Sayfa Yükleniyor...
Rus uçağının düşürülmesiyle gerilen Türkiye-Rusya ilişkilerinin yansımaları pek çok sektör dalını etkilemeye başladı. Tarım uzmanı Ali Ekber Yıldırım, krizinin en büyük darbeyi tarım sektörüne vuracağını belirtti
E. ÇAĞLA GENİŞ
Tarım uzmanı Ali Ekber Yıldırım, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizinin, en büyük darbeyi tarım sektörüne vuracağını belirtti. Türkiyeden ithal edilen ürünlere karşı alınan sert önlemler nedeniyle Rusyada başta yaş sebze ve meyve olmak üzere birçok üründe fiyatların arttığına dikkat çeken Yıldırım, ihraç edilemeyen ürünlerin iç piyasaya verilmesiyle Türkiyede fiyatların düşeceğini söyledi.
RUSYADA FİYATLAR YÜKSELİYOR
Kriz nedeniyle Rusyada yaş sebze ve meyve fiyatlarının yükseldiğini kaydeden Yıldırım, Türkiyeden Rusyaya ihraç edilecek ancak liman, gümrük kapısı ve depolarda bekleyen toplam 190 bin ton yaş sebze ve meyve ürünü var. Bu ürünlerin ekonomik değeri ise 150 milyon dolar. Bozulma ve çürüme riski yüksek olan bu ürünlerin Rusya pazarına sokulmaması nedeniyle ihracatçılar endişeli. Ayrıca bu ürünlerin Rusyaya girişinin engellenmesi nedeniyle bu ülkede yaş meyve ve sebze fiyatları yükseliyor. Yani krizin faturasını tüketici ödeyecek. Açıklanan yaş meyve sebze ambargosunda birkaç hafta içerisinde diye ekleme yapıldı. Çünkü bunu yavaş yavaş uygulamayı istiyorlar ve tüketici boyutunu da düşünüyorlar; enflasyon yükselecek ve ciddi sıkıntılar olacak. Rusyaya ihraç edilemeyen ürünlerin iç piyasaya verilmesi Türkiyede yaş sebze ve meyve fiyatlarında ciddi düşüşe yol açması bekleniyor. Ancak bu düşüş henüz tüketiciye yansımadığı gibi, kış koşulları bahane edilerek yaş meyve ve sebze fiyatı artırıldı ifadelerini kullandı.
RUSYA AB AMBARGOSUNU ESNETEBİLİR
Türkiyenin yıllık ihracatının 1 milyar dolara yakın olduğunu söyleyen Yıldırım, Rusyanın ihracatı ise 2,5 ila 3 milyar dolar arasında kuraklığa bağlı olarak değişiyor. İki yıl önce Rusya, Avrupa Birliği ülkelerine gıda ambargosu uyguladığında da bu ürünlerin önemli bir bölümünü Türkiyeden almaya başlamıştı. Bu sefer Türkiyeye karşı bir ambargo söz konusu... Bu olaydan Türkiye, elbette olumsuz etkilenecek ama Rusyanın da bundan olumsuz etkileneceğini söyleyebiliriz. Rusya, ya Avrupa Birliği ülkelerine uyguladığı ambargoyu esnetip oradan tarım ürünleri alacak ya da Fas, Tunus gibi daha farklı ülkelerden ürün ihtiyacını sağlayacak. İhracat açısından baktığımızda buğday ve ayçiçek satabileceği çok fazla ülke yok. Bu nedenle Rusya bu krizden çok etkilenir diye konuştu.
TÜRKİYEDE FİYATLARIN DÜŞMESİ BEKLENİYOR
Rusyaya ihraç edilemeyen ürünlerin iç piyasaya sürülmesinin Türkiyede fiyatların düşmesine sebep olacağını söyleyen Yıldırım, Türkiye açısından baktığımızda elindeki ürünleri ihraç etmediği için yeni pazarlar bulmayı deneyecek. Ama yaş sebze ve meyvede yolda olan, limanda, gümrükte bekleyen var. Bunların bir kısmının bozulma riski çok yüksek. Dolayısıyla bu ürünler iç piyasaya kısa vadede sunulacak. Yeni pazar bulup onları oraya satmak çok kolay olmayacak. Bu da Türkiyede yaş sebze meyve fiyatlarının düşmesine sebep olacak. Ama fiyatlar düşmek bir yana yükselmeye başladı. Kış koşulları sebep olarak gösterildi ama bence burada bir fırsatçılık da var. Rusya ile böyle bir kriz yaşanmışken ürünler oraya gidemiyorsa ve iç piyasaya veriliyorsa fiyatların düşmesi gerekiyor. Ama henüz bu yansımayı göremedik. Önümüzdeki günlerde bunun yansıyacağını bekliyorum şeklinde açıklama yaptı.
Haber Merkezi