Türkiye’nin ilk kent konseyi

İzmir’in en aktif sivil toplum kuruluşlarından Karşıyaka Kent Konseyi’nin Başkanı Selman Boyacıoğlu ile ilçede gerçekleştirdikleri projeler hakkında konuştuk. Boyacıoğlu, devam eden projelerini de anlattı


  • Oluşturulma Tarihi : 06.08.2018 07:43
  • Güncelleme Tarihi : 06.08.2018 07:43
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Türkiye’nin ilk kent konseyi

ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL RÖPORTAJ
Karşıyaka Kent Konseyi yaptığı çalışmalar ile vatandaştan övgü toplamaya devam ediyor. 2006 yılında Türkiye’de kurulan ilk kent konseyi niteliğindeki Karşıyaka Kent Konseyi, her kesimden destek görüyor. Yaptığı çalışmalar ile dikkat çekiyor. Özellikle Karşıyaka’da afet toplanma yerlerinin belirlenmesi hakkında yapılan çalışma sonucu 105 nokta belirleyen Karşıyaka Kent Konseyi, bu alanların imar planlarına işlenmesi ile Karşıyaka’ya ciddi bir katkı sağlayacak.
Karşıyaka Kent Konseyi ne zaman kuruldu? Bünyenizde kaç üyeniz var?
Karşıyaka Kent Konseyi 2006 yılında kuruldu. Gerekli çağrılar yapıldı, genel kurullar tespit edildi, meclis belirlendi ve çalışmalara başladık. Şu anda 5 binin üzerinde kayıtlı üyemiz var. Birçok proje gerçekleştirdik. Bunların en önemlileri; ekonomiye yönelik yapılanlardır. Kent konseyi olarak bu bizim birincil önceliğimizdir. Kent konseyleri olarak kimseye iş bulamıyoruz. Böyle bir yetkimiz yok. Ancak insanların meslek sahibi olması ve para kazanmasında destek oluyoruz. Bu bağlamda İŞKUR programları var. Kent konseyi, İŞKUR ve halk evleri işbirliği ile bir protokole imza attık. Sadece engelli ve kadınlara yönelik programlar olmak üzere programlara dahil olduk. Karşıyaka Belediyesinin bize tahsis etmiş olduğu yerlerde, ihtiyaç sahibi kişilere çağrıda bulunduk. Program dahilinde öncelikle kadınlarımız ile birlikte file örmeye başladık. File örmede yapılan ürünleri çeşitli pazarlarda kişiler kendileri adına satmaya başladılar. Bundan bir kazanç elde etmeye başladılar. Esas geliri ise İŞKUR bu programlara katılan tüm bireylere zamanın parası ile günlük 20 lira para verdi. Eğer engelli ise annesine de aynı meblağda para yardımında bulundu. Destek sağladı. Bahsettiğim para miktarı o zamanda aylık 800 lira gibi bir rakama denk geliyor. İyi bir destekti. Biz bunu geliştirdik ve Roman kadınlarımızla sepet örmeye başladık. Çok güzel işler ortaya çıktı. Bunlar vasıtasıyla kadınlarımız gelir sahibi oldu. İzmir içerisinde bu programı uygulayan kent konseyi biziz. Ayrıca kadınlarla ilgili evde yaşlı bakımı, çocuk bakımı programları başlattık. Bu programları bitiren kadınlarımız sertifika sahibi oldular. Piyasada çalışma imkanı edindiler. Ayrıca bu sertifikaları alanlara İŞKUR 9 ay boyunca 800 lira para verdi. Bu ciddi bir destek. Biz bunları vatandaşlara hem meslek edindirme hem de ekonomik durumlarının iyileşmesi için gerçekleştirdik.
EĞİTİMİ ÖNEMSİYORUZ
Bu söylediklerinizden çok faal bir konsey olduğunuzu anlıyoruz. Eğitim alanında da çalışmalarınız var mı?
Karşıyaka Kent Konseyi olarak eğitimi ciddi bir şekilde önemsiyoruz. Ailenin desteği çocuğun iyi bir eğitim alması konusunda çok önemli. Bu bağlamda aileleri eğitime aldık. Özellikle varsıl olmayan bölgelerde, semt evlerinde eğitime aldık. Yetkin kişiler tarafından eğitim verdik. Hedefimizde varsıl olmayan aileler var. Onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Sosyal ve ekonomik programlar yapıyoruz. Bu bizim en büyük misyonumuz. Anne eğitimini önemsiyoruz. KARGEM ile işbirliği içerisindeyiz. Tam 2 bin 500 öğrencisi var. Eğitim programları düzenliyoruz. Bu çocukların başarı düzeyleri yüzde 65-70 düzeyinde. Tamamen ücretsiz. Bu çocuklar istedikleri okulları kazandı. Karşıyaka’da afet noktalarının belirlenmesi konusunda ciddi bir çalışma yaptık. Yaptığımı çalışmaya İnşaat Mühendisleri Odası, Karşıyaka Belediyesi ve AFAD katıldı. Altı aylık bir çalışma sonucunda afet toplanma yerlerini belirledik. AFAD’a gönderdik. Şimdi yeni imar planlarına işleniyor. Karşıyaka’da 105 tane deprem toplanma yeri belirledik. AFAD bu sayıyı biraz daha indirgeyecek. Bu çalışma daha