Van’da art arda yaşanan depremler panik yarattı: Önce 3.6 sonra 4.1 şiddetinde sallandı

Van'ın Tuşba ilçesi, 19 dakika arayla meydana gelen iki depremle sarsıldı. İlk olarak 3.6 büyüklüğünde bir sarsıntı kaydedildi. Ardından ikinci deprem, 4.1 büyüklüğünde gerçekleşti.


  • Oluşturulma Tarihi : 13.04.2025 13:14
  • Güncelleme Tarihi : 13.04.2025 13:14
  • Kaynak : DHA
Van’da art arda yaşanan depremler panik yarattı: Önce 3.6 sonra 4.1 şiddetinde sallandı haberinin görseli

Van’ın Tuşba ilçesinde peş peşe meydana gelen depremler kısa süreli paniğe neden oldu. İlk sarsıntı saat 11.39’da gerçekleşti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremin büyüklüğünü 3.6 olarak açıkladı. Yerin yaklaşık 10,69 kilometre derinliğinde oluşan bu deprem, kent merkeziyle birlikte çevre ilçelerde de hissedildi.
İlk sarsıntıdan sadece 19 dakika sonra, saat 11.58’de aynı bölgede bu kez 4.1 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana geldi. Bu depremin derinliği ise 4,42 kilometre olarak kaydedildi. Yaşanan sarsıntılar sonrasında bazı vatandaşlar tedbir amacıyla evlerinden çıkarken, ilk belirlemelere göre herhangi bir can veya mal kaybı yaşanmadı.

DEPREME SIRASINDA ARACINDAYDI

Deprem sırasında aracında olduğunu söyleyen İbrahim Abi, "Çok şiddetliydi. O sırada araçtaydım, sallanınca dışarı çıktım. Baya korktum. Kenar mahallelerde daha çok hissedilmiş" diye konuştu.

DEPREM ANINDA YAPMAMANIZ GEREKEN 3 DAVRANIŞ

Sabitlenmemiş eşyalara yaklaşmayın
Deprem sırasında hayat üçgeni oluşturmak için koltuk gibi bir nesnenin yanına kapanmak öneriliyor ancak bunu yaparken kapandığınız yerde sabitlenmemiş eşyaların olmadığına dikkat edin. Sabitlenmemiş raf ve dolap gibi ağır eşyaların olduğu yerde depremden korunmaya çalışmak oldukça risklidir. Depremden korunmak isterken dolapların altına kalma tehlikesi yaşayabilirsiniz. Bu nedenle sabitlenmemiş eşyaların altında durmamaya özen gösterin.

Deprem sırasında merdiven ve çıkışlardan uzak durun
Deprem anında, depremin sona ermesini beklemeden merdiven ve çıkışlara yönelmeyin. Deprem sırasında merdiven boşluğunda ve çıkışlarda bulunmak, olduğunuz yere kapanarak depremin sona ermesini beklemekten daha tehlikelidir. Bu nedenle deprem anında binadan kaçmaya çalışmak yerine olduğunuz yerde depremin bitmesini bekleyerek, deprem sona erdiğinde dışarı çıkmak daha güvenli olacaktır.

Telefonları gereksiz yere meşgul etmeyin
Depremin ardından herkes yakınlarına ulaşmaya çalışacağı için herkes cep telefonunu çok kısa bir süreliğine kullanıp hatları meşgul etmezse, daha çok kişi yakınına ulaşabilir. Bu konuda hassas davranarak hatları kitlememeye özen göstermek gerekiyor. 6 Şubat depreminde telefon ile ulaşımın ne kadar hayati bir önem taşıdığını görmüş olduk. Enkaz altında bulunan kişilerin bulundukları yeri bildirebilmeleri bu noktada çok mühim. O nedenle telefonları gereksiz yere meşgul etmemek gerekiyor.

Yazarımız Kim ?

DHA