Türkiye Psikiyatri Derneği’nden yeme bozuklukları

Yeme bozukluklarının sadece ‘diyet’ yapmak ya da ‘görünüm kaygısı’ ile ilgili olmadığını savunan dernek, “Bunlar, ruhsal ve fiziksel sağlığı derinden etkileyen ciddi hastalıklardır” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 04.03.2025 13:47
  • Güncelleme Tarihi : 04.03.2025 13:47
  • Kaynak : SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Türkiye Psikiyatri Derneği’nden yeme bozuklukları haberinin görseli

Türkiye Psikiyatri Derneği, Yeme Bozuklukları Farkındalık Haftası kapsamında yazılı bir açıklama yaptı.

Yeme bozukluklarının sadece ‘diyet’ yapmak ya da ‘görünüm kaygısı’ ile ilgili olmadığını savunan dernek, “Bunlar, ruhsal ve fiziksel sağlığı derinden etkileyen ciddi hastalıklardır” dedi.

CİDDİ RUHSAL SORUNLAR

“Erken tanı ve doğru tedavi hayat kurtarır! Damgalamaya son! İyileşme mümkündür!” sözlerine dikkat çeken dernek, “Yeme Bozuklukları; anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza ve son yıllarda tanımlanan tıkınırcasına yeme bozukluğu gibi psikiyatrik hastalıkların içinde yer aldığı bir tanı grubudur. Bu hastalıklar ruhsal kaynaklıdır ve bedensel belirtiler ön planda gibi görünse de ciddi ruhsal sorunlarla birliktedir” sözlerini gündeme getirdi.

ANOREKSİYA NEVROZA NEDİR?

Anoreksiya nervozanın nasıl bir psikiyatrik hastalıktır olduğunu anlatan dernek, “Anoreksiya nervozadaki temel belirtiler; zayıf bir bedene sahip olma arzusu, kilo almaktan aşırı korku, beden imgesinde bozukluk ve adet kesilmesidir. Hasta kilo kaybetme amacıyla özel davranış biçimleri geliştirir. Hastaların yaklaşık yarısı bütün yiyecek alımını ileri derecede azaltarak kilo kaybeder. Bazıları yoğun egzersiz yapar. Hastaların diğer yarısı sıkı diyet uygular, ara sıra kontrol kaybederek tıkınırcasına yemek yer ve ardından bu yediklerini kusarak çıkarır. Hastalar aldıkları besinlerin kilo yapıcı etkisini azaltmak için laksatif (ishal yapıcı), diüretik (su atıcı) gibi ilaçlara da baş vurabilirler. Sonuçta hasta, sağlığını tehdit edecek ölçüde zayıflamıştır” bilgisini paylaştı.

BULİMİYA NERVOZA NEDİR?

Bulimiya nervoza hakkında ise “Aşırı yeme atakları ve ardından gelen kusmaların ön planda olduğu bir yeme bozuklukları tablosudur. Hasta yine zayıf bir beden sahip olmak istediği için anoreksiya nervozadaki gibi yediklerini dışarı atmak, kalori yapıcı etkilerini gidermek için çeşitli yollara başvurur. Ancak bu tabloda farklı olarak hasta hafif kilolu ya da normal beden ağırlığındadır” dedi.

Yazarımız Kim ?

SULTAN GÜMÜŞ KAYA