Sayfa Yükleniyor...
İç pazar ihtiyacı karşılanmadan dış piyasaya ürün verilmesinin yerli üretimi önemli ölçüde aksattığını vurgulayan mobilya ithalatçısı Dağ, “Sektör ciddi bir patlak verecek” diyerek İzmir milletvekillerini sahaya davet etti
SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
Mobilya üretiminde kullanılan malzemelere gelen zamlar üreticiyi zor durumda bıraktı. İzmirli mobilyacının hammadde sıkıntısının büyüdüğünü vurgulayan mobilya ihracatçısı Seyfi Dağ, “Başta sunta, suntalam vb. olarak bilinen yonga levhalar olmak üzere, mobilya üretiminde kullanılan MDF, sünger, boya malzemeleri ve hırdavat malzemelerinin tamamına gelen zamlar ve malzemelerin zamlı fiyattan bile bulunamaması mobilya üreticilerini zor durumda bırakmaya devam ediyor” sözlerini gündeme getirdi. İhracata karşı olmadıklarını, iç piyasa dengeleri bozulmadan işlerin yürütülmesi gerektiğini kaydeden Dağ, “Böyle devam ederse sektör ciddi bir patlak verecek” dedi. İzmir milletvekillerini sektörün sıkıntılarını dinlemek için sahaya davet eden Dağ, “Kentimizde birden fazla milletvekili var. Hiçbiri gelip de sorunumuzla ilgilenmedi. Oy zamanı bizleri ziyaret ediyorlar fakat seçildikten sonra zor zamanlarımızda yanımızda yer almıyorlar, mecliste bu sıkıntılarımızı dile getirmiyorlar. Sel zamanı dükkanlarımızı su bastı. Gelen olmadı, ilgilenenler de sonrasında bir şey yapmadı” eleştirisinde bulundu.
ESNAF SOKAK ARASINA SIKIŞIP KALDI
Mobilya sektöründe yaşanan sıkıntıları anlatmadan önce vatandaşa hizmet verdikleri bölgelerdeki sorunları dile getiren Dağ, “Karabağlar’daki esnaf sokak arasına sıkışıp kaldı. Otopark sorunumuz var, büyük araç yüklemelerinde çok zorluklar yaşanıyor. İzmir Büyükşehir ve Karabağlar Belediye Başkanlarından rica ediyoruz bu soruna el atsınlar. Bize yer gösterilsin, Büyükşehir bu konuyu çözemeyecekse söylesinler gidelim merkezi hükümetin kapısını aşındıralım, gerekirse kapısında yatalım. Şu anda İzmir mobilya sektöründe 50 bin kişi çalışıyorsa sanayileştiğimiz zaman bu sayı 250 binlere çıkacak, yaklaşık 200 bin kişilik istihdam sağlanacak. Bu konuya önem verilmesi gerekiyor” çağrısında bulundu.
ZAMLAR ÜRETİCİYİ ZOR DURUMDA BIRAKTI
Başta sunta, suntalam vb. olarak bilinen yonga levhalar olmak üzere, mobilya üretiminde kullanılan MDF, sünger, boya ve hırdavat malzemelerinin tamamına gelen zamlar ve malzemelerin zamlı fiyattan bile bulunamamasının mobilya üreticilerini zor durumda bırakmaya devam ettiğini söyleyen Dağ, “Mobilya üretiminde kullanılan malzemelere gelen zamlar üreticiyi zor durumda bıraktı. Döviz bahane edilerek yapılan zamlar ürün tedarikinde zorluklar yaşatıyor. Mobilya üreticisi dövizdeki yüzde 5’lik hareketi bile yüzde 50’lik zamlarla ödüyor. Döviz düştüğünde ise zam yağmuru yağmaya devam ediyor. Zamlardan geçtik, özellikle suntalam, MDF ve sünger piyasada bulunamıyor. Çünkü hammadde üreten firmalar, üretimin yüzde 80’inin ihraç edilmesinden dolayı geriye kalan oranı iç piyasaya veriyor. İç piyasaya yüzde 20’lik bir pay kalıyor. Bu da iç piyasayı tatmin etmiyor. Üretici firmalar bu konuda muzdarip. Bizler ihracata tabii ki karşı değiliz. Ama iç piyasa dengeleri bozulmadan yapılmalı. Böyle devam ederse sektör ciddi bir patlak verecek. Üretim yapan firmalarımız durma noktasına geldi” bilgisini paylaştı.
BÜYÜK BİR KAYIP OLUR
Türkiye’nin mobilya üretiminde en önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu kaydeden Dağ, şunları ekledi: “32 farklı lokasyonda, 22 işletme tarafından yonga (sunta, suntalam, OSB) ve lif levha (MDF) üretimi yapılmakta, 10’un üzerinde fabrikada boya ve tiner imalatı yapılmakta, 20’ye yakın sünger kimya tesisi bulunmakta. Ancak iç pazar ihtiyacı karşılanmadan dış piyasaya ürün verilmesi yerli üretimi önemli ölçüde aksatmaktadır. Yerli üretici, ihtiyacı olan hammaddeyi bulamıyor, bulamadığı gibi artan talebe istinaden fiyatlar sürekli yükseliyor. Bu sebeple yıllardır çalışarak özellikle son 10 yılda neredeyse 10 katına çıkardığımız mobilya ihracatı bir anda 10 yıl öncesine dönerse bu yıllar geri gelmez, büyük bir kayıp olur.” Öte yandan, durumu İzmir milletvekillerine defalarca anlatmalarına rağmen hala bir çözüm bulunamadığını ifade eden Dağ, son olarak, “Kentimizde birden fazla milletvekili var. Hiç biri gelip de sorunumuzla ilgilenmedi. Oy zamanı bizleri ziyaret ediyorlar fakat seçildikten sonra zor zamanlarımızda yanımızda yer almıyorlar, mecliste bu sıkıntılarımızı dile getirmiyorlar. Sel zamanı dükkanlarımızı su bastı. Gelen olmadı, ilgilenenler de sonrasında bir şey yapmadı” dedi.
Haber Merkezi