- Gündem
- 14.05.2025 09:49
Girdi maliyetleri her geçen gün artan üzümde; üretici, 2008-2014 arasındaki altın dönemine özlem duyuyor. Çiftçi Gençeli, “Altın çağımıza dönmek istiyoruz” dedi
NURETTİN BAKİ
Türkiye’nin en önemli tarımsal ürünlerinden bir tanesi olan üzümde; üreticiler düşünceli. Mayıs ayında yaşanan dolu yağışı ile birlikte bağların büyük zarar gördüğünü ifade eden üzüm üreticisi ve Sarıgöl Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Sinan Gençeli, dolar kurunun yükselmesiyle birlikte artan girdi maliyetleri karşısında üzüm fiyatlarının da en az iki kat artması gerektiğinin altını çizdi. Bağlardaki son bakımları yapan Gençeli, “Çiftçi çok üzgün ve mutsuz. Dolar arttıkça maliyetlerimiz de artıyor. 6 Mayıs’ta bölgemizde yağan dolu; bağlarımıza ciddi zarar verdi. Ama üreticiler olarak pes etmeyeceğiz, var gücümüzle çalışıp; bağlarımızı ayakta tutmaya devam edeceğiz” dedi.
BAĞLAR DOLU KURBANI
6 Mayıs’ta yaşanan dolu yağışıyla birlikte bağların zarar gördüğünü söyleyen Gençeli, “Mayıs ayındaki dolu yağışı bağlarımıza çok zarar verdi. Bu da ciddi oranda verim kaybına sebep oldu. Bazı bölgelerde yüzde 40’a yakın bir verim kaybı ortaya çıktı. Bu oran bölge bölge değişiyor. Mesela bizim bölgemizde ziraat odasına kayıtlı 192 bin 500 dönüm yerimiz var. Bu bölgenin en kötü ihtimalle 25-30 bin dönümü dolu yağışından etkilenmiştir. Üreticiler olarak çok büyük masraf yaptığımız bağlarımızın bu şekilde zarar görmesi, emeğimizin kaybolması bizleri derinden etkiledi. Ama ne olursa olsun mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Üretmeye devam edeceğiz, bağlarımızı ayakta tutmak için var gücümüzle çalışacağız” açıklamasında bulundu.
ÜZÜM FİYATI EN AZ İKİ KAT ARTMALI
Artan dolar kuruna dikkat çeken Gençeli, üzüm fiyatının da en az iki kat artması gerektiğine vurgu yaptı. Gençeli, “Artan maliyetler karşısında ürün fiyatlarımızın da yüksek olması gerekiyor. Dolar kuru her geçen gün daha da artıyor. İlaç başta olmak üzere birçok girdi ithal. Dolayısıyla dolar kuru arttıkça bizim de maliyetlerimiz artıyor. Her gün bir ürünü bir önceki günden daha pahalıya alıyoruz. Dolayısıyla dönüm başı maliyetlerimiz yükseliyor. O yüzden üzümün fiyatı geçen seneki fiyata göre iki kat artması gerekiyor. Moraller çok bozuk, çiftçi çok üzgün. Bir üretici olarak çok mutsuzum, önümü göremiyorum” diye konuştu.
PARAMIZIN BİR DEĞERİ VARDI
Küçüklüğünden beri üzüm işi yaptığını da belirten Gençeli, üzümün bir dönem altın yılları yaşadığını ve üreticiler olarak o yıllara geri dönmek istediklerini söyleyerek “Çocukluğumdan beri üzüm işi yapıyorum. 2008 ile 2014 arası üzüm sektörünün altın dönemiydi. Maliyetler yüksek değildi, üzümün bir değeri vardı. O günlere geri dönmek isteriz. O dönem 600 dönümlük bağdan sattığım üzümlerden sıfır araç alabiliyordum, bugün böyle bir kazanç yapma şansım yok. O zamanlar paramızın bir değeri vardı. En kötü traktör fiyatı 600 binden başlıyor. Bu parayı nereden kazanacağız ki, tarlalarımız için makine, araç alalım” ifadelerini kullandı.