundan uzaklaştırmak değil tabi ki” diyerek resim sanatına bakış açısını da dile getirdi. Bu işin eğitimini almayan fakat yurtdışındaki suluboya ustalıyla birlikte çalışma fırsatı bulan Özmen, onlarla sanat tartışmak ve sohbet etmenin kendisi için çok büyük getirileri olduğunu vurguladı. Tual yerine paslandırılmış metal kullanan ve üzerine akrilik boya ile çalışmalar yapan Özmen, çalışmalarını Alsancak Tans Coffe’nin duvarlarında sergiliyor.