- Gündem
- 20.04.2025 12:54
Rusya'nın Türkiye'ye bir dizi yaptırım kararı almasıyla olumsuz etkilenen turizmciler, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 255 milyon lira hibe ve 288 milyon liralık borç ertelenmesini içeren 9 maddelik eylem planıyla rahatlayacak
E. ÇAĞLA GENİŞ
Rus savaş uçağının geçtiğimiz yıl kasım ayında, Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle, Türk savaş uçakları tarafından düşürülmesinin ardından, Rusya Türkiye'ye bir dizi yaptırım kararı almış ve gelişmeler Türkiye'ye gelen Rus turist sayısını da olumsuz yönde etkilemişti.
Rusya ile yaşanan uçak krizinin dışında İstanbul'da 12 Ocak'ta 11 Alman turistin ölümüne neden olan canlı bomba saldırısının ardından Türkiyeye özellikle Almanya'dan yapılan rezervasyonlarda ciddi azalma olmuştu. Bir süredir kaybı telafi edici önlemler üzerinde çalışan Başbakan Ahmet Davutoğlu ve hükümet yetkilileri, bu etkilerin azaltılması için Turizm Acil Eylem Planını geçtiğimiz günlerde açıkladı. 255 milyon lira hibe ve 288 milyon liralık borç ertelenmesini içeren 9 maddelik eylem planıyla turizmci rahatlayacak.
SEKTÖR MEMNUN KALDI
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, hükümetin turizm acil eylem desteklerini bir paket halinde açıklamasının sektörü memnun ettiğini belirterek, paketin genel olarak olumlu olduğunu ancak yeterli olmadığını belirtti. İşler, Bu paket genelde sektör açısından olumlu ama yeterli değil. Hükümetin turizm acil eylem desteklerini bir paket halinde açıklaması sektörümüzü memnun etti. Yine de hükümetin turizmcilere yönelik ilgisini, turizmcilere yönelik bir çalışması olduğunu da görmüş olmak bizi memnun etti, moral verdi. Açıklananların çoğunu da olumlu buluyoruz. Ancak, bu başlıklar halinde sıralanan bu açılımların altının nasıl doldurulacağı, mevzuatla nasıl destekleneceği ve mevzuatın nasıl uygulanacağı çok önemli dedi.
İZMİRDEKİ EKSİKLİKLER GİDERİLMELİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı tahsisli tesislerin kira borçlarının, ecrimisil bedellerinin ertelenmesinin önemli olduğunu vurgulayan İşler, pakette yer bulmayan beklentilere de değindi. Antalya ve Muğlaya hem tarifeli hem tarifesiz seferleri destek verilirken İzmirde sadece tarifesiz seferlere destek verilmesinin eksiklik olduğunu söyleyen İşler, Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli tesislerin ihracatçı sayılması önemli. İhracatçı sayılmanın en önemli maddesi KDV iadesidir. Döviz getirme şartının 1 milyon dolardan 750 bin dolara çekilmesi olumlu. Biz zaten Eximbanktan kredi alabiliyorduk. KDV'nin turizm sektöründe nasıl iade edileceğine ilişkin mevzuat açıklandığında göreceğiz" dedi. İşler, Eğer bu konuda düzenleme yoksa o zaman bu madde eksik ve işlevsellikten uzak kalır. Ciro üzerinden alınan payların ödemesinin takip eden üç yıla taksitlendirilmesi olumludur, destekliyoruz. Turizm acil eylem destek paketini genel olarak pozitif buluyoruz. Bizim bir de istihdama yönelik olarak SGK ile ilgili bir beklentimiz vardı. Bununla ilgili hiçbir açıklamanın olmaması bize biraz eksik geldi. Bir de ÖTVnin düşürülmesi gibi vergisel anlamda ıslah istemiştik. Zamanında ödenmeyen vergilerle ilgili ceza yaptırımlarının biraz yumuşatılmasını istemiştik. Bu konuda da bir şey görünmüyor. Paketin alt açılımlarını, mevzuat açılımlarını, sahaya nasıl yansıtılacağını görmemiz lazım. Antalya ve Muğlaya hem tarifeli hem tarifesiz sefer desteği verilirken İzmirde sadece tarifesiz seferlere destek verilmesi eksikliktir, bunun da bu arada düzeltilmesini talep ediyoruz ifadelerini kullandı.
