- Gündem
- 10.05.2025 20:29
Temel gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi pastane, tatlıcı, simitçi esnafının tadını kaçırırken, İzmir Şekerciler ve Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Esen, “Yapılan KDV indirimi kimseye yaramadı” dedi
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Temel gıda ürünlerindeki yüzde 8 olan KDV’nin yüzde 1’e indirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, 13 Şubat 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, pastane, tatlıcı, simitçi, fırın gibi işletmeler tarafından imal edilen veya satışı yapılan börek, simit, pasta, tatlı gibi ürünlerin tesliminde KDV yüzde 1 olarak uygulanmaya başlandı. Söz konusu ürünler yeme içme hizmeti olarak müşterilere sunulduğunda yüzde 8 KDV’ye tabi oldu. Ancak yürürlüğe girmesine karşılık uygulamada sıkıntılara neden olan karar, pastacılık sektöründe belirsizliği beraberinde getirdi. Müşteri yüzde 1’lik KDV’yi talep ederken, işletmelerin belirsizlik nedeniyle KDV’yi yüzde 8 olarak uygulaması vatandaş ile esnafın arasını açtı. Uygulama konusunda net bilgi verilmemesi nedeniyle esnafın kafa karışıklığı yaşadığını belirten İzmir Şekerciler ve Pastacılar Esnaf Odası Başkanı İhsan Esen, “Esnaf yüzde 1 KDV ile satış yapacağını zannediyor. Fakat durum böyle değil, devlet yüzde 8’lik vergiden vazgeçmiyor. Bununla ilgili itiraz yazısı yazdık. Malzemeyi yüzde 1 ile alıp, yüzde 8 ile satmak, artı yüzde 7 KDV yükü binmesi demek. Bunu vatandaşlara anlatamıyoruz, vatandaş gıda maddelerinin yüzde 1’e indiğini ama bizim fiyatları indirmediğimizi söylüyor. Esnaf için bu durum daha da kötü oldu, vatandaşın da kafası karıştı” ifadelerine yer verdi.
YÜZDE 7’LİK BİR İNDİRİM GÖRMEDİK
Bu uygulamanın müşteri ile esnafı karşı karşıya getirdiğini söyleyen Esen, ham madde fiyatlarında yüzde 7’lik bir indirim görmediklerinin altını çizdi. Başkan Esen, “Ürünlere gelen indirim durumu anlatıldığı gibi değil. Çıkarılan genelgede ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yapmış olduğu açıklamada; pastane, lokanta, simitçi vs. gibi işletmeler almış oldukları ham maddeyi yüzde 8 yerine yüzde 1’den alıyor. Ancak bu işletmeler yüzde 1’e aldığı ham maddeyi ürüne çevirip tezgahlarda sattıkları zaman yüzde 8 olarak satışa sunacaklar diyor. Yani baklavayı paket olarak da alsanız, oturarak orada yeseniz de yüzde 8 ödüyorsunuz. Aslında ürünü yüzde 1 alıyorken yüzde 1’de satılması gerekiyor. Bu durumda fiyatları indiremediğimiz için vatandaşlar tarafından da tepki görüyoruz. Ayrıca ham madde fiyatlarında da bir indirim olmadı yani yüzde 7’lik bir indirim görmedik. Çünkü genelge yayınlanmadan önce firmalar yüzde 8’lik bir zam yaptı. Hemen arkasından faturalarına yüzde 1 yazdılar. Ama herkes aynı fiyattan almaya devam ediyor” diye konuştu.
900 KW BİZE FAYDA SAĞLAMADI
Esnaf olarak KDV karmaşasının yanı sıra elektrik ile ilgili sıkıntılarının da olduğunu dile getiren Başkan Esen, 900 KW’lık kriterin kendilerine hiçbir şekilde olumlu yansımadığını söyledi. Başkan Esen, “Bakanlık, elektrik faturaları ile ilgili mart ayında yüzde 25 indirim ile esnafın mağduriyetinin çözüleceğini belirtti. Fakat Bakanlık belli bir kilowatt saat (KW) ölçü kriteri koyuyor. Koyulan kriterin altındaki kullanımlarda indirim yapılırken, kriterin üstündeki kullanımlarda değişiklik olmayacak. 900 KW kriteri bize fayda sağlamaz, çünkü bizim işletmelerimiz 5 bin-10 bin KW’lara kadar çıkıyor. Bu kriter anca evler için geçerli olur çünkü biz 900 KW 3-4 günde kullanıyoruz. Umarım mart ayında düzenleme bize de yansır. Bu şartlarda faturasını ödeyemeyen, ödemek için kredi çeken ve dükkanlarını devretmek isteyen çok fazla esnafımız var. İşten çıkarmalar başladı ve sıkıntı bu şekilde devam ederse yüzlerce insanın işsiz kalması ve işletmelerin kapanması söz konusu. Bunların çözümünü bir an önce istiyoruz” şeklinde konuştu.