Türkiye’deki gençler haftada 4 gün çalışmak istiyor

Kariyer platformu Youthall’ın yaptığı araştırmaya göre; Türkiye’de gençler haftada 4 gün çalışmak istiyor


  • Oluşturulma Tarihi : 07.08.2022 10:40
  • Güncelleme Tarihi : 07.08.2022 10:40
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Türkiye’deki gençler haftada 4 gün çalışmak istiyor haberinin görseli

ASİYE ARSLAN

‘Çalışma Süreleri ve Modeli’ araştırmasını hayata geçiren kariyer platformu Youthall, araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Online olarak yapılan araştırmaya 241 şirket ve 1130 genç katıldı. Araştırma, Türkiye'de gençlerin haftada 4 gün çalışmak istediğini ortaya koydu.

Ofis çalışanları arasında yapılan araştırmada öne çıkan noktalar şöyle: Araştırmaya katılan 18-35 yaş arasındaki 1130 genç, çalışma saati yerine çalışma gününün azaltılmasına daha sıcak baktı. Günümüzde gençlerin dörtte üçünün 5 gün çalıştığının belirtildiği araştırmada; çalışan gençlerin yüzde 88.9'u haftada 4 gün çalışmak isterim derken, günde 6 saatlik çalışmaya olumlu bakanların oranı ise yüzde 83 oldu. Kadınlar arasında bu oran yüzde 87 ile ortalamanın üzerinde bir seviyede kaldı.

ARAŞTIRMAYA 241 ŞİRKET KATILDI

Araştırmaya katılan 241 şirkette mevcut yaygın uygulama yüzde 82.7 oranında haftada 5 gün çalışma iken, büyük şirketlerin üçte birinde günlük çalışma süresi 9 saat olarak belirtildi. Araştırma sonuçlarına göre orta ve küçük şirketlerin yüzde 13'ünde ise günlük çalışma süresi 9 saatin üzerinde. Şirketlerin IK yöneticilerinin yüzde 78.7'si 6 saatlik çalışmaya yeşil ışık yakarken, 4 günlük çalışma süresine ‘evet’ diyenlerin oranı yüzde 25'te kaldı. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 1'i haftada 4 gün çalıştıklarını belirtirken, yüzde 63'ü 4 gün çalışma konusunu değerlendirdiklerini ifade etti.

Büyük şirketlerin yüzde 70'inde ise karar süreçlerinin zaman alacağı gözlemlenirken, yüzde 11'lik kesim ise bu uygulamaya tamamen karşı olduğunu belirtti. Belirtilen nedenlerde ise ilk sırada çalışma verimliliğini düşürme kaygısı yer aldı. Onu; iş disiplinini bozma, şirket kültürünü zayıflatma ve işten çıkarmalara neden olma kaygıları izledi.