SEKTÖRÜN HATIRLANMASI BİZİ MEMNUN ETTİ
Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel, uzun yıllar sonra ilk defa Başbakanlık nezdinde turizme dönük kararların alınmasının memnuniyet verici olduğunu ifade ederek, Bu açıklamaya kadar bizler kendimizi yalnız hissediyorduk. Sektörün hatırlanması bizleri son derece memnun etti. Çeşme olarak bu çıkan kararlardan ve avantajlardan nasıl yararlanır diye baktığımızda, madde sayısı ikiden öteye geçmiyor. Bize uygun ecrimisil olayı var. Bir de yeşil yıldızlı tesislerin en alt seviyeden su ve katı atık bedellerini ödemesi var. Bu iki maddenin dışında diğerleri maalesef bize uygun olmayan maddeler. Bu açıklama genellikle acentalar ve büyük oteller düşünülerek yapılmış. Bizim isteklerimiz ise, çalışan personelimizin, SGK ve muhtasar vergi indirimlerinin olması. Otel yenileme projelerinde destek çalışmalarının olması gerekiyor. Otelcilerin kullandığı kredi bazında kolaylıklar gösterilmesi gerekli. Bizleri en çok ilgilendiren konular bunlardı. Çeşmeye yurtdışından çok fazla turist gelmediği için Eximbank kredilerinden faydalanan işletme sayısı parmakla gösterilecek kadar az. Ama yine de turizm açısından gündeme gelmek ve turizmcilerin yararına avantajların sıralanması sevindirici bir gelişmedir diye konuştu.
OTOPARK SORUNU ÇÖZÜLMELİ
Çeşmede yaz aylarında artan yolcu ve feribot trafiğine dikkat çekerek, yurtdışı kruvaziyer gemilerinin otopark sorununun bir an önce çözülmesi gerektiği belirten Öncel, Özellikle yaz aylarında büyük yığılmalar, trafik keşmekeşi ve gelen misafirlerin araçlarını yollarda bırakmaları ve park edecek yer bulamamaları Çeşme için büyük bir dezavantajdır. Büyük bir handikaptır. Ulusoy Limanı karşısında Ulusoya ait arazinin otoparka dönüştürülmesi çalışmalarının gerçekleşmesini bekliyoruz. Turizmden geçinen herkesin bu olaya biraz katkı koyması gerekiyor. Binlerce araç maalesef park edecek yer bulamıyor ve Çeşmeden kötü izlenimle ayrılıyor. Özellikle hafta sonları Sakız ve diğer Yunan adalarına kalkan yolcun gemilerinin otopark sorununun halledilmesi, giriş, çıkışlarının düzenlenmesi, gümrük yolcu giriş salonlarının yeniden düzenlenmesi şarttır şeklinde açıklama yaptı.
PAKETTE NELER VAR?
Teşvik paketinde 31 Mayıs kadar tüm ülkelerden turist getiren A grubu seyahat firmalarına uçuş başına 6 bin dolar destek verilmesi ve bu uygulamanın tüm ülkeleri kapsaması bulunuyor. Pakette ayrıca, A grubu seyahat firmalarına getirilen kredi imkanının kapsamının 13 ülkeden 26 ülkeye çıkarılması, bir önceki yıl en az 750 bin dolar döviz getiren firmaların ihracatçı kapsamına alınması, konaklama tesislerinin kira ve ecri misil bedellerinin bu yıl ertelenerek, önümüzdeki üç yıl üç taksitte alınması da var. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 9 maddelik turizm eylem planına ilişkin düzenlemeler şöyle:
1. 1 Nisan-31 Mayıs 2016 tarihleri arasında, tüm ülkelerden turist getiren A Grubu seyahat acentalarına uçuş başı 6 bin dolar destek verilecek.
2. Konaklama ile deniz turizmi tesislerinden bir önceki yıl 750 bin dolar döviz getirenler ihracatçı sayılacak. 1 milyon dolar şartı 750 bin dolara indirildi. Bundan ayrıca deniz turizmi tesisleri de yararlanacak. Yurtdışı fuarlara katılım desteğinden istifade imkanı sağlanacak.
3. Turizm sektöründe muhtemel bir daralma ya da kredilerin geri dönüşünde yaşanabilecek sorunlar söz konusu olduğunda sektör firmalarının banka borçlarının yeniden yapılandırmaya gidilecektir.
4. Liman, yat limanı, rıhtım, iskele, çekek yerleriyle ilgili yasal düzenleme yapılacak. Belgeli deniz turizmi tesisleri, yeni yatırım ve tesis yenileme işlemlerinde bulundukları bölge teşviklerinden tıpkı konaklama tesisleri gibi yararlanacak.
5. Turizm işletmelerinin ihracatçı sayılması için daha önce var olan 1 milyon dolar şartı 750 bin dolara indirilecek. Bu kapsama giren şirketler Eximbank kredilerinden yararlanacak, resim ve harçlardan muaf olacak.
6. Çevreye duyarlı konaklama tesisi belgeli işletmelere, halen verilmekte olan enerji desteğine ek olarak, su, atık su ve katı atık bedellerinin bulundukları bölge itibarıyla en düşük tarife uygulanacak.
7. Bakanlık belgeli konaklama tesislerinin ecrimisil bedellerinin 2016 yılı ödemeleri ertelenecek ve takip eden 3 yılda 3 eşit taksit ödenmesi yönünde düzenleme yapılacak.
8. Kültür Bakanlığından tashihli konaklama tesislerinin 2016 ödemeleri ertelenecek.
9. Sektöre 255 milyon liralık hibe desteği sağlanacak. 288 milyon TLlik ödemeler ertelenecek ve 3 yıla yayılacak.