Türkiye’nin ‘bahtsız sektörü’ turizm 8 milyar dolar kredi altında!

Türkiye bu yaz Rusya’dan 7,5 milyon, Ukrayna’dan ise 3 milyon turist bekliyordu. Ancak, Rusya’nın Ukrayna operasyonu planları değiştirince, konaklama sektörü, 8 milyar dolar kredi yükü altında kaldı


  • Oluşturulma Tarihi : 07.04.2022 05:41
  • Güncelleme Tarihi : 07.04.2022 05:41
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Türkiye’nin ‘bahtsız sektörü’ turizm 8 milyar dolar kredi altında!

SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Başkanı Serdar Karcılıoğlu ile Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilimin, Türkiye’deki turizm sektörünü ne yönde etkileyeceğini aktardı. Başkan Karcılıoğlu sadece ‘borçların ödenebileceği bir turizm’ ile karşı karşıya kaldıklarını ve konaklama sektörünün 8 milyar dolar kredi yükü altında olduğunu aktarırken, Başkan İşler, “Ukrayna bizim için kayıp pazar” söyleminde bulundu.

UKRAYNA BİZİM İÇİN KAYIP PAZAR

ETİK Başkanı İşler, onlarca sektörü besleyen, sağladığı döviz girdisiyle cari açığın kapatılmasında önemli paya sahip, ciddi ölçüde istihdam yaratan turizm sektörünün son yıllarda art arda büyük darbeler yediğini öne sürdü. İşler, Kovid-19 pandemisinin ardından seyahat kısıtlamaları, orman yangınları felaketi, koronavirüsün varyantlarının yaşandığı süreçte döviz girdisi azalan sektörün ciddi gelir kaybına uğradığını ve zor bir dönemden geçtiğini dile getirdi. 2022 yılında ülke turizminde olumlu gelişmeler yaşanacağına ilişkin geri bildirimler aldıklarını ancak Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerilim ile birlikte Türkiye turizminin risk altında olduğunu kaydeden İşler, “Rusya’dan 7,5 milyon, Ukrayna’dan 3 milyon turist bekliyorduk. Rezervasyonlar dahi yapılmıştı. Ancak, ABD ve NATO baskısı nedeniyle Rusya ile olan iyi ilişkilerimizi bozarsak turizm sektöründe yok yılı yaşanır. Batı bize sırtını döner. Bu da 2022 yılında Türkiye için özellikle de turizm için kayıp yılı olacaktır. Türkiye turizmde uluslararası bir markadır. Türk ekonomisinin döviz yaratan sektörüdür. İki yıl süren küresel salgın ekonomi çarklarının nasıl zor döndüğünü gösterdi. İşte turizm bu kadar önemli bir sektör. Böylesi riski ülke olarak alırsak 4 yıldan beri ciddi bir şekilde mücadele veren turizm sektörü bundan sonrası içinde ayağa kalkamayacak kadar yorgun düşüp olduğu yere çakılacaktır. Bu saatten sonra Ukrayna bizim için kayıp pazar. Rus pazarında da Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümet daha politik ve diplomatik bir dil kullanmalı” dedi.

SADECE BORÇLARINI ÖDEYEBİLECEKLER!

Turizm sektörünün, pandeminin gölgesinde dip noktasını gördüğünü kaydeden BOYD Başkanı Karcılıoğlu ise “Tam 2022 yılını toparlanma yılı olarak beklediğimiz bir anda Ukrayna ve Rusya arasında çıkan savaşla çok ciddi bir kan kaybettik. Bu durumdan en fazla Antalya’nın etkileneceğini söyleyebilirim. Ancak aşağı yukarı 2 milyonun üzerinde de Güney Ege’ye yani İzmir’e, Bodrum’a, Marmaris’e gelen Rusya ve Ukraynalı turist akını söz konusuydu. Savaş ile birlikte şu anda onlar da yok oldular. Avrupa’dan zaten çok kısıtlı bir rezervasyon alabiliyoruz. Fakat o da döviz kurundaki bu aşırı artış dolayısıyla Avrupalı için ‘ucuz ülke’ imajı yarattı… Gelen turist sayısından ziyade ‘turistin niteliği’ açısından önemli bir durum yaşıyoruz. Zira bu turistin ülkemize gelip de bir şey bırakması mümkün değil. Yani bizim bunlardan bir kar elde etmemiz imkansız. Hatta ve hatta bu artan enflasyon, girdi maliyetlerindeki aşırı yükseliş nedeniyle tesislerimize bir para bırakacağı da garanti değil. Tam tersi tesisler açık olacak, işletme sahipleri turistleri alacaklar ancak sadece kendi borçlarını ödeyebileceği bir turizm ile karşı karşıya kalacaklar” bilgisini paylaştı.

