Üretici iklim krizini derinden hissediyor!

Üreticilerin iklim krizini derinden etkilemeye başladığını belirten İzmirli ziraat odası başkanları, artık vakit kaybetmeden iklimsel krize karşı geniş çaplı çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çiziyor


  • Oluşturulma Tarihi : 20.02.2021 09:26
  • Güncelleme Tarihi : 20.02.2021 09:26
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Üretici iklim krizini derinden hissediyor! haberinin görseli

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Yaşanan sel felaketinden sonra günlerdir devam eden soğuk hava İzmir’de tarım ürünlerini derinden yaralamaya devam ediyor. Özellikle havaların bir gün güneşli ertesi gün yağmurlu olması da yine üreticiyi olumsuz etkiledi. İzmir’in bereketli topraklarının her karışında farklı tarım ürünleri yetişirken, Urla’da enginar, Menemen’de ıspanak üretimi ciddi risk altında. Üreticinin iklim krizini derinden hissetmeye başladığını vurgulayan İzmir’in ziraat odası başkanları acil önlem alınması konusunda da yetkililerden destek bekliyor.

HER ŞEY İÇİN GEÇ OLABİLİR!

İzmir Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Selçuk Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı, selin faturasının çiftçiye çıktığını belirterek, selin ardından İzmir’de havanın günlük güneşlik olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Tarım ürünleri doğal olarak hep zarar gördü. İklimsel krize karşı geniş çaplı çalışmalar yapılmalı. Yoksa her şey için çok geç olacak. Güneşte meyve bahçeleri açıyor. Şu anda çiçek açan erik, şeftali gibi meyveler var. Yarın hava soğursa çiçekler yanıyor. Mevsimsel bu dengesizlikler ürünleri telef ediyor. Verim yüzde 50 düştü bu yıl. Geçtiğimiz yaz zeytin ve narenciye çok kötü etkilendi. Bu sene de şeftali ve erik iyi gitmiyor. Sebzede de durum aynı. Kış ayında 25 dereceye yakın havalar oluyor. Bir anda yağmur yağınca ürünler telef oluyor. Bu nedenle çiftçi perişan durumda. Çiftçi topraktan kaçıyor. Böyle bir dönemde devletin tarım politikalarını gözden geçirmesi ve çiftçiye destek vermesi gerekiyor. Girdi maliyetleri çok arttı.”

KRİZİ DERİNDEN HİSSEDİYORUZ

Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan da iklim krizine karşı acilen önlem alınması gerektiğini vurguladı. Bu kışın aşırı şekilde kurak geçtiğini ve sonrasında yaşanan selin ürünleri çok kötü etkilediğini söyleyen Uslucan, “Enginar hasadı hazırlıkları sürüyor. Ama birçok tarla kullanılmaz hale geldi. İklim krizini iyiden iyiye hissediyoruz. Eğer bir an önce önlem almazsak tarım zengini ülkemizde tarım yapılamayacak duruma geleceğiz. Kışın barajlarımızda su yoktu. Bu İzmir’de görülmemiş bir olay. Bir gün yağmurlu bir gün güneşli olunca ürünler telef oluyor. Zaten kötü olan şartlara bir de bu durum eklenince biz bittik” diyerek yaşadıklarını anlattı.

ZARARINA ÜRETİYORUZ!

Menemen’de ise şu anda ıspanak hasadı sürüyor. Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl, sel sonrası ıspanak tarlalarının sular altında kaldığını belirterek, “Birçok üretici arkadaşımız mağdur oldu, ıspanaklar çürüdü. Bu iklim krizi denen olayı iyiden iyiye üreticiler olarak hissetmeye başladık. Ispanak kış sebzesi. Soğuk havada yetişmesi lazım. Ama bu kış doğru düzgün soğuk görmedik” ifadelerini kullandı. Bir gün soğuksa ertesi gün havanın 25 dereceleri gördüğünü belirten Karagöl, “Böyle olunca doğal olarak ıspanak da telef oluyor. Zaten girdi maliyetleri, borçlar bizleri bitirme noktasına getirmişken şimdi de doğa olayları çiftçiyi bitiriyor. Ispanağı İstanbul haline 2 liraya, İzmir haline ise 1 buçuk liraya gönderiyoruz. Ama biz 4 dönüm dikime 2 bin lira masraf ediyoruz. Ispanağı 2 liranın üstüne satmazsak kazanamayız. Satamıyoruz. Durumumuz çok kötü” dedi.