- Gündem
- 06.05.2025 20:35
Dr. Leblebicioğlu, yaz aylarında klima ile serinlerken oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçilebilmek için bilgiler verdi
YAREN GÜZELKAN-ÖZEL HABER
Aşırı sıcaklar karşısında serinlemek isteyenler evlerde, işyerlerinde ve okullarda klima kullanmakta. Klimanın soğuğuna uzun süre maruz kalmak da yaz griplerini beraberinde getiriyor. Düzenli olarak bakımı yapılmayan klimalarda bakterilerin üreme riski daha fazla. Klima hastalıkları ile koronavirüs (Kovid-19) arasında belirti benzerliği olabileceğine dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Hakan Leblebicioğlu, klima kullanımının sağlığa zarar vermemesi için bazı önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
ATEŞ, HALSİZLİK, BAŞ AĞRISI…
Prof.Dr. Leblebicioğlu, klima çarpması sonucunda oluşacak belirtiler ile ilgili şu bilgileri verdi: “Klima kullanımı, özellikle yaz aylarında serinlemek için tercih edilen bir yöntemdir. Ancak klima kullanımının bazı sağlık sorunlarına yol açabileceği de unutulmamalıdır. Bunlardan biri de klima çarpmasıdır. Klima çarpması, klima soğuğuna uzun süre maruz kalma sebebiyle hafif soğuk algınlığı geçirilmesi olup soğuk algınlığını giderici ilaçlar kullanmak yararlıdır. Klima çarpmasının belirtileri baş ağrısı, titreme, kas ve eklem ağrıları, mide bulantısı, ateş, halsizlik, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya tıkanıklığı gibi genel ve soğuk algınlığı benzeri belirtilerdir.” Bakımı yapılmamış ve su sistemi temizlenmemiş klimaların bakteri üremesine ortam sağlamasına dikkat çeken Dr. Leblebicioğlu, “Klima kullanımının bir diğer riski ise Legionella hastalığıdır. Lejyoner hastalığı olarak da bilinir. Bu hastalığa neden olan Legionella pneumophila ilk olarak 1976 yılında Philadelphia’da bir otelde Amerikan Lejyonerlerinin toplantısına katılanlarda ortaya çıkan bir salgın sonucu keşfedilmiştir. Legionella pneumophila, su ve toprakta yaşayan, durgun su ortamında çoğalarak havayolu vasıtasıyla insanlara bulaşabilen ve solunum yolu enfeksiyonuna neden olan bir bakteridir. Özellikle bakımı yapılmamış ve su sistemi temizlenmemiş klimaların işyerlerinde, motorlu araçlarda ve evlerde Legionella bakterilerinin üremesi için ortam oluşturabileceği belirtilmektedir. Legionella bakterisinin neden olduğu hastalık lejyoner hastalığı olarak da adlandırılmaktadır. Lejyoner hastalığı, akciğerlere bulaşan bakterilerin özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde zatürreye neden olmasıdır. Lejyoner hastalığının belirtileri öksürük, yüksek ateş, halsizlik, eklemlerde ağrı, baş ağrısı, bulantı, nefes darlığı ve daha ağır vakalarda bilinç bulanıklığı ve uykuya meyil şeklinde ortaya çıkabilir. Zatürreye neden olabilir. Lejyoner hastalığının tedavisi antibiyotiklerle yapılır” açıklamalarında bulundu.
TEST İLE ANLAŞILABİLİR
Klima çarpması ile Kovid-19 belirtilerinin benzerliği konusunda konuşan Dr. Leblebicioğlu, “Klima hastalıkları ile Kovid-19 arasında belirti benzerliği olabileceği için dikkatli olmak gerekir. Kovid-19 da ateş, öksürük, nefes darlığı gibi solunum yolu enfeksiyonu belirtileri gösterir. Ayrıca Kovid-19 da tat ve koku kaybı gibi özgün belirtiler de olabilir. Kovid-19 ile klima hastalıkları arasındaki fark ancak test yaparak anlaşılabilir. Bu nedenle, hastalar bazen belirtileri arasında ayrım yapmakta zorlanabilirler. Bu durumda, doğru tanı ve tedavi için bir sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir” dedi.
ALINACAK ÖNLEMLER…
Klima kullanımının sağlığa zarar vermemesi için bazı önlemler alınmasına ilişkin uyarılarda bulunan Dr. Leblebicioğlu, “Klima filtreleri düzenli olarak temizlenmeli ve değiştirilmelidir. Klima sıcaklığı çok düşük olmamalıdır. Klima sıcaklık ayarı, ideal olarak 22-26 derece arasında olmalıdır. Çok düşük sıcaklıklar, klima çarpması riskini artırabilirken, çok yüksek sıcaklıklar ise bakterilerin üremesine neden olabilir. Klima doğrudan vücuda değil tavana veya duvara yönlendirilmelidir. Klima karşısında uzun süre oturulmamalı veya uyumamalıdır. Klimadan sonra dışarı çıkarken ani sıcaklık değişimine karşı vücut korunmalıdır. Klima çarpması veya lejyoner hastalığı şüphesi olan kişiler en kısa sürede hekime başvurmalıdır. Legionella hastalığından korunmak için ise, su sistemlerinin düzenli olarak temizlenmesi, su sıcaklığının 60 derecenin üzerinde tutulması ve su kaynaklarının düzenli olarak dezenfekte edilmesi gereklidir. Bu önlemler, klima çarpması ve Legionella hastalığı gibi sağlık sorunlarını önlemeye yardımcı olabilir” ifadelerine yer verdi.