önce de yapıldı. Fakat deprem toplanma alanları çalışma yapıldığı esnada boş arsalardan ibaret idi. Fakat şimdi birçoğunun yerine bina dikildi. Biz bunları yeniledik. Oldukça kapsamlı bir çalışma oldu. Çeşitli toplantılar yaptık. İnşaat Mühendisleri Odası, Karşıyaka Belediyesi ve AFAD ile gerçekleştirdik. Önceliğimiz doğal afetlerdi. Nasuh Mahruki bu kapsamda konferans gerçekleştirdi. Deprem günümüzün bir gerçeği. Biz buna dikkat çektik. Bir takım etkinlikler düzenledik. Bu proje çok bizim için çok önemliydi. Toplanma yerleri imar planına işlendiği vakit hiçbir şekilde bunların yerine herhangi bir yapı yapılamayacak. Dolayısıyla bu Karşıyaka’ya bir hizmettir. Şu anda proje AFAD’ın önünde ve yakında Karşıyaka Belediyesine gelecek. İmar planına işlenecek ve uygulanacak. TESUD ile beraber cephedeki askerlerimize ilkokul çocuklarının yazdığı mektupları yolladık. Onlara dokunuş gerçekleştirdik. Karşıyaka Belediyesi de bizlere bu konuda destek oldu. Ufak tefek birtakım desteklerimiz oldu. Yaptığımız işlerden beş kuruş para almıyoruz. Tamamen gönüllülük esası ile çalışıyoruz.
“YÖNETMELİK DEĞİŞMELİ”
Bu dönem projelerinizden kısaca söz ederseniz…
Her şeyden önce Kent konseylerini kapsayan yönetmelikte 76’ncı maddenin değişmesi gerekiyor. Bunun için çalışmalarımız var. İçişleri Bakanlığı Mali idareler Genel Müdürlüğünün gerçekleştirdi bir programa katıldım. Yeni yönetmelik hazırlanıyor. Karşıyaka Kent Konseyi olarak nelerin yönetmelikte olması gerektiği hususunda görüşümü ilettim. Yeni yönetmelik çıkacak diye bekliyoruz.
Karşıyaka Kent Konseyi ve Karşıyaka Belediyesi işbirliği ne aşamada?
AFAD ile yaptığımız proje Karşıyaka Belediyesinin de dahil olduğu bir proje. Karşıyaka Çarşı Yönetmeliğimiz var. Çarşıda düzensizlik, dağınıklık var. Belli bir düzen yok. Biz bunu düzeltelim diye anket gerçekleştirdik. Tüm üyelerimiz Çarşı’da çalıştı. Gelen bilgileri derledik. Belediyenin ilgili birimlerini çağırdık. Onları da yaptığımız işten haberdar ettik. Büyük bir heyecan uyandırdı. Başladık çalışmaya. Belli bir noktaya geldik ve durduk. Sonuç olarak yönetmelik taslağı çıktı. Tam üç yıllık bir çalışma. Üç sayfadan oluşuyor. Bunu eğer başarabilirsek. Karşıyaka Çarşı’da düzensizlik ortadan kalkacak. Herkes bunun yapılmasını istiyor. Bu sayede çarşıda esnaf arasında yaşanan tartışmalarda son bulacak. Engellilere yönelik çalışmalarımız var. Karşıyaka Çarşı’ya engellilerin girişini kolaylaştıracak çalışmalar yapıyoruz.
GÖNÜLLÜLÜK ESASI İLE…
Kent Konseyi’nin Karşıyaka için önemi nedir? Bütçe giderlerini nasıl sağlıyorsunuz?
Kent Konseyi Karşıyaka için çok önemli. Birçok vatandaşımız bizi arıyor. Dertlerini yaşadıklarını anlatıyor. Bizde onlara yardımcı oluyoruz. Biz Karşıyakalının her türlü sorununa yönelik çözüm odaklıyız. Gerekli birimleri harekete geçirebiliyoruz. Bizim bir gelir kaynağımız yok. Tamamen destekler sayesinde ayaktayız. Birçok konuda çalışma yapmışızdır. Bizden hiç kimse eli boş dönmez. Mutlaka yardımcı oluruz.
Kentsel dönüşümde üstlendiğiniz bir görev var mı?
Bu konuda bilinçlendirme ve bilgilendirme toplantıları yaptık. Özellikle deprem konusunda bir takım çalışmalar düzenledik. Gerçekleştirdiğimiz çalışma sonucu Karşıyaka’da deprem toplanma alanlarının yerlerini belirledik. Bu çok önemli bir nokta. Belirlenen toplanma yerlerinin İmar projesine işlenmesi demek yerine bina, park vs yapamayacağınız anlamına gelir. Dolayısıyla bu kalıcı olarak Karşıyaka’ya hizmettir. Ancak çok isterdim ki Karşıyaka Belediyesinin yapamadığı bir olayı biz yapalım. Fakat Karşıyaka’da hiç boş arazi yok. Hepsi hazine arazisi. Bunları belediyelere vermiyorlar. Başkanımız Hüseyin Mutlu Akpınar bu konuda oldukça başarılı. Karşıyaka’ya bağışlanan bir arazi sonucu Ege Üniversitesi vasıtasıyla bir fakülte açıldı. Bu bir adımdı. Yeni dönemde daha geniş kapsamlı programlar yapmak istiyoruz. Yeni dönemde yapılması gereken birçok iş var. Çarşı Yönetmeliğini başarabilirsek, büyük bir kesimin önünü açacağız. Karşıyaka Belediyesi Hüseyin Mutlu Akpınar’ın bize desteğinin tam olacağını düşünüyoruz. Rutin işlerimize devam edeceğiz.

Haber Merkezi