Türk Sağlık-Sen’den Mobbing açıklaması

Türk Sağlık-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, Aile Hekimliği sisteminde çalışan hekim ve hemşirelere uygulanan mobbing uygulamasına yönelik basın açıklaması düzenledi


  • Oluşturulma Tarihi : 23.07.2015 06:55
  • Güncelleme Tarihi : 23.07.2015 06:55
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Türk Sağlık-Sen’den Mobbing açıklaması haberinin görseli

E. ÇAĞLA GENİŞ

Türk Sağlık-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, 2007 yılında İzmir’de uygulamaya konulan Aile Hekimliği sisteminde bugün gelinen noktaya dair açıklamalarda bulundu. Sistemin her gün yeni uygulamalarla içinden çıkılmaz bir hal aldığına dikkat çeken Doğruyol, uygulamaların genelde popülist olduğuna vurgu yaptı.

“YAZBOZ TAHTASINA DÖNDܔ

Doğruyol, Aile Hekimliği temelindeki mantığın tedavi edici hekimlikten ziyade koruyucu hekimlik olduğunu belirtti. Ancak bugün, bu mantıktan uzaklaşıldığını söyleyen Doğruyol, “Aile Hekimliği sisteminde bugün gelinen nokta, her gün yeni uygulamalarla, içinden çıkılmaz bir hal almış, yazboz tahtasına dönmüştür. Aile Hekimliğine geçiş aşamasında, ebe, hemşire pek çok hekim arkadaşımız duruma göre ya tehdit edilmiş, ya da özendirilerek Aile Hekimliği birimine sözleşme imzalattırılmıştır. Temelindeki mantığın tedavi edici hekimlikten ziyade koruyucu hekimlik olan ve sevk zincirini uygulanarak 2. ve 3. basamağın yoğunluğunu azaltmak olan aile hekimliği sisteminde bu gün gelinen noktada Sağlık Bakanlığı’nın tedavi edici hekimliği, sistemin can damarı olan koruyucu hekimliğin önüne çıkarma çabalarını görmekteyiz” dedi.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI TÜKENME NOKTASINA GELDİ”

Aile Hekimliği sisteminden hastaların da memnun olmadığını sözlerine ekleyen Doğruyol, basın açıklamasına şöyle devam etti: “Hekim, ebe ve hemşireler, temel görevleri olan gebe-bebek- çocuk takibi, 15-49 yaş çalışması, 65 yaş üstü izlemleri, obezite, kanser taramaları hizmetlerine dahi zaman bulamazken, dünya ortalaması çok üzerine yükseltilmiş bir poliklinik hizmeti talebinin içinde boğulurken, evde bakım hizmetleri, cumartesi nöbetleri, defin nöbetleri, aşıların korunması amaçlı buzdolabı nöbetleri gibi angarya görevlerle tükenme noktasına gelmişlerdir. Tüm bu işlerle harcadıkları zamanlar hesaplandığında zaten aşırı bir efor sarf ettiklerini görmek zor değildir.”

NÖBETLERİN BAŞKA BİR YOLU YOK MUDUR?

Doğruyol, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na uygulamayla ilgili bazı sorular yöneltti. Tutturulan Cumartesi nöbetlerinin amacına tepki çeken Doğruyol, “Sayın Sağlık Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu’na soruyoruz; 1 Ocak 2015’ten itibaren uygulamaya koyduğunuz Cumartesi nöbetlerinde ki amacınız nedir? Belediyelerin asli görevi olan defin nöbetlerini neden aile hekimlerine tutturulmaktadır? Yönetmelikte aşı lojistiği Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün asli görevi olmasına rağmen aşıların korunması amaçlı tutturulan Buzdolabı nöbetlerinin başka bir yolu yok mudur?” diyerek tepkisini dile getirdi.

“SONUNA KADAR YANINIZDAYIZ”

Son olarak sağlık çalışanlarının verdiği mücadeleye her türlü desteği sağlayacaklarını açıklayan Doğruyol, “Aile hekimliği çalışanlarımızın kararlılığı devam edecektir. Aile Hekimliği çalışanları olarak kararlı tutum ve davranışlarınızda vereceğiniz mücadelede Türk Sağlık-Sen olarak biz sonuna kadar sizlerin yanınızdayız” diye konuştu.