Türkiye dünyayı ‘süs’lüyor!

Türkiye çiçek sektörü bu yıl 83 ülkeye 110 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi, sektörün süs bitkileri ihracatı da 2020’de yüzde 3 büyüdü. Sektör ayrıca pandemiden dolayı dünyada oluşan boşluğu doldurmaya da hazır


  • Oluşturulma Tarihi : 08.02.2021 07:24
  • Güncelleme Tarihi : 08.02.2021 07:24
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Türkiye dünyayı ‘süs’lüyor!

Türkiye çiçek sektörü 2020 yılında 83 ülkeye yaklaşık 110 milyon dolarlık çiçek ihraç etti. Geçtiğimiz yıl ağırlıklı olarak karanfil olmak üzere 505 milyon dal çiçek satışı yapıldı. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Çiçek ve Süs Bitkileri Grubu Meclis Üyesi Ali Osman Öğmen ve Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar sektörle ilgili değerlendirmelerini paylaşırken, Türkiye’den dünyanın birçok ülkesine süs bitkisi gönderdiklerinin altını çizdi. Sektör temsilcileri, İtalya ve İspanya gibi rakiplerin yaşanan pandemi sürecinden dolayı düzenli ve yeterli dikim yapamadıklarını, Türkiye’nin bu süreci lehine kullanarak rakiplerinden pazar payı alabilmesinin de mümkün olduğunu sözlerine ekledi. Türk çiçek sektörünün pazardaki en önemli rekabetçi yanının ise fiyat olduğuna vurgu yaptılar.

İHRACAT FAZLASI VERİYORUZ!

Süs bitkileri ihracatının 2020’de yüzde 3 büyüdüğünü belirten SÜSBİR Başkanı Ahmet Dündar, şunları söyledi: “2020 yılı süs bitkileri ihracatımız yüzde 3 büyüdü. Ayrıca son yıllarla kıyaslandığında artık net ihracat fazlası veren bir sektörümüz var. İhracatımız istikrarlı bir şekilde artarken ithalatımızda bir o kadar azaldı. İhracatımızın yarısını kesme çiçekler diğer yarısını ise canlı bitkiler oluşturuyor. Üretimdeki kalite artışı ihracatı da beraberinde getiriyor. 2020 yılında en fazla ihracatımız Hollanda’ya yapıldı. Bunu Özbekistan ve Almanya izledi. Öte yandan üretimdeki kalite artışı ihracat artışını da beraberinde getirdi. Bunda Ege Bölgesi’nde bulunan üretim bölgelerimizin payı büyük. Ege Bölgesi’nin lokomotif bölgeleri ise, Bayındır, Ödemiş, Urla ve Tire’dir. Kesme çiçek ihracatımızda ise karanfil ilk sıradadır. Kesme çiçekte İngiltere en büyük pazarlarımızdandır. Pandemi sürecinde ihracatımız biraz gerilese de, İngiltere’nin AB’den ayrılması ve ticarette yeni kuralları belirlemesi sektörümüz için hedef pazar özelliğini korumaktadır.”

OLUŞAN BOŞLUĞU DOLDURUYORUZ!

Pazarda rekabet ettikleri en önemli etkenin fiyat olduğunu söyleyen Dündar, “Şöyle bir gerçek var, birilerinin bıraktığı boşluğu doğal olarak dolduruyoruz. Kesme çiçekte çok fazla rekabet ettiğimizi düşünmüyorum, ağırlıklı olarak süs bitkileri ihracatı yapıyoruz. Pazardaki en önemli rekabetçi yanımız fiyattır. Ürün kalitesinde zaten iyiyiz, fiyatlarla rekabet ediyoruz. Adet olarak fazla bir üretim var. Gelen talepler oldukça fazla. 2020’deki artış sürdürülebilir bir artış. 2021 yılında sektörün geneline baktığımızda, özellikle canlı bitkilerde bir bitkinin satışa gelmesi için geçen süre en azından 3-5 yıl gibi bir süredir. Bu sebeple ihracata yönelik üretimler yapmamız gerekmektedir. Bunun için de Türkiye’nin pazardaki motivasyonunu yüksek tutması gerekiyor. Genellikle bu yıl iyi geçti, yatırımların artarak devam etmesi gerekiyor. Gereken hazırlıklar yapılırsa bu rakamlar artar.

Avrupa’da sadece İtalya ve İspanya değil bütün Avrupa ülkeleri pandemi sürecinde olumsuz etkilenmiştir. Türkiye’nin hedef pazarları AB ülkeleri olmakla beraber, Türk cumhuriyetleri, Kuzey Afrika, körfez ülkeleri olarak sıralayabiliriz. Bununla birlikte son yıllarda özellikle balkan ülkeleriyle artan bir ticaretimiz bulunmaktadır” ifadelerine yer verdi.

ÖĞMEN: 83 ÜLKEYİ SÜSLÜYORUZ!

Türkiye’nin 80 ülkeye süs bitkisi ihracatı yaptığını dile getiren İZTO Çiçek ve Süs Bitkileri Grubu Meclis Üyesi Ali Osman Öğmen ise Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 12’sinin İzmir’den yapıldığını açıkladı. Öğmen, “Süs bitkileri ve mamulleri sektör ihracatı 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,3 azalış göstermiş, toplam 106 milyon 156 bin Dolar değerinde ihracat yapılmıştır. Türkiye’den 83 ülkeye süs bitkileri ihracatı yapılmaktadır. Süs bitkileri sektörünün önemli ihracat pazarları sırayla Hollanda, Özbekistan, Almanya, Azerbaycan, Türkmenistan, İngiltere, Irak, Gürcistan, Bulgaristan ve Kazakistan’dır. İzmir’in 2020 yılında toplam süs bitkileri ihracatı bir önceki yıla oranla yüzde 9 artışla 12 milyon 900 bin dolar olmuştur. Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 12’si İzmir’den yapılmaktadır” dedi.

2021 HEDEFİMİZ, 125 MİLYON DOLAR!

Süs bitkileri sektörünün 2021 yılında 125 milyon dolarlık ihracat hedeflediğini de belirten Öğmen, “Süs bitkileri sektörü Kovid-19 salgınından en çok etkilenen sektörlerden biriydi. Bu dönemde sadece ülkemiz değil dünya üzerinde önemli diğer üretici ve ihracatçı ülkeler de sektör açısından büyük kayıplar yaşadı. Örneğin, İtalya ve İspanya gibi rakiplerimiz yaşanan süreçten dolayı düzenli ve yeterli dikim yapamadılar. Ülkemizin bu süreci lehine kullanarak rakiplerinden pazar payı alabilmesi de mümkün. 2021 yılında süs bitkileri ihracatının 125 milyon dolar olması hedefleniyor” diye konuştu.

Haber Merkezi