- Gündem
- 14.05.2025 16:01
İzmir Toplumsal Uzlaşmacılar ve Uzlaştırmacılar Derneği, ‘Uzlaşma ve Uzlaşmacılar Paneli’ düzenledi. Panelde konuşan Dernek Başkanı Seçkin Aktürk, düzenledikleri panelin uzlaştırmacılar için çok önemli olduğunu vurguladı
YUSUF ÇAĞIRTEKİN
İzmir Toplumsal Uzlaşmacılar ve Uzlaştırmacılar Derneği (UZLAŞI-DER) önceki gün İzmir Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda ‘Uzlaşma ve Uzlaşmacılar Paneli’ düzenledi. Bayraklı Adliyesi Uzlaştırma Bürosu İzmir Cumhuriyet Savcıları Nazan Pekcan, Mustafa Yağız ve akademisyen Sevinç Arslan Hızal’ın konuşmacı olarak katıldığı panelde, katılımcılara ülkemizde son dönemde önemi gittikçe artan ‘uzlaşma’ konusunda önemli bilgiler aktarıldı. Düzenledikleri panelin uzlaşmacılar için oldukça yararlı olduğuna dikkat çeken UZLAŞI-DER Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Aktürk, “Dernek olarak uzlaşmacı arkadaşlarımıza her türlü konuda destek olmak istiyoruz” dedi.
“OFİSİMİZİ AÇACAĞIZ”
Panelin açılışında bir konuşma yapan Seçkin Aktürk, dernekleri hakkında önemli bilgiler verdi. Aktürk, “İzmir Toplumsal Uzlaşma ve Uzlaştırmacılar Derneği’nin 11 Nisan 2018 tarihinde 8 kurucu üyeden kurulmuştur. Derneğimizin amacı uzlaştırmacı olarak karşılaşacağımız sorunlar neticesinde birlik olmak, uzlaştırmacılar arasında dayanışmayı sağlamak, uzlaştırmacılık görevini sürdürürken yaşanabilecek sorunlar karşısında çözümler sunmak, ceza muhakemesi, uzlaşma yönetmeliği kapsamında eğitimler vermektir. Derneğimizin vizyonu uzlaştırmacılığı topluma katmak ve benimsetmek, projeler hazırlamak, sürekli kendimizi yenilemek, edindiğimiz bilgi ve deneyim, mevzuat ve yönetmelik geliştirmelerde Adalet Bakanlığı Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı’na destek vermektir. Değerli dernek üyelerimizin taraflarla yüz yüze görüşmelerini, rahat ve güvenli bir ortamda yapabilmeleri için İkbal İş Merkezi 4. Kat 402 nolu Basmane/İzmir adresinde kullanıma hazır ofisimiz bulunmakta olup, açılışımız 6 Aralık 2018 tarihinde yapılacaktır. Hepinizi buradan davet ediyorum” diye konuştu.
“EĞİTİMLERİMİZ ARALIKTA”
Derneklerinin kuruluşundan bu yana suça sürüklenen çocuklarla ilgili bir proje hazırladıklarının da altını çizen Seçkin Aktürk,“Suça sürüklenen çocukların topluma kazandırılması için yapılan bu projeye gelecek destekler neticesinde ‘aile ve çocuk’ kapsamlı bir rehabilitasyon merkezi açabilmek en öncelikli sosyal sorumluluk çalışmalarımız arasında yer almaktadır. Aramızda uzlaştırmacı olmak isteyen arkadaşlarımız var. Eğitimlerinizle ilgili olarak tüm çalışmalarımız ve sözleşmelerimiz tamamlanmış olup, Adalet Bakanlığı Alternatif Çözümler Daire Başkanlığımızın yazılı açıklamasını beklediğimizi bilmenizi isterim. Daire Başkanlığımız ile önceki gün yapılan görüşmeler neticesinde eğitimlerin kesinlikle 2018 yılında açılacağını belirtildi. Muhtemelen Aralık ayında açılacaktır” ifadelerini kullandı.
