Sayfa Yükleniyor...
İzmirin Urla İlçesine bağlı Balıklıova Mahallesinde, Kıyı Kanununa uygun olmadığı için belediye tarafından 74 ev için verilen yıkım kararı tartışması sürüyor
E. ÇAĞLA GENİŞ
74 ev için Kıyı Kanunu'na uygun olmadığı kararı yıkım tartışmalarına neden olmuş, ev sahiplerinin, yıkım kararına karşı açtığı davanın yerel mahkeme ve Danıştay tarafından reddedilmesiyle de tahliye için harekete geçilmişti. Urla Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, sadece evlerin önünde kıyıda bulunan düğün salonunun depo, tuvalet ve balkon bölümündeki tenteleri yıktı. Ekipler, düğün salonunun ana binasını ise, hemen yanındaki tahliye edilmesi istenen evlerde yaşayanlar için tehlike oluşturabileceği gerekçesiyle yıkmadı.
Balıklıovada yaşananları katıldığı bir televizyon programında anlatan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Urlanın malını, köylünün malını köylüye vermek niyetindeyim. Kamuya, Balıklıova halkına burayı açmak istiyorum. Kararımızın arkasındayız çünkü doğru olduğuna inanıyoruz ve işimizi yapıyoruz. Benim kimsenin evini yıkmak gibi bir niyetim yok dedi.
BELEDİYE KANUNLARLA YÖNETİLİR
Belediyenin kanunlarla yönetildiğine ve yasalar çerçevesinde işlem yapıldığını belirten Uyar, Burası 160 parsel üzerinden köy tüzel kişiliğine ait bir köy. 2014 yılında bize devroldu. Bu aslında 1998de 8 evde başlayan Valilikle alınmış yıkım kararıyla belediye geçen bir taşınmazdan bahsediyoruz. Muhtar tarafından kamp alanına kiraya verilen bir yer burası. Belediye kanunlarla yönetilir. Belediyenin kiralama yapması için ihale yapılması gerekir. Biz ilk günden beri söylüyoruz, CHP olarak da hassasiyetimizdir, köylünün malının köylüde kalması için çalışmalar yapıyoruz. Burası belediyenindir. Belediye mallarının devlet malı olduğu tescillidir. Urlanın malını, köylünün malını köylüye vermek niyetindeyim. Kamuya, Balıklıova halkına burayı açmak istiyorum. Zamanında sözleşme yapılmış deniyor ancak belediyenin şu anki mevcut durumlarda bunu tanıması mümkün değildir dedi.
SOKAKTA BIRAKMAYIZ
Kişisel uygulamalar yapmadığını vurgulayan Uyar, alanın tüm Balıklıova ve Urlalıların kullanabileceği bir alana dönüştürmek istediklerini söyledi. Kimseyi sokakta bırakmak gibi bir düşünceleri olmadığının altını çizen Uyar, Bizim niyetimiz 111 km sahili olan Urla Belediyesinin tüm İzmirlilere, Urlalılara Balıklıovayı açmaktır. Göreve geldiğimizden beri 1 metrekare belediyenin malı satılmamıştır. Köylerden gelen mallar köylerin kullanımına açıldı. Burası yazlık bir yerdir. Orada bildiğimiz 8 aile var. Yine herkese söylüyorum, biz kimseyi evsiz barksız bırakmayız. Ben CHPli bir belediye başkanıyım, ilkelerimiz bellidir. Tek ikametgahı olan ki orada hiçbir çocuk okulda okumuyor Milli Eğitimden bilgi aldık, varsa da onların 6 aylık ev kiralarını da biz veririz. Asla yoksulu sokakta bırakmak gibi bir düşüncemiz olamaz. Biz mevcut olan yerleri halkın kullanımına açmak için buradayız diye konuştu.
MİNİ MEYDAN YARATMAK İSTENİYOR
Yıkım kararının arkasında olduklarını ve kamuya ait alanı Balıklıova halkına emanet etmek istediklerini söyleyen Uyar, Şu an için kararımızın arkasındayız çünkü doğru olduğuna inanıyoruz ve işimizi yapıyoruz. Tamamen halkın kullanımına açılacak bir alandır. Bunun da takipçisi olacağız dedi. Söz konusu alan için planlanan projeyi anlatan Uyar, şu ifadeleri kullandı: Urla sınırları içinde 2 tane köy tiyatrosu var. Bunlardan biri Balıklıova Köy Tiyatrosu. Biz bir tane amfi tiyatro hazırlamak istiyoruz. Bizim çalışkan kadınlarımız var, üretici pazarı ve gece pazarı yapmak istiyoruz. Çocuklarımız oynasın diye park alanı yapmak istiyoruz. Mini meydan yaratmak istiyoruz. Çocuklarımız spor yapsın diye futbol ve basketbol sahaları yapalım istiyoruz. Tamamen halkın kullanımına açmak istiyoruz. Urla, insanların nefes almak için gelmek istedikleri bir yer. Herkes orada yaşamak ister. Biz istiyoruz ki daha fazla insan oradan yararlansın.
Haber Merkezi