Sayfa Yükleniyor...
İzmir Sanayici ve İş Adamları Derneği tarafından geleneksel hale getirilen ve her ayın çarşamba günü düzenlenen toplantının bu ay ki konuğu, Metropoll Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Özer Sencar oldu
ONURHAN ALPAGUT
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneğinin (İZSİAD) ayda bir düzenlediği Çarşamba Toplantılarının haziran ayı konuğu, Metropoll Stratejik ve Siyasi Araştırmalar Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Özer Sencar oldu.
2005 yılından beri ayda bir yapılan Türkiyenin Nabzı araştırmaları hakkında İzmir iş dünyası temsilcilerine bilgi veren Sencar, amaçlarının Türkiyedeki toplumsal ve siyasal değişimlerini anında tespit etme ihtiyacını karşılamak olduğunu ifade etti. Her ay ülke genelinde 18 yaş üstü bin 200 ila 3 bin kişi arasında vatandaşla yüz yüze görüştüklerini belirten Sencar, en önemli ilkelerinin tarafsızlık ve güvenilirlik olduğunu vurguladı. Sercan, konuşmasında 10 başlıkta Türkiye'nin nabzını İzmir'de tuttu.
KATILIM MUHALEFET TABANINDA DÜŞÜK OLUR
Konuşmasında Türkiye'nin Başkanlık sistemine ilişkin yapılacak referandum ile ilgili öngörülerini dile getiren Sencar, olası referandumda katılımcı oranın yüzde 87 olacağını söyledi. Katılım konusunda en çok AK Partililerin olacağını öngören Sencar, en az katılımcının ise HDP'den olacağını ifade etti. Sencar, Katılım, muhalefet tabanında düşük görünüyor. Örneğin HDP seçmeninin yüzde 22,5u Sandığa gitmem' diyor. MHPde bu oran yüzde 17,6, CHPde yüzde 6, AKPde ise yüzde 3,3 görünüyor" dedi.
TÜRKİYE BAŞKANLIĞA HAYIR DİYOR
Seçmenin, Başkanlık Sistemi'ne destek verip vermediği konusunda da araştırmalar yaptıklarını belirten Sencar, şu tespitte bulundu: Bu pazar günü referandum yapılsa, Evet oyu veririm diyenlerin oranı yüzde 41,9 görünüyor. Hayır diyenlerse yüzde 47,5 görünüyor. Fikrim/cevabım yok diyenlerin oranı ise yüzde 10,5 bandında. Kararsızların dağılımı yapıldığında ise Türkiye yüzde 53,1 ile başkanlığa Hayır' diyor.
EVETÇİLERİN EN BÜYÜK SEBEBİ ERDOĞAN SEVGİSİ
Başkanlık Sistemi'ne desteğin en önemli nedeninin yüzde 45.8 gibi büyük bir oranla "Erdoğan sevgisi" olduğunu belirten Sencar, destek verenlerin arasında, "Çünkü ekonomi iyileşecek. Güçlü ve istikrarlı yönetim olacak" diyenlerin oranının ise yüzde 30.9 olduğunu kaydetti. Başkanlık Sistemini desteklemeyenlerin yüzde 51.7'sinin, "Diktatörlüğe yol açacağını düşündüğüm için desteklemiyorum" dediğini aktaran Sencar, yüzde 12'lik bir kesimin de, "Erdoğan'ın Başkan olmasını istemediğim için desteklemiyorum" seçeneğini işaretlediğini söyledi.
İZMİRLİLER BAŞKANLIĞA DESTEK VERMİYOR
Partilerin seçmen tabanı incelendiğinde, Başkanlık Sistemine en büyük desteğin yüzde 12,8 ile MHP tabanından geldiğini belirten Sencar, CHP seçmeninin yüzde 6,7si, HDP seçmeninin ise yüzde 3,2si Başkanlık Sistemine destek veriyor. İlginçtir AKP seçmeni arasında yüzde 9,9luk bir kısım da başkanlığa Hayır diyor diye konuştu. Sencar, ardından şu bilgileri verdi: Coğrafi bölgeler açısından irdelendiğinde Başkanlık Sistemine en büyük desteğin yüzde 61,1 ile İç Anadolu Bölgesinden verildiği görülüyor. Bunu yüzde 51,3 ile Marmara Bölgesi takip ediyor. Diğer bölgelerde sisteme destek oranı yüzde 28 ile 34,5 arasında değişiyor. Başkalığa Hayır diyenlerin en yüksek olduğu bölge ise yüzde 70,2 ile Ege Bölgesi. Egeyi, yüzde 58,3 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve yüzde 56,6 ile Doğu Anadolu Bölgesi takip ediyor. Kararsızların en yoğun olduğu iki bölgeler ise yüzde 26,9 ile Karadeniz, yüzde 23,5 ile Akdeniz. Üç büyük kent bazında Başkanlık Sistemine destek tablosu ise şöyle: İstanbulda destek oranı yüzde 58,2, Ankarada yüzde 56,5, İzmirde ise yüzde 22,5. İzmir seçmeninin yüzde 75,7si, Başkanlık Sistemine Hayır diyor. Kararsız seçmenin en düşük olduğu kent de yüzde 1,8le İzmir. Seçmenin yüzde 49,1inin, mevcut parlamenter sistemi başarılı bulduğunu ifade eden Sencar, Başarısız diyenlerin oranı yüzde 39,3 yanıt vermeyenlerin yüzdesi ise 11,6. AK Parti seçmeninin yüzde 44,5i de mevcut sistemi başarılı buluyor diye konuştu.
EN BÜYÜK ETKEN TERÖR
Seçmenin yüzde 63,6sına göre, ele alınması gereken en önemli sorunun terör olduğunu belirten Sencar, şöyle devam etti: Bunu yüzde 11,2 ile ekonomi, yüzde 10,1 ile özgürlükler ve demokrasi takip ediyor. Önce Anayasa ve Başkanlık Sistemi ele alınmalı' diyenlerin oranı yüzde 5,4; Paralel Yapıyla Mücadele diyenlerin oranı ise yüzde 1,2, seçmenlerin gündemi ile hükümetin gündemi arasında ciddi farklar var. Son olarak, Bu pazar seçim olsa sorusunun yanıtını aradıklarını kaydeden Sencar, sözlerini şöyle tamamladı: AKPye destek yüzde 49,9 seviyesinde görünüyor. CHPnin oy oranı yüzde 24,1, MHP yüzde 13,8, HDP ise yüzde 11 bandında.
Haber Merkezi