Tuna Mahallesi otopark istiyor

“Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Karşıyaka’nın Tuna Mahallesi’ndeyiz. Mahallemizin muhtarı iki dönemdir bu görevi yürütmekte olan Nihal Çeliker. Tuna, Karşıyaka’nın merkezi yerleşim mahallelerinden birisi konumunda. Mahallenin en öncelikli sorunu ise otopark sıkıntısı. Mahallede araç sayısının fazla olmasına rağmen otopark bulunmadığını söyleyen Çeliker, Tahir Bor Parkı’nın altına bir otopark yapılmasını istedi


  • Oluşturulma Tarihi : 06.08.2015 07:08
  • Güncelleme Tarihi : 06.08.2015 07:08
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tuna Mahallesi otopark istiyor haberinin görseli

Karşıyaka-Tuna Mahallesi

Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızda bugünkü konuğumuz Karşıyaka’nın Tuna Mahallesi. Mahallemiz Alaybey ve Donanmacılar’dan ayrılarak 1989 yılında kuruluyor. Mahalle Karşıyaka’nın merkezi mahallerinden birisi konumunda. Mahallemiz Karşıyaka Çarşı’ya ve vapur iskelesine çok yakın. Orta ve üstü gelir düzeyine sahip bireylerin daha yoğunlukta ikamet ettiği mahallemizin muhtarı ise iki dönemdir bu görevi sürdüren Nihal Çeliker. Çeliker, mahallenin ilk kurulduğu tarihten itibaren muhtarlığı yürüten ve toplamda beş dönem muhtarlık yapan annesinden sonra bu görevi devralıyor. Mahallemizin sorunlarına gelecek olursak en önemli sorunun otopark problemi olduğunu görüyoruz. Sokakların dar ve mahallede boş alan bulunmamasına ek olarak araba sayısının fazla olduğunu belirten Çeliker, insanların araçlarını park edecek yer bulmakta zorlandıklarını söyledi. Mahallede otopark yapılabilecek tek yerin Tahir Bor Parkı’nın altı olduğunu söyleyerek, buraya en kısa zamanda bir otopark yapılması gerektiğini vurguladı.

OTOPARK SORUNU

Muhtar olma sürecinden bahseden muhtar Çeliker, şunları söyledi: “Mahallemizin kurulduğu 1989 yılında annem muhtarlık görevine geldi ve beş dönem boyunca muhtarlık yaptı. Muhtarlığı bırakacağını söyledi ve benim adaylığımı destekledi. Bende adaylığımı koydum. Benimle beraber üç aday daha girdi. Mahalle halkı kararını benden yana kullandı. Bende seçildiğim dönemden itibaren mahallem için elimden gelen her şeyi yapmaya çalışıyorum.”

“ARAÇ SAYISI ÇOK FAZLA”

Mahallede en büyük sorunun otopark sıkıntısı olduğunu dile getiren Çeliker, “Mahallemizde hiç otopark bulunmuyor. Mahallemizde araç sayısı çok fazladır. Bunun yanında sokaklarımız çok dar ve boş arazimiz bulunmuyor. Vatandaşlar park konusunda büyük sorun yaşıyor ve çok fazla şikayette bulunuyor. Mahallemizde park yapılabilecek tek yer olarak Tahir Bor Parkı görünüyor. Bu parkın altına yapılacak bir yeraltı otoparkı sorunu çözecektir. Bununla ilgili başvurularımızı gerçekleştirdik. İzmir Büyükşehir Belediyesi konu hakkında proje üretti ve bunun uygulanmasını bekliyoruz. Ayrıca otopark yapılacak park mahallemizin tek parkıdır. Tek nefes aldığımız yerdir. Parkın içinde bulunan bizim muhtarlıkta dahil tüm binalar yıkılmalıdır” dedi.

TEDAŞ ŞİKAYETİ

TEDAŞ’ın çalışmalarından memnun olmadıklarını dile getiren Çeliker, çalışmaların yavaş ilerlediğini iddia etti. Çeliker, “TEDAŞ yetkililerine bir sorunla karşılaştığımız zaman çok zor ulaşıyoruz. Söylediğimiz sorunlarımız hemen çözüme kavuşturulmuyor. Uzunca bir zaman sonra o problemler gideriliyor. Özelleştirilmeden önce daha hızlı ve daha sağlıklı hizmet alıyorduk” şeklinde konuştu.

