Türk Eğitim-Sen uyardı!

Türk Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir,  okullar açılmadan önce FETÖ soruşturmasından kapatılan okullardan gelecek öğrenci sayılarının tespitinin yapılmasını ve bu geçiş döneminde öğrencilerin ve velilerin mağduriyetlerinin asgari düzeye indirilmesini istedi


  • Oluşturulma Tarihi : 26.08.2016 08:17
  • Güncelleme Tarihi : 26.08.2016 08:17
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Türk Eğitim-Sen uyardı!

TANER UYANIKER

Türk Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında başlatılan operasyonlarda kapatılan İzmir’de ki okullara yönelik açıklamalarda bulundu. Okullar açılmadan önce ve kapatılan okulların netlik kazanmasını ve buralardan ayrılan öğrencilerin diğer okullara yerleştirilmesi konusunda uyarılarda bulundu. Demir, “Kapatılan okullarda okuyan öğrencilerin eğitimlerine nerede devam edeceği konusunda ilçeler bazlı öğrenci sayıları tespit edilerek, bu öğrencilerin eğitim alabileceği derslik sayılarının tespiti gerekmektedir” dedi.

15 Temmuz tarihi sonrasında eğitim açısından manzaranın flu göründüğünü belirten Demir, bunun okulların açılış tarihi olan 19 Eylül’e kadar netleşmesi gerektiği söyledi. Bu konuda yapılan çalışmaların titizlikte devam ettiğini bildiklerini söyleyen Demir, “Yapılan çalışmaların okulların açılış tarihine kadar netleşmesi ve konu ile ilgili olarak kamuoyunun bilgilendirilmesi gerekmektedir. Kapatılan okullarda okuyan öğrencilerin eğitimlerine nerede devam edeceği konusunda ilçeler bazlı öğrenci sayıları tespit edilerek bu öğrencilerin eğitim alabileceği derslik sayılarının tespiti gerekmektedir. Ancak, kapatılan ve dönüştürülen okulların öğrenci-derslik oranında dönüştürülmediği görülmektedir. Bir örnek olarak Buca ilçemizde faaliyet gösteren Özel Ege Yıldız Ortaokulu bünyesinde eğitim gören yaklaşık 400 civarındaki öğrenci eğitimlerine nerede devam edecektir? Bu velilerimizin teşvik ödemeleri ne olacaktır? Yine aynı okulun ilkokul bünyesinde eğitim gören yaklaşık 200 civarındaki öğrenci eğitimlerine nerede devam edecektir?” dedi.

“YERLEŞME PUANLARI YÜKSELDİ”

Ortaöğretim düzeyinde ise daha farklı bir sorunla karşı karşıya olunduğunun altını çizen Demir, “Kapatılan özel okullar yüzünden devlet okullarımıza yerleşme puanları ve yüzdelerinde önemli bir yükselme görülmüştür. Ayrıca bu yıl TEOG sınavına giren öğrencilerimizin ‘2016 Yılı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Yerleştirmeye Esas Nakil Başvuruları’ çerçevesinde okulların kontenjan açıkları bulunmadığından bir üst basamak tercihlerine yerleşmek için yapmış oldukları müracaatlarında da yerleşmelerin kısıtlı düzeyde olacağı açıktır. Yerleşmeler sonrasında yüksek puanlı öğrencilerin özel okullara geçiş yapmasıyla yapılan yer değişikliklerinin bu yıl özel okul geçişlerinin olma ihtimalinin zayıfladığı bir ortamda olamayacağı görülmektedir. Bu yüzden bu kapatılan okulların acilen Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde Anadolu veya Anadolu meslek liselerine dönüşü yapılmalı, vakit geçirmeden 3. nakil başvurularında bu okulların başvuruya açılması sağlanmalıdır. Bu uygulamayla mevcut Anadolu liselerimiz rahatlayacak ve okullar arası nakillerde hareketlenme sağlanacaktır. Sonuç olarak yüzlerce öğrencimiz tercih ettikleri okullarda okuma şanslarını yakalayacaklardır. Velilerimizin ve geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimizin beklentileri de bu yöndedir” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRENCİ VE VELİLER MAĞDUR EDİLMESİN”

Demir, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Okullar açılmadan önce yapılması gereken kapatılan okullardan gelecek öğrenci sayılarının tespitinin yapılarak geçiş döneminde öğrencilerimizin ve velilerimizin mağduriyetlerinin asgari düzeye indirilmesi için kapatılan bu okulların bölgelerindeki ihtiyaçlar dâhilinde dönüşümlerinin yapılmasıdır. Bu okullarımızın öğretmen ihtiyaçlarının karşılanması için de bakanlığımız alan değişikliği, il dışı değişikliği ve il, ilçe emri verilerek öğretmen ihtiyaçları da düzenlenmek suretiyle çözüm yoluna gidilmelidir.”

Haber Merkezi