Verimsiz çalışan işsiz kalır!
Kişilerin verimsizlik nedeniyle iş sözleşmelerine son verilebileceğini, dava açsalar dahi işe iadelerinin kabul edilmeyeceğini söyleyen Av. Ahmet Koyuncu, önemli açıklamalarda bulundu
NURETTİN BAKİ
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), işveren ve işçi anlaşmazlıklarında ilk adres olan arabuluculuk uygulaması hakkında üyelerini bilgilendirildiği ‘İş sözleşmelerinin feshi ve arabuluculuk’ toplantısına ev sahipliği yaptı. Programda bir sunum gerçekleştiren Avukat Ahmet Koyuncu, üyelere iş sözleşmelerinin feshi ve arabuluculuk uygulamalarını tüm yönleriyle anlatırken, katılımcıların merak ettiği soruları cevapladı. Toplantıda yaptığı konuşmada, işverenin en zorlandığı noktalardan birinin çalışanın iş akdini sonlandırmak olduğunu belirten Avukat Ahmet Koyuncu, en önemli problemin ise sürekli rapor alarak işyerinde devamsızlık yapan işçilerin durumu olduğunu ifade etti. Sık sık rapor alarak işe gelinmemesinin insan kaynakları uzmanlarının kanayan bir yarası olduğunu dile getiren Koyuncu, “Rapor almış olan bir personelin iş sözleşmesini ancak ihbar süresinden itibaren 6 hafta aşmasından sonra feshedebiliyoruz. Fakat uygulamada ihbar süresinin 6 hafta aşılması demek, çok uzun bir kavram. Kolay kolay alınan bir rapor değil” dedi.
YARGITAY’IN KARARI EMSAL
Yargıtay’ın bu konuyu emsal bir davada ele aldığını ve farklı bir bakış açısı getirdiğini söyleyen Koyuncu, konuyu örnek vererek açıkladı. Koyuncu, “Bir havayolu firması sürekli rapor alan bir pilotu, sürekli uçuş görevini aksattığı için işten çıkarıyor. Buna karşı açılan dava için Yargıtay kararı diyor ki; ‘Sık sık rapor almada bekleme süresinin aranmasının gerek olmadığı, davacının sık sık rapor almasının iş yerinde olumsuzluklara yol açtığı ve iş ilişkisinin işveren açısından çekilemez hale gelmesi sebebiyle bu ilişki son erdirilebilir’. Yine devamında diyor ki, davacının yeterliliğinden kaynaklanan bu sık sık rapor almayı, işçinin yeterliliğinden kaynaklı bir davranışa sokuyor. İşçinin yeterliliğinden kaynaklı bu davranıştan ötürü iş sözleşmesinin sona erdirilebileceğini söylüyor. Karar uyarınca ilgili kişinin sözleşmesi 18. madde yani verimsizlik nedeniyle feshediliyor. İhbar tazminatı, kıdem tazminatı ödeniyor. Pilot işe dönme davası açıyor, verimsizlik nedeniyle yapılan bu çıkışta, sürekli sık sık rapor alma sebebiyle yapılan bu çıkışta yüksek mahkeme işe iade kararını reddediyor. Ve diyor ki, ‘Sürekli sık sık rapor almak, işe iade talebinin reddini gerektirir” ifadelerini kullandı.
“İŞVEREN RİSKTEN KURTULUYOR”
Çalışanın sürekli şekilde rapor aldığı, kişinin askere giden arkadaşını uğurlamak için bile rapor alabildiği şikâyetlerini aldığını söyleyen Koyuncu, “Bu kişi işyerine rapor aldığını söylüyor. Bunu yaptıktan sonra çalışanın bir savunmasının alınması gerekir. Savunmasında diyor ki; ‘Ben zaten sağlık raporu aldım. Almış olduğum rapor hekim raporudur. Dolayısıyla aksini siz ispat edeceksiniz’. Bu arkadaşın sözleşmesini 18. maddeye (verimsizlik) göre feshedebiliyoruz ve iş yerinden uzaklaştırıyoruz. Sık rapor alması verimsizliğe yol açtığı için sözleşmesini feshedebiliyoruz. Bu sona erdirmeyi gerçekleştirdikten sonra bu kişi tekrar işe iade davası açsa da, iş yerinden işe iade davasını kazanamıyor. İşveren işe iade riskinden kurtuluyor” diye konuştu.