“Üniversite sürecini LYS belirleyecek”

Eğitim ve Rehberlik Danışmanı Cansu Toptaş, geride bıraktığımız Yükseköğretime Geçiş Sınavı sonrası öğrencilere tavsiyelerde bulundu


  • Oluşturulma Tarihi : 15.03.2016 08:37
  • Güncelleme Tarihi : 15.03.2016 08:37
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Üniversite sürecini LYS belirleyecek” haberinin görseli

EMİRCAN IŞILDAK

Üniversiteye girişte birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) maratonu sona erdi.

2 milyon 178 bin 563 adayın ter döktüğü sınav sonrası Eğitim ve Rehberlik Danışmanı Cansu Toptaş, öğrencilere tavsiyelerde bulundu. YGS’nin geride kaldığını, tüm konsantrasyonun LYS’ye verilmesi gerektiğini ifade eden Toptaş, ailelere de bu süreçte büyük sorumluluk düştüğünün altını çizdi.

SINAV BU YIL KOLAYDI

“Bu yılki YGS’nin geçmiş yıllara nazaran daha kolay geçtiğini gördük. Öğrenciler arasında da genel görüş, sınavın kolay olduğu yönündeydi. Ben bu sınavın bu denli kolay olmasını, zor koşullarda yaşayan öğrenciler için düşünülmüş bir durum olduğunu sanıyorum” diyerek sınav hakkında yorumda bulunan Toptaş, sınava giren öğrenciler için de motivasyon uyarısı yaptı. Toptaş, “Üniversiteye girişi sınavının ilk aşaması olan YGS, bu zorlu maratonun daha küçük bir kısmını oluşturuyor. Öğrenciler genellikle bu sınavdan istediği sonucu alamadığı takdirde motivasyon kaybına uğruyor. Ancak bu yapılan en büyük yanlışlardan biri. LYS maratonun yüzde 65’lik kısmına tekabül ediyor. Öğrenciler YGS’yi atlattıklarının ve LYS’ye hazırlandıklarının farkına varmalı, bu yönde çalışmalarını hızlandırmalılar” şeklinde konuştu.

KADERİ LYS BELİRLEYECEK

LYS sınavı hakkında da bilgi veren Toptaş, “LYS sürprizlere daha kapalı bir sınav. Öğrencilerin bilgisini ölçmeye dayalı olduğu için, daha çok bilgiye dayalı yapılıyor. Üniversiteye yerleşim sürecini de büyük oranda etkileyecek bir sınav. Sıralamayı değiştirecek. Bu yüzden öğrenciler YGS’den alacakları puanları ya da yaptıkları netleri artık geride bırakmalılar. Sonuç ne olursa olsun tüm konsantrasyonlarını LYS’ye vermeliler” dedi.

AİLELER BİLİNÇLENMELİ

Bu süreçte ailelere de büyük sorumluluk düştüğünün altını çizen Toptaş, “Bu sınavdan istediği sonucu alamayan öğrenciler, yenilmişlik duygusuna kapılıyor. Bu durumda bir de aileler çocukların üzerine gittikleri, onlara dışarıdan müdahale ettikleri zaman işler içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Aileler bu konuda bilince erişmeliler. Çocukların üzerine gitmekten vazgeçmeliler. Sınava hazırlanan bir öğrencinin psikolojisini düzgün olması çok büyük önem taşımaktadır” vurgusu yaptı.