Türkiye’de 1 milyon otizmli var

Otizmle ilgili farkındalık oluşturmak ve otizmli bireylerin sorunlarına çözüm üretmek amacıyla, her yıl 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak kutlanıyor


  • Oluşturulma Tarihi : 02.04.2016 07:22
  • Güncelleme Tarihi : 02.04.2016 07:22
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Türkiye’de 1 milyon otizmli var

EMİNE YALÇIN

Tüm dünyada her yıl 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde, otizmli bireylerin toplumla bütünleşmelerini sağlamaya yönelik kamuoyunu oluşturucu etkinlikler düzenleniyor.

Konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan ODER Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Güngör, sivil toplum kuruluşlarının bugün Türkiye’de yaşayan 1 milyondan fazla otizmli için çeşitli çalışmalar yaparak onların ve ailelerinin yaşamlarını iyileştirecek önlemler için bilinç oluşturarak katkı sunduklarını söyledi.

SORUNLARA ÇÖZÜM ARANIYOR

ODER Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Güngör, otizm ile ilgili farkındalık oluşturarak, otizmli bireylerin sorunlarına çözüm bulunmasını sağlamak amacıyla, 2 Nisan’ın Birleşmiş Milletler tarafından ‘Dünya Otizm Farkındalık Günü’ olarak ilan edildiğini söyledi.

AMAÇ ‘OTİZM EYLEM PLANI’NA DİKKAT ÇEKMEK

Güngör, bugünün Dünya Otizm Farkındalık Günü olduğunu belirterek, bu çerçevede nisan ayı boyunca tüm dünyada otizmle ilgili yapılan etkinlikler yoluyla, her yıl hızla artan otizmli bireylerin toplumla bütünleşmelerini sağlamaya yönelik çalışmaların yapıldığını söyledi. Güngör, “Ülkemizde de sivil toplum kuruluşları ve duyarlı pek çok kurum, son 20 yılda 30 kat artan ve bugün ülkemizde yaşayan 1 milyondan fazla otizmli için bu çeşitli çalışmalar yaparak onların ve ailelerinin yaşamlarını iyileştirecek önlemler için bilinç oluşturuyor, katkı sunuyorlar. Bu yıl yapılacak farkındalık etkinlikleri ile ana amacımız ‘Otizm Eylem Planı’na dikkat çekmektir. Bundan 3 yıl önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşları işbirliğiyle hazırlanan ve 2 Nisan 2013’te ilan edilen Ulusal Otizm Eylem Planı Taslağı’nın artık raftan inerek yürürlüğe girmesi konusu bu yıl dile getirmek istediğimiz en önemli konudur. Otizmlilerin yaşam boyu gereken tüm ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde hazırlanan Otizm Eylem Planı’nın hayata geçirilmesi 7 farklı alanda alınacak tedbirler ile birçok ana soruna çözüm olacaktır” diye konuştu.

DÜNYADA SEMBOL BİNALAR MAVİ İLE IŞIKLANDIRILIYOR

Türkiye’de her yıl ortalama 1 milyon 300 bin bebek doğduğunu açıklayan Güngör, günümüzde doğan her 68 bebekten birinin otizmli olduğu bilindiğini söyledi. Güngör, sözlerini şu şekilde bitirdi: “Yani her yıl yaklaşık 20 bin otizmli bireyin doğduğu gerçeğinden yola çıkarak konunun önem ve aciliyetine dikkat çekiyor, siyasetler üstü bir yaklaşım ile Otizm Eylem Planı’nın bir ülke meselesi olarak ele alınmasını bekliyoruz. Bu kapsamda ABD’de Autism Speaks tarafından başlatılan ve ülkemizde de giderek daha çok ilgi çeken ‘Mavi Işık Yak’ kampanyası çerçevesinde dünyanın her yerinde sembol binalar ve köprüler bugün mavi ile ışıklandırılacak. Geçtiğimiz yıl İstanbul’da boğaz köprüsü, İzmir’de de Saat Kulesi derneğimizin belediyeye yaptığı girişimler sonucu mavi ile ışıklandırılmıştı, aynı gün sokaklarda ve iş yerlerinde yüzlerce kişi mavi kıyafet giyerek kampanyayı desteklemişti. Bu yıl da İzmir saat kulesi Asansör binası ve bunun gibi sembol binalar ve yollar üzerindeki dijital bilgi ekranları İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından mavi ile renklendirilecek ve önerimiz olan otizm sloganları kullanılacaktır.”

Haber Merkezi