Türk-Japon ortaktan Ege’ye dev yatırım
Türkiye’de otomotiv tedarik sanayinin köklü firması İnci Holding ile dünya akü devi Japon GS Yuasa’nın iştiraki İnci GS Yuasa, ortaklığının dördüncü yılında 120 milyon TL’lik yatırımla Manisa’daki üçüncü fabrikasını faaliyete aldı
NURETTİN BAKİ
Ortaklığının ilk 5 yılı için belirlediği 250 milyon TL’lik yatırım hedefine dördüncü yılında ulaşan firma, kapalı üretim alanını 47 bin metre kareye, otomotiv akü üretim kapasitesini de yıllık 7 milyon adede çıkardığı yeni fabrikanın açılış törenine her iki firmanın temsilcilerinin yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Manisa Valisi Ahmet Deniz, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de hazır bulundu. Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde temelleri Eylül 2017’de atılan ve 18 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 98 bin metrekarelik bir alana inşa edilen dev fabrika, 120 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirildi. Bu yatırımla, toplam kapalı üretim alanı yüzde 63 artışla 47 bin metrekareye ulaşan İnci GS Yuasa, 5 milyon olan yıllık otomotiv akü üretim kapasitesini de 7 milyon adede çıkardı. 34 yılda SO milyonuncu aküyü banttan indiren İnci GS Yuasa, Türkiye’de ürettiği akülerin yaklaşık yüzde 60’ını 6 kıtada 80”ın üzerinde ülkeye ihraç ediyor. Yeni fabrikada, ileri teknoloji start/stop araç aküleri ile otomotiv ana sanayi tedarikçileri için en yüksek kalite standartlarında yeni nesil aküler üretiliyor. Yeni fabrikanın tam kapasite devreye alınmasıyla birlikte bölge istihdamına katkısını da yüzde 25 artıracak olan İnci GS Yuasa, ortaklığının ilk 5 yılı için belirlediği 250 milyon TL’lik yatırım tutarına dördüncü yılında ulaştı.

VARANK: DOSTLUĞUMUZU PERÇİNLİYOR
Türkiye ve Japonya’nın sarsılmaz dostluğunun bu tür yatırımlarla perçinlendiğini söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu tür yatırımların diğer yatırımcılarımıza ilham vereceğini ifade etti. Varank, “120 milyon TL’lik bu fabrika yatırımı Japonya ile Türkiye arasında dikkat çekici yatırımlardan bir tanesi. Türkiye ve Japonya’nın bu sarsılmaz dostluğu ortak yatırım ve üretimle perçinliyoruz. Japonya ile ekonomik iş birliğinde olduğu gibi bilim ve teknolojide de birlikte hareket ediyoruz. Burada en yüksek kalitede yeni nesil akü üretilecek. Bu ve benzeri iş yatırımların hızla artmasını istiyoruz. Bu bağlamda üreticilerimizi destekliyoruz, desteklemeye devam edeceğiz. Bakanlık olarak sanayicilerimizin üzerindeki yükleri azaltmayı kendimize görev bildik. Bu nedenle sanayicilerimizi desteklemek anlamında güçlü ve somut adımlar atıyoruz. Nitelikli iş gücünün farkındayız. Bununla ilgili yakın bir zamanda iki ayrı projeyi hayata geçireceğiz. Önümüzdeki 4,5 yıl boyunca seçim olmayacak, bu dönem reform ve üretim dönemi olacak” diye konuştu.
BU TOPRAĞIN DEĞERİNİ BİLDİK
Varank’tan sonra kürsüye çıkan İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök, Türkiye ve Japonya’dan iki köklü şirketin ortaklığının dördüncü yılı olduğunu hatırlatarak, “Kökleri tarihe, dalları geleceğe uzanan iki büyük şirketin temsilcileri olarak karşınızdayız. Bizi bugün el ele, omuz omuza karşınıza getiren en önemli şeyin tecrübelerimiz ve değerlerimiz olduğuna inanıyorum” dedi. Gök hizmete giren fabrikanın, iki ülke arasındaki sürdürülebilir iş birliğinin kanıtı olduğunu söyledi. Gök, “Biz üretmeyi sevdik, Ege’de, Türkiye’de taş üstüne taş koymanın değerini bildik. Bu topraklardan kazanıp, bu topraklara yatırım yapmayı görev edindik. Bugün Manisa’da üretilen akülerimizi, jantlarımızı dünyada 6 kıtada 100’den fazla ülkeye ihraç etmenin gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.
DÜNYANIN HİZMETİNDEYİZ
GS Yuasa Başkanı Osamu Murao da Türkiye’de yepyeni bir yatırımı dünyanın hizmetine sunmaktan gurur duyduklarını söyledi. “Dört yıldır Türk ortağımız İnci Holding ile yakın ilişki içinde ortak sinerjiyle çalışıyoruz” diyen Murao,”GS Yuasa’nın “inovasyon ve büyüme’ felsefesiyle tüm İnci GS Yuasa çalışanlarının yeteneklerini yanımıza alarak daha büyük başarılar elde edeceğimize eminim” mesajı verdi. Türk ve Japon konukları ağırlayan İnci GS Yuasa İcra Kurulu Direktörü Cihan Elbirlik, “Türkiye’nin köklü kurumlarından İnci Holding ve asırlık deneyimiyle Japon akü devi GS Yuasa ortaklığındaki yeni yatırım çok şey ifade ediyor. En önemlisi bugün açılışını yaptığımız Endüstri 4.0 alt yapısına sahip yeni fabrikamızla enerji depolama sektörünün geleceğini tayin ediyoruz. Sektörünün teknoloji lideri şirketimiz dün olduğu gibi bugün de trendleri yakından takip ederek, ülkemizi dünya liginde temsil edecek” dedi.

2020’DE HEDEFİMİZ 350 MİLYON TL
120 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirdikleri yeni fabrikayla yıllık 5 milyon doları akü üretim kapasitelerini 7 milyon dolara çıkardıklarını ifade eden Elbirlik, 2020 yılına kadar 350 milyon TL yatırım hedeflediklerini söyledi. Dünyanın enerji uzmanı unvanımıza layık olmak için çok çalışıyor, ortaklığımız sayesinde her gün kültürümüzü geliştiriyor, yeni şeyler öğreniyor, değerlerimizi katlayarak çoğaltıyor ve birlikte büyüyoruz. Bugün İnci GS Yuasa olarak ürettiğimiz akülerimizin yüzde 60’ı dünyanın 80’den fazla ülkesine ihraç ediyoruz.120 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirdiğimiz yeni fabrikamızla yıllık 5 milyon doları akü üretim kapasitemizi 7 milyona çıkardık. Fabrikamız tam kapasite devreye alındığında bölge istihdamına katkımız yüzde 25 artacak. Yeni fabrikamızda ileri teknoloji start/stop araç aküleri ile otomotiv ana sanayi tedarikçileri için en yüksek kalite standartlarında yeni nesil aküler üretecek, sektörün geleceğine ışık olacağız. Bu yatırımımızla ayrıca Manisa’da 200 kişiye daha istihdam yaratmış olacağız” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Bakan Varank, Türk ve Japon ortaklarla birlikte kurdeleyi kesti. İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök ile GS Yuasa Başkanı Osamu Murao dostluğu ve barışı temsilen fabrikanın bahçesine zeytin ağacı ve sakura dikti.