- Gündem
- 04.05.2025 00:22
Karşıyaka Adliyesi Çiğli ek binasında bulunan asansörlerin eski ve bakımsız olmasından dolayı hayati tehlike taşıdığını belirten Salgın, “Alınmayan önlemler nedeniyle iş cinayetine kurban gitmek istemiyoruz” dedi
Büro Emekçileri Sendikası (BES) tarafından, Karşıyaka Adliyesi Çiğli ek binasında bulunan asansörün artık kullanılamaz halde olduğu ve gerekli bakımlarının yapılmamasından dolayı hayati tehlike taşıması nedeniyle bina önünde toplanarak basın açıklamasında bulundu.
Alkışlar, ıslıklar ve sloganlar eşliğinde gerçekleşen basın açıklamasını BES İzmir Şubesi hukuk sekreteri Veli Salgın okudu. İşçi sağlığı ve güvenliğine uygun, depreme dayanıklı, asansörü yenilenmiş, güvenlik önlemleri alınmış kamu hizmeti bina ve binalarını talep ettiklerini belirten Salgın, “Burada belirttiğimiz konuların muhatabı olan Çiğli Belediyesi ve Karşıyaka Başsavcılığının acilen çözüm getirmelerini aksi takdirde, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasasına göre gerekirse çalışmama hakkımızı kullanacağımızı buradan bir kez daha belirtiyoruz” dedi.
Özellikle Çiğli ek binasında yaşanan sorunların kısmen de olsa çözülmeye çalışılsa da her gün yeni bir sorunla karşılaştıklarını ifade eden Salgın, “Bunun da temelinde Karşıyaka halkının ihtiyacı olan tek bir hizmet binasının tahsisinin yapılmaması, derme çatma işçi sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin olmadığı ek binalarda hizmet yürütüyor olmamızdan kaynaklıdır diye düşünmekteyiz. Can güvenliği tehdit altında olan çalışanların bu korkuyla çalıştırılıyor olması kabul edilemez. Buraya taşındığımızdan bu yana binamızın çürük olduğunu ve karot testi yapılmasını talep ettik.Bize burayı tahsis eden belediyenin memurları ellerinde çekiç ile kontrol ederek bina sağlam çalışabilirsiniz dediler. Fakat yaşanan her sarsıntıda hem adliye hem de belediye çalışanlar ecel terleri dökmekteyiz. Beton yığın içerisinde kalmak istemiyoruz. Bu hususta Belediye Başkan Selim Utku Gümrükçü’den sendika temsilciliği olarak randevu istedik vermedi. Bugün bize randevu vermeyenler afet bölgesi olan İzmir’de olabilecek bir felakette bu binada yaşanabilecek olumsuzluklardan sorumlu olacaklarını hatırlatmak isteriz” diye konuştu.
Binada kullanılan her iki bloktaki dört asansörün hepsinin bir anda bozularak çalışanları ve vatandaşları zor duruma soktuğunu belirten Salgın, “Hamile olan kadınlar ile engelli vatandaş ve personel beş kat inip çıkmaktan yasamlar çekilmez bir hal almaktadır. Asansörler korku tüneli haline dönüşmüştür. Aydın’da yaşanan facianın bir benzerini yaşamak istemiyoruz. Bu asansörlerin miadını doldurduğu açıktır. Eskiyen kumaş dikiş tutmamaktadır. Bu yüzden tamir değil yeni asansörler istiyor, yaşama hakkımızı savunuyoruz” dedi. Öte yandan, hizmet binasında kamu ciddiyetine uymayan güvenlik açıklarının da olduğunu söyleyen Salgın, “Yargı çalışanları olarak gerek keşfe giderken gerekse giriş çıkışlarda zaman zaman eli sopalı, küfreden, hakaret eden, akli dengesi yerinde olmayan insanlar tarafından tacize uğruyoruz. Bu sözlü tacizler, fiili saldırılara dönüşürse, bunun sorumlusu gerekli önlemleri almayan idareciler olacaktır. Burada belirttiğimiz konuların muhatabı olan Çiğli Belediyesi ve Karşıyaka Başsavcılığının acilen çözüm getirmelerini aksi takdirde, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasasına göre gerekirse çalışmama hakkımızı kullanacağımızı buradan bir kez daha belirtiyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Hizmet binasının önünden Adalet Bakanlığı’na ve Karşıyaka Başsavcılığı’na seslenen KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven ise “Siz Karşıyaka’da sağla bir adliye binası nasıl yapamıyorsunuz. Karşıyaka halkının adliye hizmeti almak için çalışacağı bina bu mudur? Maalesef afetler geçiyor, daha sonra unutuluyor. Son olarak Aydın’da yaşandığı gibi bir öğrenci arkadaşımızın hayatına mal olan durumlarla karşılaşıyoruz. İzmir’de ki kamu binalarını yüzde 80’i deprem yönetmeliğine aykırıdır. Fakat maalesef hükümet ve kamu idarecileri bu sorunu kendi doğal işleyişine bırakmış durumda” dedi.
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - Karşıyaka'nın bu hafta maçı yok mu? Karşıyaka bay mı geçiyor?