Türkiye’den Mısır’a tarihi eser iadesi

Türkiye ile Mısır Arap Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerin 100'üncü yılında, Türkiye'den Mısır'a ait 152 tarihi eserin iadesi yapıldı.


  • Oluşturulma Tarihi : 04.02.2025 17:13
  • Güncelleme Tarihi : 04.02.2025 14:14
  • Kaynak : DHA
Türkiye’den Mısır’a tarihi eser iadesi

Türkiye'de yabancı uyruklu bir kişinin kaldığı evde yapılan aramada çok sayıda kültür varlığı bulundu. Fethiye Müzesi uzmanları tarafından gerçekleştirilen inceleme çalışmaları sonucunda, bu eserlerin bir kısmının Anadolu kökenli olduğu ancak aralarında farklı ülkelere ait kültür varlıklarının da bulunduğu belirlendi.

Türkiye'de kaldığı süre boyunca, ‘2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na aykırı şekilde eser edindiği tespit edilen şüpheli hakkında adli soruşturma başlatıldı. Öte yandan, eserler Fethiye Müze Müdürlüğü’nde korumaya alındı. Adli sürecin tamamlanması sonrasında, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Mısır makamlarıyla temasa geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, söz konusu eserlerin, iadesine hazır olduğunu ifade etti.

KÜLTÜR VARLIĞI KAÇAKÇILIĞIYLA ORTAK MÜCADELE VURGUSU

Değerlendirmeler sonucunda Mısır kökenli olduğu belirlenen 152 eser arasında, M.Ö. 4 bin yılından M.S. 1'inci yüzyıla kadar tarihlenen figürler, mühürler, kolye parçaları, bronz, cam ve taş amuletlerin yer aldığı belirtildi.

Bu kapsamda Mısır Eski Eserler ve Turizm Bakanı Şerif Fethi, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştirdi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy başkanlığında, Mısır Eski Eserler ve Turizm Bakanı Şerif Fethi'nin katılımıyla tören gerçekleştirdi. Bakanlıkta düzenlenen törende, Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkilerin 100'üncü yılında iki ülke arasında turizm iş birliğinin güçlendirilmesini amaçlayan 'Turizm Alanında Mutabakat Zaptı' imzalandı. Törende açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, kültür varlıklarının ait olduğu topraklarda yaşayan insanların kimliklerinin bir parçası olduğunu vurguladı Ersoy ayrıca, Türkiye'nin kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadelede ikili iş birliklerine büyük önem verdiğini ifade etti.

“İKİ ÜLKE ARASINDA KAPILARI AÇACAK”

Törenin ardından Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Mısır Eski Eserler ve Turizm Bakanı Şerif Fethi'ni Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde ağırlayarak, konuk Bakanı Türkiye'nin kültürel mirasıyla ilgili bilgileri aktardı.

İki ülke arasında yeni iş birliği kapılarının açıldığını belirten Mısır Eski Eserler ve Turizm Bakanı Şerif Fethi, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye devleti ve Türk hükümetine çok teşekkür etmek isteriz. Gerçekten çok değerli bir duruş sergilediler. Biz de bu konudan muzdariptik, Türkiye gibi. Tarihi eser parçalarımızın dışarıda olması bizi çok üzüyordu. Bu bizim için yeni bir kapı, yeni bir sayfa açtı. Biz de Türkiye'nin bizde olan eserlerini araştırıp, bulup iade etmek için elimizden geleni yapacağız. Bu yeni iş birliği kapıları açacak iki ülke arasında. Bizim için çok değerli bir duruş sergiledi Türk hükümeti ve devleti. Bunun karşılığı da bizden en iyi bir şekilde gelecektir diye düşünüyorum.”

“BU SÜREÇ ÇOK ÖNEMLİ”

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı ise "Sanki kendi eserlerimizi çalışıyormuş gibi bir süreç takip ettik ve tamamladık. Bu süreç çok önemli, iki ülke arasındaki özel ilişkinin pekişmesi anlamında. Dünyada artık Türkiye özellikle Anadolu'dan kaçırılan eserlerin peşine düşen örnek bir ülke olarak adlandırılıyor" diye konuştu.

DHA

Yazarımız Kim ?

DHA