“Türkiye’nin 3 günlük rezervi var”

İzmir Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mahir Ulutaş, Rusya’nın verdiği doğalgazı kesmesi halinde, Türkiye’nin 3 günlük doğalgaz rezervi bulunduğunu iddia etti


  • Oluşturulma Tarihi : 16.12.2015 08:59
  • Güncelleme Tarihi : 16.12.2015 08:59
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Türkiye’nin 3 günlük rezervi var”

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN   

Türkiye ile Rusya arasındaki uçak krizi, Rusya’nın tehditkâr eylem ve açıklamalarıyla artarak devam ediyor. Rusya tarafından, Türkiye’ye ekonomik anlamda birçok kısıtlama ve ambargo uygulanırken, her açıklamada bu yaptırımların artarak devam edeceği dile söyleniyor. Türkiye’de en çok merak edilen konu ise Rusya’nın Türkiye’ye verdiği doğalgazı kesip kesmeyecek olması. Çünkü Türkiye, yaptığı doğalgaz ithalatının yaklaşık yüzde 55’ini Rusya’dan yaparken, Türkiye de Rusya’nın Almanya’dan sonra en fazla doğalgaz ihraç ettiği ülke konumunda bulunuyor.

Türkiye’de büyük oranda doğalgaza bağlı bir enerji politikası hüküm sürüyor. Doğalgazdan ısınmanın yanı sıra Türk sanayi sektörünün yarısının elektrik enerjisi karşılanıyor. Bu bağlamda olası bir doğalgaz kesintisinin, ısınma ihtiyacından çok sanayi sektörünü ve dolayısıyla ekonomiyi olumsuz etkileyebileceği öngörülüyor.

“KISA VADEDE DOĞALGAZI İKAME ETMEK ZOR”

İzmir Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mahir Ulutaş, Rusya tarafından, Türkiye’ye verilecek doğalgazın kesilmesinin Türkiye ekonomisini çok ciddi anlamda etkileyeceğine dikkat çekerek, “Kısa vadede doğalgazı ikame etmek çok zor. Örneğin yakın zamanda Katar ile bir LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) anlaşması yapıldı. Ancak bunun bile sisteme devreye girmesi, bizim LNG’yi işleme kapasitemiz düşünüldüğünde çok kısa vadede ikame edilebilecek bir şey değil. Rusya’dan kaynaklı olası bir kesinti durumunda bizim en fazla birkaç günlük doğalgaz rezervimiz, yani daha doğrusu depomuz olacağı için, olası doğalgaz kesintisi Türkiye ekonomisi için çok ciddi zarara uğratır. Rusya tüm doğalgazı kestiği anda, Türkiye’nin kurulu güç olarak ful kapasitede maksimum 3 günlük doğalgazı var” dedi.

“ONLARIN KAPASİTESİ YETMEZ”

Ulutaş, Rusya ve İran doğalgazına alternatif olarak görüşülen Katar, Azerbaycan ve Türkmenistan gibi ülkelerin Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacını karşılayacak düzeyde olmadıklarını belirterek, “Birincisi onların kapasiteleri yetmez. İkincisi bizim bunları işleyebilme kapasitemiz sınırlı. Katar’dan LNG alacaksınız. Sizin LNG işleme kapasiteniz belli bir sevide şu an. Katar’dan istediğiniz gibi LNG olsanız bile, Türkiye’de bunları işleyebilecek tesisleriniz sınırlı. Azerbaycan ve Türkmenistan’dan alacaksanız bunu bir boru hattıyla sağlamak zorundasınız. Bu boru hattının da bir kapasitesi var. Dolayısıyla ülkelerin bu kapasiteleri yok, bu kapasiteler olsa bile o kapasitenin realize edilmesi uzun bir yatırım sürecini gerektiriyor. Türkiye’de bu ülkelerden alınacak LNG ve doğalgazı işleme altyapısı yok” şeklinde konuştu.

“RUSYA GAZI KESMEZ”  

Rusya’nın Türkiye’ye verdiği doğalgazı keseceğine ihtimal vermediğini ifade eden Ulutaş, “Uzun süreli bir doğalgaz kesintisi Rusya açısından da zarar yaratır. Çünkü Türkiye, Almanya’dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük müşterisi. Rusya’da şu anda doğalgazdan gelen gelire çok bağımlı bir ekonomiye sahip. Rusya ekonomisi de çok sağlam değil aslında. Dolayısıyla Rusya’nın da doğalgazı kesmesi, hem uluslararası anlaşmalarla verdiği sözler gereği, hem de ekonomik olarak Rusya’yı da kötü etkileyeceği için ben bunun çok ciddi bir ihtimal olacağını düşünmüyorum ama ana pompa istasyonundaki birtakım arızalar gerekçe gösterilip, birkaç günlük politik kesintiler olabilir. Uzun süreli bir doğalgaz kesintisinin Rusya açısından da sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum” dedi. Çok düşük olsa dahi Türkiye tarafından bu riskin görülmüş olması ve kamuoyu önünde tartışılmış olmasının önemli olduğunu ifade eden Ulutaş, “Umarım Türkiye’de karar alıcılara bundan sonra vesile olur ve yaptıkları yanlışlardan dönerler. Hem kaynak eşitlenmesine giden hem de yerli kaynaklara yönelirler” açıklamasında bulundu.

Haber Merkezi