Sayfa Yükleniyor...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, ilçelerde tarımın güçlenmesi ve etkili kırsal kalkınma adımlarının hayata geçirilmesi amacıyla başlattığı koordinasyon toplantılarına Urla ile devam etti
Urla’nın bağcılık, zeytincilik ve gastronomi gibi uluslararası alanda markalaşmış değerlerini güçlendirecek projelere odaklanacaklarını belirten Başkan Tugay, “Urla’nın eşsiz değerleri var. Festivalleri, yarışmaları, sempozyumları ve uluslararası buluşmalarıyla Urla’yı bir merkez haline getirebiliriz” dedi.
Toplantıda konuşan Başkan Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin doğru planlama için çiftçi envanteri çıkaracağını belirtti ve Urla’nın uluslararası alanda markalaşmış değerlerine dikkat çekti. İlçede tarımın gerilemekte olduğunu, imar ve turizm baskılarının arttığını ifade eden Başkan Tugay, “Bu duruma bir baskı olarak mı yaklaşmalıyız, yoksa bu konuları derinlemesine düşünmeli miyiz? Urla’nın bir yerleşim yeri olarak tercih edilmesi, gastronominin gelişmesi ve bu alanda önemli ilerlemeler kaydetmesi, arayıp da bulamayacağımız, kolay elde edilemeyecek unsurlar. Bu bağlamda, Urla’nın bağcılığını, şarapçılığını, zeytinciliğini ve zeytinyağını destekleyecek projeler geliştirmeliyiz. Urla’da gastronomiyi destekleyecek alternatif ürün desenleri ekimini teşvik edecek bir politika izlemeyi düşünmeden edemiyorum. Burada, konvansiyonel bakış açısının ötesine geçip, şehrin katma değerini artıracak yönlere odaklanmamız gerektiğini vurgulamak istiyorum” dedi.
Agro turizm alanında Urla’nın potansiyeline dikkat çeken Başkan Tugay, “Urla, şarapçılıkta bir marka. Bağcılık, şarapçılık ve yeni ürünlerin gelişimi için bir araştırma merkezi kurulmasını teşvik edebiliriz. Aynı yaklaşımı zeytin ve zeytinyağı için de uygulayabiliriz. Her bir konu için Ar-Ge, iletişim ve kültürel boyutlar mevcut ve bunlar burada büyük bir ilgi görebilir. Festival, yarışma, sempozyum ve uluslararası buluşmalarla Urla’yı bir merkez haline getirebiliriz. Zeytinle ilgili Türkiye’deki en iyi festivali burada düzenleyebiliriz. Agro turizm denilince İzmir’de bana bir yer sorulursa, ben kesinlikle Urla’yı gösteririm” şeklinde konuştu.
Urla’da kompost tesisi ihtiyacına vurgu yapan Başkan Tugay, “Burada mutlaka bir kompost tesisine ihtiyaç var. Bunun için hemen bir yer bulmalıyız ve kompost üretimine başlamalıyız. Urlalılar, atıklarını ayırma konusunda bize kolaylıkla yardımcı olurlar. Her bölgenin yapısına uygun bir çalışma gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bakırçay’da farklı, Küçük Menderes’te ayrı, Seferihisar’ın köylerinde kendine özgü ve Urla’da da farklı bir planlama yapmalıyız. Doğal Yaşam Köyü’nü bir an önce toparlamalıyız” diye konuştu.
Üretici pazarlarının önemine dikkat çeken Başkan Tugay, “Her yerde önerdiğim şey, üretici pazarlarıdır. Eğer bu pazarlar varsa, onları geliştirmeli ve daha bilinir hale getirmeliyiz. Bu konu, diğer kırsal bölgeler kadar Urla için de son derece önemli. Her yerde bir üretici pazarı olmalı ve onu tanıtmalıyız. Erişimi kolaylaştırmalı, çekici hale getirmeliyiz. Urla’daki üretici pazarının tüm İzmir tarafından bilinmesini sağlamalıyız” ifadelerini kullandı.
Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, Urla’da yürütülen tarımsal faaliyetler ve karşılaşılan sorunlarla ilgili bilgiler verdi. Selçuk Balkan, “Urla artık bir tarım kenti değil. Ancak bu, küçük ölçekli işletmeleri desteklemeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Tarlada çalışan 50 yaş altı çiftçi kalmadı. Enginar üreticilerine pazarlama yapmak için gittiğimizde toplayacak kişi bulamıyoruz. Stratejik Plan’da tarımsal projelere öncelik verdik. Urla tarımı, gastronomi turizmine ve agro turizme odaklanıyor. Bademler Köyü’nde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan büyük bir yaşam köyü ve kooperatif var; burayı yeniden canlandırmalıyız. Tarım yapmak üzere yurt dışından aileler geliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, son 5 yılda 44 bin zeytin ve meyve fidanı dağıttı. Urla’da hayvancılıkta %30'luk bir azalma yaşandı. Sakız koyunu, burada büyük bir öneme sahip. Son dönemde arıcılık faaliyetleri artış gösterdi. Büyükşehir’in balıkçılıkla ilgili destekleri oldukça faydalı oldu. Bordo bulamacı uygulamaları için eğitimleri sıklaştırmamız gerekiyor. En önemli projemiz, belediyemize ait parsellerde tarım yapmak. Bu alanları kooperatiflere vererek zeytincilik ve tarım faaliyetlerini desteklemeyi hedefliyoruz. Üretici pazarlarını teşvik etmeli ve geliştirmeliyiz” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, önümüzdeki süreçte Urla’dan gelen talepler doğrultusunda çilek, kuşkonmaz ve ejder meyvesi gibi gastronomiye yönelik yüksek gelir getirici yeni ürünlerin yetiştirilmesine destek vermeyi hedefliyor. Ayrıca, bölgede üretilecek ürünlerin işlenerek katma değerli hale getirilmesi amacıyla üreticilere verilecek eğitimler artırılacak. Zeytin verimliliğini artırmak için çeşitli çalışmalar yürütülecek ve şarapçılık ile bağcılığın gelişimi desteklenecek. Urla’da sakız koyunu ırkının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak. Ayrıca, bölgede arıcılık ve balıkçılığın gelişimi için de projeler planlanıp hayata geçirilecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent tarımını geliştirmek amacıyla ilçe belediyeleriyle bir araya gelerek kırsal kalkınma için en uygun programları hayata geçirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda, Bergama, Kınık ve Dikili’nin ardından dördüncü toplantı Urla’da gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarımsal üretimin yapıldığı 20 ilçede toplantılara devam edecek. Bu toplantılarda elde edilen veriler doğrultusunda, ilçelerle ortak çalışma ilişkisi güçlendirilerek bölgesel sorunlar tespit edilecek ve yeni projeler hayata geçirilecek. Böylece doğru yatırım fırsatları kullanılarak sürdürülebilir bir kalkınma planı oluşturulacak.
BÜLTEN