“Türkiye üzerine düşen görevi yerine getirmiştir”

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ile Moğolistan Devlet Üniversitesi’nin ortaklaşa kurduğu Türkoloji Enstitüsü’nün açılışına katıldı, Türk birliği vurgusu yaptı


  • Oluşturulma Tarihi : 25.11.2021 11:04
  • Güncelleme Tarihi : 25.11.2021 11:04
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Türkiye üzerine düşen görevi yerine getirmiştir” haberinin görseli

NURETTİN BAKİ

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ile Moğolistan Devlet Üniversitesi’nin ortaklaşa kurduğu Türkoloji Enstitüsü’nün açılışına katıldı. Açılışa, Binali Yıldırım’ın yanı sıra İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ile Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi temsilcileri de katıldı. Yıldırım, açılış öncesinde dombra dinletisi veren sanatçıya çiçek verdi. İKÇÜ Rektörü Saffet Köse ile Türk Dili Konuşan Ülkeler Birliği Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Sultanbai Raev’in kürsüden, Türkiye’nin Ulanbator Büyükelçisi Zafer Ateş ile Moğolistan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ochiryag Bayanjargal’ın video kayıt yoluyla yaptığı konuşmaların ardından Binali Yıldırım kürsüye çıktı. Yıldırım, ‘Türk Devletleri ve Akraba Toplulukları’ isimli konferans da vererek Türk dünyası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.



BURAM BURAM TARİH KOKUYOR
Türk Devletleri ve Akraba Toplulukları başlığıyla bir konferans da veren Binali Yıldırım, Türk dünyası deyince, Güneydoğu Avrupa’dan, Adriyatik’ten başlayıp Moğolistan Sarı Irmak’a kadar uzanan bir coğrafyanın hayal edilmesi gerektiğini belirterek, “Tarihi İpek Yolu’nun yüzyıllarca ticaret amaçlı kullandığı güzergah Türk dünyasıdır. Moğolistan aslında Altay Dil Grubu ile, Türkçemiz ile aynı yapıyı taşıyan, bir akraba ülkedir. Moğolistan esasında Göktürklerin, Uygurların izlerini, tarihi geçmişini de barındıran çok önemli bir ülkedir. Dolayısıyla Moğolistan ile Türk dünyası arasındaki ilişkilerin her bakımdan gelişmesi bölgenin, coğrafyanın refahı ve güvenliği için hayati öneme sahiptir. Geniş bir ülke, 1,5 milyon kilometre kare. Buna rağmen küçük bir nüfusu var, 3 milyonun biraz üzerinde. Ancak her tarafı buram buram tarih kokan, muazzam, bakir bir yer. Orhun Yazıtları’na yaptığımız ziyarette ülkemizin gücünü, itibarını bir kez daha gördük. Çünkü Orhun Yazıtları’na giden ulaşımı, yolu da yine sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetinde biz gerçekleştirdik. Bugün memnuniyetle görüyorum ki İKÇÜ ile karşılıkları olan Moğolistan Devlet Üniversitesi’nin birlikte yaptıkları arkeolojik kazılar, esasında ortak tarihimizi ortaya çıkaracak en önemli adımları oluşturuyor” diye konuştu.

240 BİN YABANCI ÖĞRENCİMİZ VAR
Türkiye’nin yaklaşık 240 bin yabancı öğrenciyi misafir ettiğini belirten Yıldırım, “Üniversitelerimizi 76’dan 207’ye, öğrenci sayımızı da 1,5 milyondan 8,5 milyona çıkarınca bugün dünyanın her tarafından ülkemiz üniversitelerinde okuyan 240 bin yabancı misafir öğrencimiz var. İKÇÜ’de, 18 bin öğrenci içerisinde 1000 civarında başka ülkelerden gelip burada üniversite eğitimi alan öğrenci var. Bizim ülkemiz üniversitelerinde okuyan her öğrenci bizim gönüllü bir elçimizdir. Öğrenim süresi boyunca bulunduğu şehri, bulunduğu ülkeyi, yani Türkiye’yi ve buranın üniversitelerini, şehrini, yaşam şeklini, kültürünü, tarihi ve doğal güzelliklerini, insanını tanıma fırsatı buluyor ve aynı zamanda mezun olup memleketine gittikten sonra ülkemizin gönüllü bir elçisi olmaya devam ediyor. Milyarlarca dolar harcasanız böyle bir imkan elde edemezsiniz. O bakımdan, bu öğrenci değişim programlarını hükümetimiz çok önemsiyor ve gittikçe yaygınlaştırıyor” şeklinde konuştu.

TÜKİYE ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YERİNE GETİRMİŞTİR
Türk Devletleri Teşkilatı ilgili bilgiler de veren Yıldırım, “Türk dünyası, yani Anadolu, Kafkaslar ve Orta Asya’ya uzanan bu geniş coğrafyada Türk devletleri 70 yıldan fazla Sovyet Sosyalist sistemin bünyesinde kaldı ve bağımsızlıklarını kaybettiler. 90’lı yılların başında, Sovyetlerin dağılmasıyla beraber tekrar bağımsız devletler haline geldiler. 15 ülke Sovyetler dağılınca yeniden bağımsız olarak yaşamaya başladılar ve bunlar arasında Türk devletleri de var. Bunlar Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan gibi devletimiz, toplam 6 Türk devletinden bahsediyoruz. 91’deki bağımsızlıktan sonra bu devletleri ilk tanıyan ülke Türkiye olmuştur. Türkiye üzerine düşen tarihi görevi yerine getirmiş ve onları bütün dünyaya bağımsızlıklarını tanıdığını ilk önce ilan ederek milletler topluluğu içerisinde bağımsız devlet olarak yer almalarının öncüsü olmuştur. Aradan 30 yıl geçti, 30 yıl devletlerin ömründe çok uzun bir süre değil. Bu süre içerisinde Türkiye olarak boş durmadı ki rahmetli Özel ile başlayan ve daha sonra Cumhurbaşkanı Demirel ve Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde Türk dünyası ile Türk devletleri ile ilişkilerimizi bir adım daha ileri götürmek için gayret ettik. Nahçıvan Antlaşması ile 2009’da Türk Konseyi teşkil edildi ve bugün 7 üyeye sahip. Macaristan gözlemci üye, Türkmenistan gözlemci üye. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan da asıl üye olarak yoluna devam ediyor. Bu sayı ileriki yıllarda artacak. Aynı dili, aynı kökten gelen dilleri konuşan veya bünyelerinde Türklerin yaşadığı devletler de bu topluluğun doğal üyesidir. Moğolistan bunlardan biridir. Ayrıca Balkan coğrafyasında Macaristan başta olmak üzere Bulgaristan, Bosna Hersek, Sırbistan. Arnavutluk, Makedonya ve bütün Balkan devletleri Türk Devletleri Teşkilatı’nın doğal bir üyesidir ve ileride bunlar da teşkilata dahil olacaklardır. Yine Rusya ve Çin de bu topluluğun doğal üyesidir” ifadelerine yer verdi.