EV HANIMLARI SOSYAL HAYATA KATILIYOR

Mahallerinde kurdukları ‘Tuna Kültür ve Sanat Derneği’nin çalışmalarından bahseden Çeliker, “Bu dernekle beraber evinde oturan ev hanımlarını sosyal hayata katıyoruz. Yaklaşık olarak 110 üyemiz bulunuyor. Dernekte koro, boyama, müzik gibi çeşitli konularda çalışmalar yapıyoruz.  Emekli arkadaşlarımız da yoğun olarak bu çalışmalara katılıyorlar. Koroda görevli olan arkadaşlarımızın bazıları başka yerlerde de sahneye çıkmaya başladı. Bu da bizim başarımızı gösteriyor” dedi.

“TEBLİGAT KANUNU DEĞİŞTİRİLSİN”

Muhtarların sorunlarına değinen Çeliker, şunları söyledi: “Tebligat kanunuyla ilgili muhtarlar olarak sorun yaşıyoruz. Özellikle bize gelen ve daha sonra alınmayan tebligatlarla ilgili sıkıntı çekiyoruz. Vatandaşlar uzunca bir süre sonra geliyor ve tebligatlarını istiyor. Üç ay sonra imha etme yetkimiz bulunuyor. Bir de insanlar bu evraklarını alacaklar diye muhtarlığı kapatıp gidemiyoruz. Bir toplantı oluyor bir başkasını koymamız gerekiyor. Bu kanun nedeniyle görevimizi tam anlamıyla yerine getiremiyoruz. Bunun bizden alınması gerekiyor.”

“MUHTARLAR SÖMÜRÜLÜYOR”

Aldıkları ücretlerden de yakınan Çeliker, “Devletten aldığımız sadece 870 liradır. Biz muhtarlıkta para kazanamıyoruz. Sadece sorun dinliyor ve tebligatların bekçiliğini yapıyoruz. Muhtarlar sömürülüyor diyebilirim. Bunun yanında nakil işlemlerinde vatandaşların muhtara bildirme zorunluluğu ortadan kalktı. Vatandaşlar kaydını nüfus müdürlüğünden gerçekleştiriyor ve bize gelmiyor. Biz de mahallemizde kimin oturduğunu kimin gittiğini bilemiyoruz. Bizim bunları bilmemiz gerekmekte. Muhtarların yetkilerinin de artırılması gerekiyor. Yaptırım gücümüzde olmalı ki bazı olaylara anında müdahale edebilelim” diye konuştu.

İŞSİZLERE İŞ

Muhtarlık olarak çalışmalarından bahseden Çeliker, telefonunun her zaman açık olduğunu belirterek sorunlar için mücadele ettiğini söyledi. Çeliker, “Mahallemizde işsiz olanlara iş buluyoruz. Kıyafet toplayıp onları ihtiyacı olan vatandaşlara veriyoruz. Belediyenin dağıttığı sütlerde yardımcı oluyoruz. Çalışan anne ve babaların yerine sütlerini alarak sonra bu vatandaşlara teslim ediyoruz. Vatandaşlara özel günlerde mesaj çekiyoruz. İletişimimizi her zaman sıcak tutuyoruz” dedi.

Nihal Çeliker Kimdir?

19 Şubat 1960 yılında Karşıyaka’da dünyaya geldim. Doğma büyüme Karşıyakalıyım. Öğrenim için Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Bölümü’nden mezun oldum. Daha sonra bir kuruluşta eğitimci olarak görev yaptım. 42 yıldır bu mahallede yaşıyorum. Annem beş dönem boyunca muhtarlık yaptı ondan sonrada bu görevi ben devraldım ve iki dönemdir yürütüyorum.

Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan resmi kurumlar:

Alaybey ve Donanmacılar mahallelerinin bölünmesiyle 1989 yılında Tuna Mahallesi adıyla kurulan mahallede, Cumhuriyet İlkokulu, 1 tane kütüphane ve LÖSEV merkezi bulunuyor.

Mahallenin künyesi:

Mahallenin nüfusu: 8171

Mahallenin seçmen sayısı: 5600

Mahallenin posta kodu: 35600

Mahallenin cadde sayısı: 2

Mahallenin sokak sayısı: 26

Mahallenin muhtarı: Nihal Çeliker