Umut olmak istiyorlar

‘Bir Umut Ol’ isimli proje kapsamında hazırlanan ‘Madde Bağımlılığı ile Mücadele ve İş İstihdamını Geliştirme’ konulu panel İzmir Ticaret Odası’nda düzenlendi. Panelde destek veren kurumlarla protokol imzalandı


  • Oluşturulma Tarihi : 28.11.2018 07:40
  • Güncelleme Tarihi : 28.11.2018 07:40
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Umut olmak istiyorlar haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ
Madde bağımlılarına umut olan ‘Bir Umut Ol’ projesi kapanış panelini önceki gün İzmir Ticaret Odası’nda (İTO) gerçekleştirdi. ‘Bir Hayata Dokun Derneği’ ve ‘Türkiye Yeşilay Cemiyeti’ işbirliği ile madde bağımlılığı problemi yaşayan bireylerin bu sorunları sosyal yaşama uyum sağlayarak ve istihdama katılarak çözebilmeleri amacıyla hayata geçirilen ‘Madde Bağımlılığı ile Mücadele ve İstihdamı Geliştirme- Bir Umut Ol Projesi’nin kapanış panelinde protokol imzalandı. Projenin daimi olabilmesi adına imzalanan protokolün bu tarz panellerle ve sahadaki çalışmalarla amacına ulaşması amaçlanıyor.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Bir Hayata Dokun Derneği Başkanı Dr. Burcu Bostancıoğlu açılış konuşmasını yaptı. Bostancıoğlu şöyle dedi: “Bir Umut Ol projemizin amacı da gençleri hayata bağlamak, topluma geri kazandırmak ve ötekileştirme kavramını ortadan kaldırmak. Bu amaçla denetimli serbestlik kapsamındaki gençlere bilgisayarlı ön muhasebe, beden dili, güzel ve etkili konuşma sanatı eğitimleri veriyoruz.”



SANATLA TERAPİ MÜMKÜN
Kişilerin rehabilitasyonlarının gerçekleştirilmesinin resim terapisiyle sağlanabileceğini vurgulayan Bostancıoğlu, “Çünkü ilaç tedavisi de bağımlılık yaratabiliyor. Sanatın iyileştirici gücünü kullanmak ve bunu bilimsel olarak kanıtlamak istedim. Hedef kitlem denetimli serbestlik çatısı altında madde bağımlılığı sebebiyle cezai sorumluluğu devam eden gençler” dedi. Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin hibe programı kapsamında Türkiye’de üçüncü, İzmir’de ise birinci seçilen ‘Bir Umut Ol’ projesine ilişkin bilgiler vermeye devam eden Bostancıoğlu, “15 ile 25 yaş aralığındaki gençlerin madde bağımlığı engellemek, sosyal hayata entegre etmek ve istihdamı sağlamak amacını taşıyor. 11 aylık bir proje. Haftanın 2 günü 12 çocuk buraya geliyor. Onlar hala bağımlı değil ama geçmişte ceza almış. 1 yıldan az cezaları var ve yaşları küçük. Burada bilgisayar destekli, beden dili ve diksiyon eğitimi alıyorlar. Onların istihdam edilebilmelerini amaçlıyoruz. Maalesef büyük kurumlar isimlerinin yanında bağımlılık kelimesinin geçmesini istemiyor. O yüzden iş bulmaları sorun. Panelde de onların bu sorunlarını konuşacağız” diye kaydetti.
İTO’DAN STAJ DESTEĞİ
İzmir’de bu gençlerin istihdam edilebilmesi için yerel yönetimlerden hiçbir destek alamadıklarını ifade eden Bostancıoğlu, İzmir Ticaret Odası’nın 4 kız çocuğuna staj imkanı sağladığını kaydetti. Sorunun hem ülke hem de İzmir’in sorunu olduğunu vurgulayan Burcu Bostancıoğlu, herkesten destek beklediğini vurgulayarak, “Buraya gelen 12 çocuk ve genç var ama aslında daha fazlası var. Bu 12 sayısı, 12 bin olsun istiyorum. Hepsine ulaşalım. İstersek başaramayacağımız bir şey yok. Aralarında barınacak yerleri olmayan, çevre sorunu yaşayan, aslında o çevreden çıkmak isteyen ama imkanı olmayan gençlerimiz var. Bu konuyla alakalı nasıl çalışmalar yürütülüyor, tedavisi mümkün mü tarzından sorunları ve soruları çözüme kavuşturmak adına panelimize başlamak istiyorum” ifadelerine yer verdi.
İKİ OTURUM YAPILDI
Burcu Bostancıoğlu’nun konuşmasının ardından panel iki oturum halinde gerçekleşti. Panelin ilk oturumunun moderatörlüğünü Bir Hayata Dokun Derneği Başkanı Dr. Burcu Bostancıoğlu üstenirken konuşmacılar ise Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksiloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü’nden Sosyolog Arş.Gör. Demet Havaçeliği Atlam, Yeşilay İzmir Şube Başkan Yardımcısı ve Türk PDR Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İlkay Uysal ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Psikolojik Danışmanı ve Türk PDR Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çokluk oldu. PERYÖN Ege Şubesi Başkanı Serdar Kalaycıoğlu tarafından moderatörlüğünün yapıldığı ikinci oturumda ise İŞKUR İl Müdürü Makbule Dank, Ege İhracatçı Birlikleri İnsan Kaynakları Müdürü Deniz Çubuklusu ve İzmir Uyuşturucu ve Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Burhanettin Kansızoğlu konuşmacı olarak panele katıldı. Ülkemizin en önemli problemi olan ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ‘Beyin Hastalığı’ olarak kabul edilen ‘bağımlılık’ probleminin psikolojik ve sosyolojik olarak tedavi boyutları ve bu risk altındaki çocuklarımıza ve gençlerimize iş istihdamı yaratılmasının önemi hakkında görüşler bildirildi. Sunumların ardından projenin daimi ve sürdürülebilir olması adına destek veren kurum ve kuruluşlarla protokol imzalandı.

 

İlginizi Çekebilir...

Kabul Ediyorum
İlkses Gazetesi olarak sistemimizde sadece sizin izinleriniz doğrultusunda bilgilerinizi kullanıyoruz. Detaylı Bilgi cookie script