Türkiye, İzmir gibi olsun

Büyükşehir’in büyüme modelini ele alan ve “İzmir Modeli” adı altında kitaplaştırılan çalışmanın tanıtım toplantısında konuşan Kocaoğlu, “Model, Türkiye için bir umut. İstiyoruz ki, Türkiye, İzmir gibi olsun” dedi

  • Oluşturulma Tarihi : 27.09.2018 13:32
  • Güncelleme Tarihi : 27.09.2018 13:32
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Türkiye, İzmir gibi olsun haberinin görseli

E. ÇAĞLA GENİŞ
İzmir Büyükşehir Belediyesinin ortaya koyduğu sürdürülebilir büyüme modelini ele alan ve 26 akademisyenin 1,5 yıllık çalışması sonucu kapsamlı bir yayın haline getirilen İzmir Modeli’nin tanıtım toplantısı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının tamamının katıldığı ve Başkan Aziz Kocaoğlu’nun personeline ve yayının çalışma ekibinde yer alan 26 akademisyene teşekkür sunduğu toplantıda İzmir Modeli, salondaki dev ekrana yansıtıldı. Başkan Kocaoğlu, önemli mesajlar verdiği konuşmasında, “Karşımıza çıkan engellere rağmen yılmadık, yıkılmadık. Sorgulandık, tutuklandık, yargılandık, hapis yattık. Ama hep dimdik ayakta kaldık. Partiler üstü bir yönetim anlayışı sergiledik. Duruşumuzdan ve ilkelerimizden hiçbir zaman taviz vermedik. Hep İzmirlilerin ‘lokmasını büyütebilmek’ için çabaladık. Adına ‘yerelden kalkınma’ dediğimiz İzmir Modeli’nin çıkış noktası da işte bu oldu. İzmir Modeli aslında sonuç değil, başlangıç. Türkiye için bir umut. İzmir’den yükselen bir ses. Ve güzel ülkeme bir çağrı. İstiyoruz ki, Türkiye, İzmir gibi olsun!” ifadelerini kullandı.
BU HİKAYEYİ BİRLİKTE YAZDIK
Yerel yönetimler tarihinde yer alabilecek ölçüde zorlu bir sürece şahitlik ettiklerini belirten Kocaoğlu, “İzmirli hemşehrilerimizden aldığımız güçle, tüm emek ve enerjimizi, bu kenti ayağa kaldırmak için kullandık. Karşımıza çıkan engellere rağmen yılmadık, yıkılmadık. Sorgulandık, tutuklandık, yargılandık, hapis yattık. Ama hep dimdik ayakta kaldık. Direndik. Birbirimize güç verdik. Ve kazandık. İzmir’i yeniden ayağa kaldırıp herkesin ‘yaşamak için can attığı’ bir kent haline getirdik. ‘Modası geçen’ değil ‘model olan’ bir İzmir yarattık. Bunu birlikte başardık. Sizler bu kentin yüz akısınız. Hepinizle gurur duyuyorum. Biz bu hikayeyi birlikte yazdık. Çalışırken, planlarken, üretirken, işimizin sadece yol, su, altyapı ve imar gibi klasik hizmetlerle sınırlı olmadığını düşündük hep. Kendimizi, kentimizin kalkınmasından ve yaşam kalitesinin artırılmasından da sorumlu tuttuk. Ve popülizmden uzak ‘ahlaklı bir belediye’ olmayı birinci koşul olarak gördük. Belki en güzeli de buydu. Ahlaklı, dürüst; adaleti ve kul hakkını gözeten, sadece İzmir halkının ve kamunun çıkarlarını korumaya çalışan bir belediye olabilmek” dedi.
SONUÇ DEĞİL BAŞLANGIÇ
Türkiye’deki yerel yönetim anlayışına yeni bir soluk kattıklarını vurgulayan Kocaoğlu, “Hiç tartışmasız söylüyorum; İzmir Büyükşehir Belediyesinin bugün geldiği nokta, Türkiye’deki yerel yönetimler için çok önemli bir modeldir. İzmir modeli, memleketimizde yapılan güzel işlerin geleceğe aktarılmasından ziyade, aslında bir çağrıdır: Birlikte çalışıp birlikte üretme ve bilimin aydınlık yolundan hiç ayrılmama çağrısı… Ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin hayata, insana, doğaya, havaya, suya, toprağa, kente, paraya bakışı… Partiler üstü bir yönetim anlayışı sergiledik. Duruşumuzdan ve ilkelerimizden hiçbir zaman taviz vermedik. Hep İzmirlilerin ‘lokmasını büyütebilmek’ için çabaladık. Adına ‘yerelden kalkınma’ dediğimiz İzmir Modeli’nin çıkış noktası da işte bu oldu. İzmir Modeli aslında sonuç değil, başlangıç. Türkiye için bir umut. İzmir’den yükselen bir ses. Ve güzel ülkeme bir çağrı. İstiyoruz ki, Türkiye, İzmir gibi olsun! Bu büyük hedefe ilerlerken benimle birlikte olduğunuz ve gücüme güç kattığınız için hepinize tek tek teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
BELEDİYECİLİK TARİHİNDE BİR İLK
İzmir Modeli’ni ciltler dolusu yayın haline getiren proje ekibinin lideri Prof.Dr. İlhan Tekeli ise, bu çalışmanın bir son değil, bir başlangıç olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Türkiye belediyecilik tarihi bakımından bir ilk ve unutulmayacak bir olaya şahitlik ediyoruz. İzmir, son yıllarda yarattığı yaşam kalitesi ile Türkiye’de dikkatleri üzerine topladı. Bu kent herkesin gözlerini kamaştırıyor. 4-5 sene önce böyle bir algı yoktu. Artık başarı herkes tarafından fark edilir hale geldi. Eğer Türkiye demokrasisi bir kriz içindeyse, demokrasimizi birinci kalite bir demokrasi haline getirmek istiyorsak, İzmir Modeli çok önemli bir başlangıç. 26 akademisyen ve araştırmacı birlikte etkileşerek, birbirinden öğrenerek bir model oluşturdu. Bu araştırmacılar akademik olarak seçkin kişiler. Ama her birinin aynı zamanda bir İzmir gönüllüsü oluğunu düşünüyorum. Bunun da ayrıca övüncünü taşıyoruz.”