- Gündem
- 04.05.2025 13:05
Türkiye Sanayici İş Adamları Derneği Genel Sekreteri Dr. Bahadır Kaleağası, Türkiye Avrasya enerji koridoru olma özelliğini kullanmalı ve ortaya çıkarmalıdır açıklamasında bulundu
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Batı Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED), Ege Sanayici ve İş adamları Derneği (ESİAD) ve Ege Genç İş adamları Derneği (EGİAD) işbirliğiyle Movenpick Otelde Küresel Gelişmeler Işığında Avrupa ve Türkiye konulu toplantı düzenlendi. Türkiye Sanayici İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Genel Sekreteri Dr. Bahadır Kaleağası, gerçekleştirdiği sunumda önemli konulara değindi. Küresel bakışı bölgesel ve ulusal bakışlar birleştirerek bir metod çizmek gerektiğini söyleyen Kaleağası, Teknoloji dünyayı ileri götürüyor. Dünya güçler dengesi üzerine kurulu. Bir ülkeyi güçlü yapan birçok faktörden bahsedebiliriz. Günümüz dünyasında enerji, güç demek. En çok enerji üretenler ülkeler Kuzey Amerika, Avrupa, Uzakdoğu. Bir ülkeyi güçlü yapan faktörler nükleer silah, insan kaynağı, para, marka değeri, teknoloji ve doğal kaynaklar dedi.
ÖZELLİĞİMİZİ ORTAYA ÇIKARMALIYIZ
Türkiyenin hem Asyalı hem Avrupalı bir ülke olma konumuna vurgu yapan Kaleağası, Bize en çok kazandıran Avrupanın Asyaya açılan kapısı olmamız. Avrupa çok büyük bir yer. Avrupanın Avrasya açılım merkezi olması konusunu beyaz ışık olarak kullanabiliriz. Avrasya enerji koridoru olma özelliğini harekete geçirmeli ve ortaya çıkarmalıyız. Enerji, ihracat, teknoloji gibi konuları Avrasya merkezi konumuzu kullanmak için güçlendirmeliyiz. Dünyada teknoloji ve dönüşüm anlamında çok hızlı bir süreç yaşanıyor ve Türkiyede yapılan çalışmalar yetersiz kalıyor. Bu konuda Türkiye kırmızı alarm durumunda olmalıdır dedi.
KONFEDERASYON TÜRKİYEYİ DESTEKLİYOR
Kaleağası, Avrupa Özel Sektör Konfederasyonunun kararlarının Avrupa Birliği siyasi mekanizmasının dikkate aldığını belirterek, Avrupa Özel Sektör Konfederasyonu, Türkiyeyi destekliyor. Türkiyede Avrupa entegrasyon sürecinde ilerlerken iletişimini kuvvetlendirdikçe değer kazanıyor. Türkiyenin birçok başlıktaki çalışmaları incelenerek değer veriyorlar ve Avrupa Birliği hükümetine bildiriyorlar. Konfederasyon tüm ilişkilerde önemli bir rol oynuyor. Türkiyenin Avrupa Birliği sürecini, Gümrük Birliği ve kamu ihaleleri konusundaki yasal ilerlemeleri destekliyor. Türkiyenin transatlantik pazardaki konumunu da destekliyor ifadesini kullandı.
HİNDİSTAN, ÇİNİ GEÇECEK
İlerleyen süreçte nüfus dengelerinin değişeceğini söyleyen Kaleağası, Hindistanın Çini geçeceğini dile getirdi. Kaleağası, Birçok batı ülkesi nüfus olarak düşecek. Afrikada Nijerya ortaya çıkacak. Nüfusun yapılanmasına baktığımızda genç ve denklemi değiştirecek olan, demokrasi talebi olan bir kitle geliyor. Daha mikro baktığımızda ülke içi nüfus hareketliliğinde başka etkenler var. Birikim ve kültürel yapılanma farklı bir ekonomi süzgecine sokuyor. Türkiye ekonomik olarak ait olduğu Avrupa içerisinde farklı bir seyir izliyor. Nüfus hareketliliği dünyadaki dengeleri başka boyuta geçirdi şeklinde konuştu.
YAPAY ZEKA ÇOK ÖNEMLİ
Kaleağası, insanların artık aynı kent kültüründe yaşadığını belirterek, bu kültürün tüketimi, ekonomik, sosyal duruşu ve kültürel eğilimi de yaklaştırdığını söyledi. Sanayi devrimin toplumları değiştirdiğini dile getiren Kaleağası, Özgürlük kavramı da değişimleri etkileyen kavram olarak karşımıza çıkıyor. Bugün büyük bir sanayi devriminin içindeyiz. Etkilerini daha ölçemiyoruz. Yapay zeka çok önemli bir rol oynayacak. Yapay zekanın geldiği noktada büyük bir patlama eşiğindeyiz. Tarımdan reklama, perakendeden sanayiyeye her alanı değiştiren dönüştüren bir unsur. Bütün yapıları değiştirecek bir teknolojiden bahsediyoruz. İnsan, zaman- mekan ekseni içerisindeki hareketlilikte toplumu yükselten yeteneklerde gelişiyor. Hatta değişimin katmanları da değişiyor diye konuştu.
2,5 MİLYAR DOLARLIK MAL DOLAŞIYOR
Ülkelerin ve bölgelerin güçlenmesinin altında yatan en önemli kavramın ilişkiler olduğunu ifade eden Kaleağası, en yoğun ilişkinin AB ile ABD arasında olduğunu söyledi. Kaleağası sözlerini şöyle sürdürdü: AB ve ABD arasında her gün 2,5 milyar dolarlık mal gelip gidiyor. Doğu Asya ile dünyanın geri kalanı arasındaki ilişki de üçüncü sırada geliyor. ABD ve Çin ekseni oluşuyor. Ama bu eksenin birlikteliğine ülkelerin kendisi karşı çıkıyor. Aktörleri birleştirmek istemiyorlar. G-20nin de bir araya gelip anlaşması dünya için olumlu bir karar. Uzay teknolojileri ülkeler arasındaki ilişkileri belirliyor. Hindistan yakın zamanda önemli bir aktör olarak ortaya çıkacak.