Turist Delta Varyantı’nı getirebilir!

Hindistan’da ortaya çıkan Delta Varyantı’na karşı uyarılarda bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Op.Dr. Çamlı, turizm sezonunun açılmasıyla Türkiye’nin ciddi bir risk ile karşılaşacağını vurguladı


  • Oluşturulma Tarihi : 22.06.2021 07:36
  • Güncelleme Tarihi : 22.06.2021 07:36
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Turist Delta Varyantı’nı getirebilir!

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER

İzmir Tabip Odası Başkanı Op.Dr. Lütfi Çamlı, önemli değerlendirmelerde bulunarak, İzmir’in aşılamada Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğunu açıkladı. Ancak, yapılan test sayılarının halen düşük olduğunu kaydeden Çamlı, “Ne kadar çok vakayı bulup, erken izole ve karantina ederseniz bulaş zincirini o kadar kırarsınız” dedi. Öte yandan, Hindistan’da ortaya çıkan Delta Varyantı’na karşı da uyarılarda bulunan Başkan Çamlı, turizm sezonunun açılmasıyla beraber çok sayıda turistin Türkiye’ye geleceğini ve söz konusu turistler arasında Delta Varyantı’nı taşıyan kişilerin olabileceğini aktardı. “Gelen insanların bu tür varyantları taşıyıp taşımadığına yönelik bir tedbir alınacak mı?” sorusunu yönlendiren Op.Dr. Çamlı, “Gerekirse karantina tedbirleri uygulanacak mı yoksa ‘turist gelsin de nasıl gelirse gelsin mi?’ denilecek. Bütün bu soruların cevabını konuşmamız gerekiyor” sözlerini gündeme getirdi.

AŞILAMA HIZINDA CİDDİ ARTIŞ!

Konuşmasına başlayan Çamlı, “14 Ocak’ta başlayan aşılama sürecinde aşı temini yapılamadığı için, aşı ile ilgili anlaşmalar sağlanamadığı için çok yavaş bir aşılama ortaya çıkmıştı ve günde ortalama 200 bin gibi bir aşılama yapılmıştı. Baktığımız zaman tüm Türkiye’de haftada 1-1 buçuk milyon doz gibi bir aşı yapılıyordu. Oysa özellikle bu aşı temininden sonra tek bir aşıya bağlı kalmaktan çıkıp diğer aşılarla da anlaşma sağlandıktan sonra, yani bir aşı bollanması gerçekten sağlandıktan sonra aşılama hızında ciddi bir artış olduğunu görüyoruz. Örneğin Türkiye’de bildiğim kadarıyla geçen hafta yaklaşık 8 milyon doz aşı yapıldı. Bu oldukça iyi bir sayı. Şu an da Türkiye’de yaklaşık 40 milyon doz toplam aşı yapılmış durumda. Ama tabi buna 1. ve 2. doz olarak bakmak durumundayız. 2. dozu bağışıklıkta kabul etmek önemli. Toplam nüfusun yüzde 17’sinin, eğer 18 yaş üstünü hedef gurubu olarak alırsak da yüzde 23’ünün 2. doz aşılarının yapılmış olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜSTÜNDE

“İzmir’de ise aşılama Türkiye ortalamasının daha üstünde” diyen Op.Dr. Çamlı, “İzmir’de şu ana kadar 2. dozu yapılan kişi sayısı 1 milyona yaklaştı. Bu oranla İzmir’in yaklaşık olarak 2. doz yapılan kesiminin oranı yüzde 22’lerde. 18 yaş üstüne baktığımızda ise bu oranın yüzde 28’ler düzeyinde olduğunu söyleyebiliriz. Pandemiden çıkışta en önemli anahtarımız aşı… Aşılayarak, aşılanarak ve toplumsal bağışıklığı elde edecek sayılara bir an önce ulaşarak pandemi mücadelesinde önemli bir merhale kat etmiş olacağız. Bunun için de vatandaşlarımızın aşılamayı sadece bir kişisel tercih olarak değil, toplum sağlığının korunması açısından, sevdiklerimizin ya da toplumun korunması açısından önemli bir sorumluluk olduğunu asla unutmamaları gerekiyor. Aşı karşıtlarına prim verilmemesi gerekiyor. Bilimselliğe dayanmayan, hiçbir akıl-mantık içermeyen, tamamen çarpıtma amaçlı olan bir takım bilgilere, yayınlara karşı uyanık olmalıyız. Yetkililerin, bu konunun uzmanları ile yapılmış görüşmeler baz alınmalı” bilgisini paylaştı.

ASM’LER BU YÜKÜ TAŞIYAMIYOR MU?

Bu artmış aşı hızının beraberinde iyi bir aşı uygulama stratejisini de getirdiğini kaydeden Op.Dr. Çamlı, “Çünkü bu hız artışından dolayı uzun kuyruklar ya da bir takım yerlerde bazı karışıklıklar olduğunu görüyoruz. Özellikle aile sağlığı merkezlerinin binaları bu kadar yüksek aşılama hızı için uygun değil. Bekleme salonları, aşı odaları birçoğunda yok. Bu da bize bir kez gösteriyor ki aile sağlığı binaları kamu tarafından böyle bir hizmet vermeye uygun şekilde inşa edilmeli. Yoksa apartman dairesinde ya da bir dükkandan aile sağlığı merkezi yaparak burada birinci basamak sağlık hizmeti vermeye çalışmak çok uygun değil. Aynı şekilde lojistik destek konusunda aile hekimlerinin ciddi sıkıntıları var. Sağlık Müdürlüklerinden yeterince koruyucu ekipman, maske, dezenfektan, eldiven desteği alamadıklarını, hatta enjektörlerin bile yeterli sayıda gelmediğini, tüm bunları kendilerinin temin ettiğini söylüyorlar. ASM’lerde aynı zamanda personel eksikliği vardı. Aşılamanın arttığı böylesine bir dönemde eksik bir personel ile yola devam etmek çok zor oluyor. Çok fedakarca çalışarak bu süreci götürmeye çalışıyorlar. Bütün bunların organizasyonu ve detaylı aşı uygulama stratejisi hayata geçirilmeli” şeklinde konuştu.

DELTA VARYANTI BASKIN HALDE GELDİ!

Varyant virüs analizlerinin önemine de değinen Op.Dr. Çamlı, son olarak, “Mesela Hindistan’da ortaya çıkan Delta Varyantı’nın giderek arttığı ve baskın bir hale geldiği söyleniyor. Bizim ülkemizde durum nedir bilmiyoruz. Buna yönelik bir açıklama yok. Buna yönelik bir test, araştırma var mı bilinmiyor. İzmir’de Hindistan varyantı var mı? Buna yönelik bir tedbir alınıyor mu? Bunları bilmiyoruz. Rusya’da yeni bir varyantın olduğu bizzat Moskova Belediye Başkanı tarafından açıklandı. Ve bunun çok ciddi bir şekilde yayılım gösterdiğini de ifade etti. Şu anda bir turizm sezonunun açılacağı ve Rusya’dan da bol miktarda turist geleceği beklentisi var. Buradan geleceklere nasıl bir uygulama yapılacak? Örneğin, havaalanlarında… Gelen insanların bu tür varyantları taşıyıp taşımadığına yönelik bir tedbir alınacak mı? Aşıları sorgulanacak mı? Gerekirse karantina tedbirleri uygulanacak mı yoksa ‘turist gelsin de nasıl gelirse gelsin mi?’ denilecek. Bütün bu soruların cevabını konuşmamız gerekiyor” dedi.

Haber Merkezi