“SORUNLARI AŞABİLİRSİNİZ”
Bayraklı Adliyesi Uzlaştırma Bürosu İzmir Cumhuriyet Savcısı Nazan Pekcan, panele katılan uzlaştırmacılara, uzlaştırma sürecinde yaşanan zorlukları minimize edebilmek için yapılması gerekenler konusunda bilgilendirmelerde bulundu. Pekcan, “İzmir Toplumsal Uzlaşmacılar ve Uzlaştırmacılar Derneği’ne böyle bir etkinliği düzenlediği için İzmir Adliyesi Cumhuriyet Savcılığı Uzlaştırma Bürosu, Cumhuriyet Savcılığımız ve Başsavcılığımız adına teşekkür etmek istiyorum. Uzlaştırmacıların çok problem yaşadığının farkındayız. Fakat bu sorunları aşabilirsiniz” dedi. Pekcan ayrıca uzlaştırma dosyaları kapsamında tarafların taleplerine dair örnekler de vererek tebligatın taraflara ulaştırılmasının önemli olduğuna dikkat çekti. Pekcan,“İzmir Adliyesi’ne düzenlenen terör saldırısında şehit olan polis memuru Fethi Sekin ve mübaşir Musa Can’ın ailesine bağış yapma, fakirlerin giydirilmesi, 15 gün cami temizliği, huzurevlerinde yaşlılara kitap okuma, kömürü olmayan yaşlı çifte kömür sağlama, nişanlı çiftin düğün masraflarını karşılama gibi taleplerin yerine getirilmesi karşılığında uzlaştırmalar sağlandı” dedi.
“EMEK HARCANIRSA”
Panele katılan uzlaştırmacılara, uzlaşma konusunda önemli uyarılarda bulunan Bayraklı Uzlaştırma Bürosu İzmir Cumhuriyet Savcısı Mustafa Yağız ise, “Bir dosya uzlaşma ile sonuçlandığı zaman bir savcının veya hakimin en fazla 5 dakikasını alıyor. Dosya sadece tebligatla ya da uzlaşmanın hukuki maliyet ve sonuçları gereği gibi anlatılmadığı zaman çözmek için ise işinizin çok zor olduğunu bilmeniz gerekir. Bir tebligatın maliyeti 14 TL tutarındadır. Bazen birden fazla kişiye tebligat çıkarmak istediğinizde bu maliyet artabiliyor. Bazen hakimler ve mahkemeler tebligata rağmen davaya taraf olan kişileri zorla davaya getiriyorlar. İlk on ayda 150 bin civarında dosya uzlaşma ile sonuçlandı. Devlet her 6 yüz-7 yüz dosyaya bir hakim görevlendiriyor. Herkes uzlaşacak diye bir kaide yok. Uzlaşılmayacak dosyalar da var ama onun dışında kalan dosyalar ile uğraşılırsa, emek harcanırsa bence uzlaşılır” dedi. Yağız ayrıca panele katılan uzlaşmacılara uzlaşma dosyası ele alınmasından sonra yapılacakları ve uzlaşma konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgiler de verdi.
“UZLAŞMA ÖNEMLİ”
Akademisyen Sevinç Aslan Hızal ise uzlaşmacılara, uzlaşma konusunda temel bilgiler verdi. Hızal, “Uzlaşmaya tabi iki taraf vardır. Sanık bir tarafta, suçtan mağdur olan kişi diğer tarafta yer alıyor. Burada ise onarıcı adalet kapsamında her iki tarafın da ortak bir noktayı yakalaması çok önemli fakat bunun tamamen gönüllülük ve iradeli bir şekilde oluşması gerekiyor. Dolayısıyla biz uzlaşmayı çok önemsiyoruz. Tabi ki her iki taraf açısından artıları olabilecek bir durum öncelikle mağdur açısından adaletin erken gelmesi, yargılama olacaksa eğer bazen çok uzun süreli yargılamalar olabiliyor, geç gelen adalet belki tatminkar olmayacaktır. Fail açısından ise bir ceza çekmesi yerine ortak bir dile anlaştığı takdirde olumlu cezalandırılmış olacak. Devlet açısından da çok önemli çünkü bir yargılanma süreci yaşanmayacak. Bu sebeple uzlaşmacıların görevinin çok çok önemli olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Panelin sonunda konuşmacılara UZLAŞI-DER tarafından plaket verildi.