- Gündem
- 20.04.2025 00:38
9 Ekim 1994 tarihinde kurulan Türkiye Gaziler Vakfı ülkenin her karış toprağı için kanlarını akıtan gaziler ve şehit aileleri için umut olmaya devam ediyor
NİLGÜN TAZE- Türkiye Gaziler Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Erikli, Gaziler Haftası kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleyerek gaziler ve şehit ailelerinin yanında yer aldıklarını belirtti. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Teşkilatı başta olmak üzere çeşitli kurumlarda çalışırken yaralanan gazilere destek çıktıklarını belirten Erikli, Şehit ailelerine ekonomik ve sosyal destek olabilmek amacıyla 9 Ekim 1994 tarihinde kurulan Türkiye Gaziler Vakfı 17.11.1999 tarih ve 99-13698 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kamu yararına çalışan vakıf statüsüne alındık ve vakfımıza yapılan bağışlar vergi muafiyetine tabidir. Vakfımızın tek hedefi yeni nesillere bu kutsal kavramları anlatmak ve hatırlatmaya çalışmaktır. Türkiye Gaziler Vakfı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet teşkilatını birleştiren tek vakıftır. Vakfımız aynı zamanda 19 Eylül Gazi Mustafa Kemal Paşanın Gazilik unvanını aldığı günü "Gaziler Günü" olarak yasallaştırmayı sağlamıştır. Vakfımızın, 2013 yılı itibari ile sadece Gaziantep de bir şubesi bulunmakta olup alınan teşkilatlanma kararı ile başta İstanbul olmak üzere ihtiyaç olan tüm illerde şube açacak ve her ilçe de temsilcilikler oluşturacaktır dedi.
DESTEKLERİMİZ DEVAM EDİYOR
Türkiye Gaziler Vakfının, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Teşkilatına bağlı olan Gazi, Gazi ve şehit ailelerine hizmet eden birçok dernek ve kuruluşun çatısı niteliğinde olduğunu ifade eden Erikli, Türkiye Gaziler Vakfı, Onursal Üyeleri Sırayla Tüm İstiklal, Kıbrıs, Kore, Güneydoğu Gazileri, Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan, Kolluk Komutanları ve Büyükşehir Başkanları Onursal üyeleridir. Tarihimize altın sayfalar yazdıran Harp Malullerimizin, Gazilerimizin, bu uğurda can veren dul ve yetimlerin hatıralarını yüceltmeyi, sorunlarını hafifletmeyi, gazilik kavramının saygınlığını ve kutsallığını canlı tutmayı ve bu kavramları yeni nesillere aşılamayı hedefliyoruz. Vakfımızın onursal üyeleri sırayla tüm istiklal, Kıbrıs, Kore, Güneydoğu gazileri, Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan, Kolluk Komutanları ve Büyükşehir Başkanları onursal üyeleridir ifadelerini kullandı.
İSLAMİYETLE GELEN UNVAN
Türklerdeki kahramanlık ve alplık değerlerinin, İslamiyetle birlikte gazilik adını alarak bir ideoloji haline geldiğinin görüldüğünü, İslamiyetten sonra ise İslam dininin cihat ve gaza anlayışı ile alp tipi birleşerek alperen veya alp-gazi denilen bir gruptan ortaya çıktığını belirten Erikli, Bu grup Osmanlılarda bir üst kimliği temsil etmektedir. Türk-İslam Devletlerinde, Selçuklularda daha az, Anadolu Beyliklerinde ve Osmanlıların ilk zamanlarında ise gazi kavramı daha çoktur. XI. yüzyılda Anadoluya yapılan Türk akınlarına katılan gaziler, Malazgirt zaferinden sonra Anadolunun fethinde etkin rol oynamışlardır. Anadolunun fethine katılan bu gaziler, aynı zamanda gaza geleneğinin temsilcisi olmuşlar, XIV. yüzyılda Moğol baskısı sonucu başlayan göç dalgaları ile Anadoluya bazı derviş zümrelerine de dahil olmuşlardır. Dervişler, gazilere manevi destek vermiş- lerdir. Osmanlı Beyliği, coğrafi konumu ve Bizansa komşu olması sebebiyle sürekli gayrimüslimlerle cihat halinde bulunmuş ve bundan dolayı gaza ruhunu hep canlı tutmuştur. Osman Gazi ve Orhan Gazi dönemlerinde elde edilmiş olan topraklar dirlik olarak bu gazilere verilmiştir. İstanbulun fethinden sonrada Balkanlarda akıncı birlikleri aracılığıyla gaza geleneği devam etmiş, Osmanlı Devletinin genişlemesindeki en büyük etki bu gaza ruhu olmuştur açıklamasını yaptı.