Sayfa Yükleniyor...
Kuraklığa karşı çalışmalarını hızlandıran İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Buca’da deneme bahçesinde bitki destek ünitesi Ekobox sistemini kurdu. Sistem, 15 litre suyla fidanı 1 yıl ayakta tutabiliyor
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Dünyada ve ülkemizde kürsel iklim krizinin ortaya çıkardığı sonuçlara karşı ülkeler çözüm arayışında. Bu çözüm yollarından bir tanesi de kuraklığa karşı sulamasız ağaç yetiştirmeye imkan sağlayan ekobox İzmir’in Buca ilçesinde oluşturulan demonstrasyon bahçesi ile 20 ceviz fidanına uygulandı. Tüm iklim koşulları ve toprak çeşitlerinde maksimum verim elde edilmesini ve bitkilerin su ihtiyacını düzenli olarak karşılanmasını sağlayan bitki destek ünitesi Ekobox, yaklaşık 15 litre suyla yetiştirme imkanı sağlıyor. Sistem, dünyadaki uygulamalarında yüzde 95 başarıya ulaştı. Ekobox ile 1500 litre su ile yüzde 80 başarı oranına ulaşılabilen damla sulama sistemine göre büyük avantaj elde edildi. Buca’da kurulan uygulama bahçesinde ilk fidanı dikerek sistemin kurulumunu başlatan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen; ülke ve dünya olarak kuraklığa doğru giden bir iklimde yaşadığımızı belirterek “İzmir ilinde bu deneme bahçesini kurup kuraklığa ve susuzluğa karşı bu denemenin sonuçlarını görmek istiyoruz” dedi.
KURAKLIĞA KARŞI MÜCADELEMİZ VAR!
Kuraklığa karşı çeşitli önlem ve projeleri hayata geçirdiklerini dile getiren Özen, kuraklıkta en önemli detayın ise var olan suyu tasarruflu kullanmak olduğunu söyledi. “Kuraklık dünyanın ve ülkemizin bir gerçeği şu anki veriler de gelecek bunu net bir şekilde ortaya koyuyor. İzmir ölçeğinde baktığımızda yağmur anlamında son bir ayda bereketli bir sezon geçiriyoruz. Bu yağmurlar elbette ki İzmir’in tamamını olumlu etkilemedi. Biz bu kuraklığın farkında olarak ve bilimsel verilere dayanarak kentimizde en azından tarımsal dokunun şekillenmesi yönünde bazı projeler geliştiriyoruz. Geçen hafta Buca’da bir deneme bahçesi kurduk. Burada tedarik ettiğimiz bitki destek ünitesi Ekobox, meyve fidanını aynı anda diktiğimiz zaman bir galon suyla bir yıl boyunca hiç sulamadan meyve fidanının ayakta kalmasını sağlayacak. Bütün bu çalışmalarımız ileriye dönük tarımsal destinasyon değiştiği zaman kuraklığa toleranslı ürünlerin artık ekilmesini sağlamak” diye konuştu.
ÜRETİCİ VAHŞİ SULAMADAN VAZGEÇMELİ
Üreticilerin ve yerel yönetimlerin vahşi sulamadan damla sulama yöntemine geçilmesinin son derece kritik olduğunu da sözlerine ekleyen Özen, “Bunun önünün açılması adına 30 ilçemizin tamamında 2021 yılında planladığımız bazı projelerimiz var. Mesela Dikili ve Bergama bölgesinde pamukta damla sulama denemeleri yapmayı planlıyoruz. Bunları niye yapıyoruz? Bir kere var olan suyumuzu tasarruflu kullanmak zorundayız. Var olan suyumuzu, yer altı suyumuzu da kaybetmemek adına projeler geliştirmemiz gerekiyor. Bütün bunların başarılı olabilmesi için üreticilerimizin destek vermesi gerekiyor. Üreticilerimiz bir kere suyu israf etmekten, vahşi sulamadan, salma sulama sisteminden vazgeçmesi gerekiyor. Bütün bunlar mevcut suyumuzu daha uzun yıllar kullanmamızı sağlayacaktır. Dolayısıyla kurum olarak üreticilerimizin önünü açacak çalışmalar yapıyoruz. 2021 yılında yapacağımız eğitimlerimizde yine bu konuya özellikle yer vereceğiz. Bakanlığımız da artık damla sulama yöntemine yönelik destekleri arttırıyor. Mesela yerel yönetimlerin, belediyelerin artık sulama sistemlerini bir an evvel kapalı sulama sistemine, sayaçlı sisteme dönüştürmeleri gerekiyor. Burada iki husus var. Birincisi mevcut olanı kurumak ikincisi yarına dair tabloya uygun desen geliştirmek. Biz bu iki çalışmayla ilgili de eğitim çalışmalarımızı yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.
KURAKLIĞA KARŞI ‘EKOBOX’
Buca’da kurdukları Ekobox Sisteminin sulama imkânları kısıtlı, kurak, taşlı, kumluk vb. tüm arazi tiplerinde bitkisel üretimin yapılmasını sağladığını belirten Özen “Burada yapmaya çalıştığımız, ekobox adı verilen bu düzeneğin meyve bahçelerinde meyve fidanının dibine entegre edip içerisine koyacağımız yaklaşık 15 litre su ile 1 yıl boyunca bir daha su vermeden meyve fidanının ayakta kalmasını sağlamak. Şu ana kadar farklı yerlerde yapılan denemeleri incelediğimizde su vermeden özellikle çok su isteyen veya taban suyu yüksek olmayan kıraç yerlerde çok faydalı sonuçlar verdiğini gördük. İnşallah yapacağımız bu deneme bahçesinde de biz İzmir ilimizde şimdiden kuraklığa karşı bir önlem almak istiyoruz. Sonuçları olumlu olursa ve fayda sağlanırsa İzmir ilimizde tüm üreticilerimize de bu sistemi yaygınlaştırmak istiyoruz” dedi.
EKOBOX NASIL ÇALIŞIYOR?
Oluşturulan ceviz bahçesinde fidanlara can suyu verilerek 16 litrelik haznesi dolduruldu. Ekobox Sistemi ile dikilen fidanların kökleri toprağın altında var olan mikro gözenekler içerisinde bulunan su kaynağına ulaşacak ve bitki oradan beslenmeyi öğrenecek. Dikilen ağaç veya fidanlar toprağın bir miktar altında bulunan mikro gözeneklerdeki su kaynağı ile hayatını sürdürebilecek. Sistem ile herhangi bir su kaynağı, elektrik enerjisi, basınçlı sulama sistemleri vb. gibi yatırımlar gerektirmeden sulama imkanı bulunmayan, kurak, taşlı ve zor koşullarda dâhil olmak üzere her türlü iklim ve toprak tipinde fidanlar yetiştirmeye, bahçeler oluşturmaya imkan sağlamak, çeşitli sebeplerle kullanılmayan atıl arazilerini meyve yetiştiriciliğine kazandırılarak çiftçimizin gelirini arttırmak ve ülke ekonomisine katkı sağlanması hedeflenmektedir.
Haber Merkezi