- Gündem
- 04.05.2025 22:30
Sokak Ekonomisi Birimi’nin neden kapatıldığına değinen Başkan Evren Laçin, “Tunç Bey ya pes etti ya da daha büyük bir birim açarak bizlere alan tanımak için böyle bir girişimde bulundu” dedi
MEHMET ŞERİF TOPRAK
İLKSES TV ekranlarında yayınlanan Sultan Gümüş Kaya ile Birinci Sayfa programına konuk olan İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin, kayıt altına alınamayan milyonlarca seyyar satıcının, güvenceli bir çalışma sistemine dahil edilmesi gerektiğini vurguladı. Eğitimden koparak sokaklara sığınan öğrenciler açısından da acı tabloyu paylaşan Laçin, “Yeni bir eğitim-öğretim dönemine geçmelerine rağmen öğrencilerin okullarına dönemediğini, eğitimden vazgeçip, çalışma hayatını tercih etmek zorunda kaldıklarını görüyoruz” dedi. Öte yandan, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Sokak Ekonomisi Birimi’nin de neden kapatıldığını açıklayan Başkan Laçin, “Tunç Bey ya pes etti ya da daha büyük bir birim açarak bizlere alan tanımak için böyle bir girişimde bulundu. Umarım daha büyük bir birim için bunu kapatmıştır. Temennimiz o yönde. Ama bildiğim bir şey var ki bazı isimler, kurumlar tarafından esnafın belli bir noktaya gelmesi engellenmek isteniyor” sözlerini gündeme getirdi.
ÇOCUĞUN DAHA FAZLA İŞÇİLEŞMESİ…
“Ne yazık ki sayısı milyonu aşan çalışan çocuklar, Türkiye işçi sınıfının en güvencesiz, korunmasız, sömürülen ve şiddete uğrayan kesimini oluşturuyor” ifadelerini kullanan Başkan Laçin, “Uygulanan politikalar tarım, sanayi, eğitim ve sosyal alanda çocuğun daha fazla işçileşmesini beraberinde getirdi. Diğer yandan ise sanki çocuk işçi yokmuş gibi bir hava verilerek bu sorun görünmez kılınmaya çalışıldı. Okul haricinde çalışmak zorunda kalan ve iş cinayetlerinde hayatını kaybeden 13 yaşındaki kimya işçisi Ahmet Yıldız, 16 yaşındaki tekstil işçisi Emin Halastar, 13 yaşındaki konfeksiyon işçisi Emine Demirel, 6 yaşındaki sokakta otomobil camları silen Nazar Güvendiren, 15 yaşındaki mevsimlik tarım işçisi Kader Yalçın, 13 yaşındaki gıda işçisi Ula Kerem, 16 yaşındaki metal işçisi Süleyman Yörük, 16 yaşındaki otel işçisi Muhammet İsa Soysal, 13 yaşındaki tarım işçisi Abdulsamed Dağ ve yüzlerce çocuk nedeniyle adeta Avrupa’nın Bangladeş’i durumundayız” cümlelerine dikkat çekti.
LAÇİN’DEN MİLLETVEKİLLERİNE TEPKİ
Kayıt altına alınamamaktan da dert yanan Laçin, şunları ekledi: “Ülke ekonomisinin her geçen gün kötüye gittiği bir dönemdeyiz. Bunu asla yadsıyamayız. Vekillerimiz mecliste konuşacağına sahiden sahaya inip, kalka bir dokunsunlar bakalım. Ekran başında bu sorunları konuşmak çok basit çünkü. Siyasetçilere kullandığım bir cümle var: ‘O yüksek mertebelerde değil de sokaklarda insanlara dokunun, onları dinleyin.’ Hani birçok kişi seyyar esnafımız için ‘kayıt dışı ekonomi’ diyor ya biz kayıt dışı olmak istemiyoruz ki… Devletin ya da yerel yönetimlerin yapamadığını bizler dernek olarak yapmaya çalışıyoruz. Sokaklarda kimler çalışıyorsa çoğunu kayıt altına almaya başladık. Dernek ve kooperatiflerimizi kurarak Türkiye’nin 36 ilinde örgütlenmeye başladık. Bugün seyyar satıcılar emin olun ki ülkenin görünmeyen kahramanları! Enflasyonu, işsizliği önleyen kesimiz. Piyasaya sıcak para aktarıyoruz. İnsanlara fayda sağlamak için çıktık bu yola. Asla örgütlenmeden hak talep edilemez ve hiç kimse sizleri muhatap almaz. Muhakkak örgütlenmeliyiz” cümlelerini kullandı.
ESNAF ENGELLENMEK İSTENİYOR
Son olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Sokak Ekonomisi Birimi’nin neden kapatıldığına da değinen Başkan Laçin, “Tunç Bey ya pes etti ya da daha büyük bir birim açarak bizlere alan tanımak için böyle bir girişimde bulundu. Umarım daha büyük bir birim için bunu kapatmıştır. Temennimiz o yönde. Ama bildiğim bir şey var ki bazı isimler, kurumlar tarafından esnafın belli bir noktaya gelmesi engellenmek isteniyor” sözlerini gündeme getirdi.