Uzmanlar çam kese böceği için uyardı

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü yetkilileri, her yıl özellikle çam ormanlarına zarar veren çam kese böceği ile mücadele hakkında bilgi verdi


  • Oluşturulma Tarihi : 08.04.2021 09:34
  • Güncelleme Tarihi : 08.04.2021 09:34
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Uzmanlar çam kese böceği için uyardı

Türkiye’de daha çok kızılçam ve karaçam ormanlarında bulunarak ekim ile nisan ayları arasında ağaçların yapraklarını yiyerek zarar veren bir böcek türü çam kese böceği. Öyle ki sadece ağaçlara zarar vermekle kalmayan bu tür hem insanlara hem de diğer hayvanlara teması halinde ciddi zararlar ortaya çıkartıyor.

ZAYIF DÜŞÜRÜYOR

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü yetkilileri tarafından verilen bilgide ağaçların yapraklarını yediği için kurumuş gibi bir görüntü oluşturduğu söylenerek, bu zararlı türün nisan ayında toprağa girip, yüksek yerlerde ağustos ayında, alçak yerlerde ise eylül ayında kelebek olarak çıkıp çam ağaçlarının iki yaprağını birleştirerek yumurtalarını koymak suretiyle bir yıllık yaşamını tamamladığı açıklamasına yer verildi. Şube yetkilileri, çam kese böceklerinin ağaçları kurutmadığını ancak zayıf düşürdüğüne de dikkat çekerek “İlkbaharla birlikte ağaçlara su yürüdüğünde, ağaçlar yeniden yeşile bürünmekte, yapraklar çıkarak mayıs ayı içerisinde kurumuş gibi görünen ağaçlar yeniden şekillenerek eski görüntüsüne kavuşmaktadır” dedi.

BAKTERİ KÖKENLİ İLAÇLAMA

Çam kese böceği ile mücadelede neler yapıldığını da değinen yetkililer, “Çam kese böceğinin yoğun olarak zarar yaptığı ormanlarda, ağaçlandırma sahalarında ve kent ormanlarında biyolojik mücadele yöntemlerine ağırlık verilmektedir. Ağustos ve eylül aylarında yumurta koçanı toplamak suretiyle mücadele edilmekte, aynı zamanda yumurta koçanlarında bulunan faydalı parazitoitlerin ormana dönüşüne imkan tanınmakta, zararlı böcekler ise imha edilmektedir. Ekim, kasım ve aralık aylarında yumurta koçanı toplanamayan ağaçlardan yumurta koçanlarından çıkan larvaların oluşturduğu ilk keseler toplatılmakta, özellikli sahalarda kasım ve aralık aylarında bakteri kökenli ilaçlarla ilaçlama yapılmaktadır” açıklamasında bulundu.

KİMYASAL İLAÇLAMA YAPILMIYOR

Çam kese böceği ile kimyasal değil biyolojik bir mücadele yürüttüklerinin de altını çizen uzmanlar, “Çam kese böceği ile 2007 yılından itibaren kesinlikle kimyasal mücadele yapılmamaktadır. Kimyasal ilaç kullanılmamasının nedeni, kimyasal ilaçların ormandaki tüm canlılara zarar vermesi ve orman ekosisteminin bozulmasına neden olmasıdır. Çam kese böceği ile doğaya uygun mücadele yöntemleri olan biyolojik mücadele yapılmaktadır. Şubat ve mart aylarında oluşan sabit keseleri, her yıl için 2 bin adet olarak planlanan adacık ve sandık kafeslere toplamak suretiyle faydalı organizmaların ormana dönüşüne yardımcı olmakta, aynı zamanda zarar yapan çam kese böcekleri ise imha edilmektedir. Yüksek boylu ormanlarda ise çam kese böceği zararlısına karşı, 2004 yılından itibaren kurulmuş olan laboratuarlarda her yıl ortalama 400 bin adet üretilen Colosoma Sycophanta yırtıcısı ormanlara bırakılmak suretiyle biyolojik mücadele yapılmaktadır. 2020 yılı sonu itibarı ile 4 milyon 576 bin 297 yırtıcı üretilerek çam kese böceğinin zarar yaptığı ormanlara bırakılmıştır” ifadelerine yer verdi.

Haber Merkezi