- Gündem
- 24.04.2025 17:19
1 Eylül’de “Vira Bismillah” diyerek denize açılacak olan balıkçılar, sezondan umutlu. Ciddi bir artışın yaşandığını söyleyen Şahin Çakan “Bu sezon ucuz, kaliteli balıkla halkımızın talebini karşılayacağız” dedi
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Denizlerde av yasağının bitmesine sayılı günler kala 1 Eylül yaklaştıkça hazırlıklarını hızlandıran balıkçılar, yaşanan koronavirüs salgınına rağmen vatandaşların balığa olan yoğun talebinden memnun. Geçen yıllara kıyasla yaşanan balık talebine kültür balıkçılığıyla rahat bir şekilde karşılık verdiklerini belirten İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği Başkanı Şahin Çakan, insanların hallere ve balık pazarlarına oluk oluk aktığını söyledi. Talebin yüksek fiyatlara rağmen gerçekleştiğini dile getiren Çakan, 1 Eylül’den itibaren başlayacak olan yeni balık sezonuyla beraber hem fiyatların düşeceğini hem de talebin katlanarak artacağını da sözlerine ekledi.
TALEP BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE
Balığa olan talep artışının beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini söyleyen Çakan, bu durumdan balık esnafı olarak oldukça keyif duyduklarını belirtti. Bu sezon denizlerden de beklentilerin yüksek olduğunu açıklayan Çakan, şunları söyledi: “Pandemiden dolayı geçen sene balıkçılık sezonunu 1 ay erken kapattık. Biz bunu tedbir amacıyla gerçekleştirdik. Yoksa sektörle alakalı bir sıkıntımız yoktu. Ama şu an beklediğimizin çok üzerinde bir balık talebi var. Bu yıl balık tüketimi geçen yıllara kıyasla inanılmaz derecede arttı. Bu talebe biz kültür balıkçılığıyla karşılık verdik ve insanlarımızı balıksız bırakmadık. Bununla beraber bu yıl denizlerimizde ciddi bir balık artışı söz konusu. İzlenimlerimiz, denizlerden beklentilerimiz bu sene çok fazla. Karadeniz’de iyi derecede bir palamut ve hamsi gözüküyor. Zaten Ege denizimiz çok fazla balık çeşidi olan bir deniz. Dolayısıyla vatandaşlarımızı kaliteli, ucuz balıklarla mutlu edeceğiz.”
ESNAF HALİNDEN MEMNUN!
Esnafın halinden oldukça memnun olduğunun altını çizen Çakan, eskiden 50 kasa alan esnafın artık 100 kasa aldığını bildirdi. Çakan, “Halkımız bu sene diğer yıllara göre daha fazla balık tüketti, tüketiyor. Dolayısıyla balığa talep çok fazla, bunu özellikle bu yaz ayında gördük. İnsanlar balık hallerine oluk oluk akıyor, esnaf hayatından oldukça memnun. Esnaf öğlene kadar tezgahını bitiriyor. Şu bilgiyi de aktarmak istiyorum. Esnaf eskiden 50 kasa balık alırken, artık 100 kasa bile yetmiyor. Bu oranda balık tüketimine bir talep var. Demin de bahsettiğim gibi bu talep kesinlikle beklentimizin üstünde bir talep ama bu talebi hiçbir zaman karşılıksız bırakmadık, bırakmayacağız” diye konuştu.
BALIKÇI KORONASIZ!
Balıkçı esnafında bu güne kadar hiçbir şekilde korna virüsü tespit etmediklerini ve bu durumun kendilerini oldukça mutlu ettiğini söyleyen Çakan, “İnsanlar korona virüse karşı bağışıklıklarını güçlendirmek için balığa yöneldi. Bunu söylememin nedeni, bugüne kadar hiçbir balıkçımızda korona tespit edilmedi. Çevremizde daha rastlamadık. Açıkçası korona bize yabancı geldi. Ülke içinde balıkçılık sektöründe çalışan hiçbir arkadaşımızda daha korona tespit edilmedi. Bu elbette bizi mutlu ediyor, insanlarımıza da güven veriyor” dedi.
TALEP DAHA DA ARTACAK!
Sektörün sadece koronavirüsün ilk döneminde ihracatta sıkıntı yaşadığını söyleyen Çakan, “Dediğim gibi sektör olarak halimizden memnunuz. Koronavirüsten dolayı ilk dönem sadece ulusların sınırlarını kapatmasından dolayı ihracat kısmında biraz sıkıntı yaşadık. Dünyada en çok talep edilen balık Türk kültür balığı. Bu bizim için çok büyük bir gurur. Sektör olarak şu an çok iyi durumdayız, umarım önümüzdeki sezon da iyi gider, halkımıza ucuz kaliteli balık getiririz. Balık fiyatları şu an biraz yüksek, 1 Eylül’den itibaren fiyatlar ister istemez düşecek. Fiyatların yüksek olmasına rağmen talep bu kadar fazlayken, 1 Eylül’den itibaren balıkçılık sezonuyla beraber talep daha da artacaktır” şeklinde konuştu.
DİPLOMATİK PASAPORT VAR
Türkiye’nin 80 ülkeye balık ihracatı yaptığını aktaran İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Girenes ise, balıklarımızın adeta diplomatik pasaportu olduğunu, çünkü her ülkeye vizesiz giren tek proteinli gıda ihraç ürünümüzün balık olduğunu belirtti. Sofralarında ve restoranlarında Türk balığı bulunan ülke sayısının gün geçtikçe arttığını söyleyen Girenes, “Bugün Avrupa Birliği’nin su ürünleri ticareti açığı yıllık 20 milyar Euro’nun üzerinde ve bu rakam her yıl büyüyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin yıllık su ürünleri ticareti açığının ise 17 milyar doların üzerinde olduğunu biliyoruz. Bu ülkelerde balık tüketimi ve talebi hızla artıyor. Görüldüğü gibi burada büyük bir fırsat var ve biz her türlü imkâna ve lojistik avantaja sahibiz. Bu potansiyeli iyi değerlendirebildiğimiz takdirde, ihracat rakamlarımız beklentilerin de üzerine çıkacaktır” ifadelerini kullandı.