ODA SATAN OTELLER İFLAS EDERLER

“Ülkemizde ciddi bir ekonomik kriz söz konusu” diyen Karcılıoğlu, şunları ekledi: “Alım gücü tüm kesimlerde yüksek oranda düştü. Enflasyonun yüksek oluşu, girdi maliyetlerindeki artış iç turizmi de etkiledi. TL karşılığı çıkarttığımız maliyetlerimizde geçen yıla göre yüzde yüz bir artışla karşı karşıya kalacağız. Yani bunun altında oda satan oteller iflas ederler. Belki buradan gelen sıcak parayla mevcut borçlarını öderler. Sadece ve sadece buna yarar. Yüzde yüz artış ile birlikte yerli turistin de otellere rağbet edeceğini düşünmüyorum.”

Turizm sektörünün, Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğunu vurgulayan Başkan Karcılıoğlu, “Ama bu hep sözsel olarak kalıyor. Ankara bunu hep vurguluyor fakat bu sektörün batışına da sadece seyirci kalıyor. O nedenle de bir an önce çok ciddi kararlar alınarak, ayağı yere basan, sektörü ayakta tutacak bazı önlemlerin uygulanması gerekir. Böyle KDV’yi yüzde 18’den yüzde 8’e indirerek bu sektör kurtulamaz. Çünkü sadece konaklama sektörünün 8 milyar dolar kredi yükü var. Çok ciddi bir para bu. Bunu kaldırmamız mümkün değil, bundan sonrada mümkün değil. Mutlaka bir devlet desteği lazım. Nakdi bir devlet desteğine ihtiyacımız var. Bu takdirde çok kısa bir süre sonra hepimiz göreceğiz ki turizmden söz edilemeyecek bir hale geleceğiz. Turizm ileriyi görme sanatıdır. Hayallerle, umutlarla yürümez. Matematiktir çünkü. Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir. Biz bunu görüyoruz, biliyoruz. Eğer bunun aksi oldu diyerek gelen sayıyla konuşursak yanlış olur. Bu sayı yaraya merhem olabildi mi, olamadı mı bu önemli!” ifadelerini kullandı.

ÖNCE YAVAŞLADI ŞİMDİ DURMA NOKTASINDA

Başkan Karcılıoğlu, “Yanı başınızda süregelen bir savaş ortamında ve son zamanlarda çevremizde yaşadığımız çapta savaş örneklerinden farklı olarak taraflardan birisinin AB ülkesi olması, Rusya’nın muhtemel hamlesine Amerika ve NATO başta olmak AB ülkelerinin kayıtsız kalmayacaklar. Böylesine bir faciaya yol açabilecek ortamın oluşacağı düşünülecek olursa, ülke olarak bizim de hangi noktada duracağımız da belli değilken tüm marketlerin tatil planlarını kesinlikle bize doğru yapmayacakları gerçeğini hiçbir zaman unutmamalıyız. Bu bağlamda zaten düşüşte olan rezervasyon akışları son bir haftadır önce yavaşladı ve şimdi de durma noktasına geldiğini üzülerek belirtmeliyim. Umut ediyorum ki bu kriz barışla sonuçlanır. Ve bu bahtsız sektör en azından toparlanma sürecinin başını kaçırmamış olur” açıklamasında bulundu.

Haber Merkezi