- Gündem
- 08.07.2025 11:47
Toplu taşıma araçlarının, araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50’si oranında yolcu kabul etmesiyle ilgili genelgeye uymaya çalışan dolmuşçu esnafı, vatandaşın insafına bırakıldı
SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
Karşıyakalı dolmuşçular koronavirüs nedeniyle alınan tedbir kararlarına uyduklarını ancak ekonomik olarak her sektörü olduğu gibi dolmuş esnafının da süreçten olumsuz etkilendiğini belirttiler. Şoförler, hakları olan fiyat artışına gitmemelerine rağmen vatandaşlar tarafından benzer dayanışmayı göremediklerini söyledi. Koltuk sayısına göre yolcu aldıklarını ancak işe yetişmek isteyen müşterinin zor durumda kaldığı anlarda kuralı kimi zaman göz ardı ettiklerini kaydeden şoförler, “İşe yetişsin diye duraktan aldığımız kişi bindiğinde ‘içerisi neden kalabalık’ diyerek bizi eleştiriyor, sonrasında Zabıta Trafiği arayarak bizleri şikâyet ediyor. Bu kez şoför arkadaşa ceza geliyor. O zaman binme. Kurala kendin uy, şoförü de mağdur etme” dedi. Aynı zamanda; tıpkı kendileri gibi kontak kapatmak zorunda kalan kamyoncuların, yolcu taşıma sayısı yarı yarıya düşürülen taksicilerin, halk otobüslerinin, şehirlerarası otobüsçülerin ve okul servisleri gibi taşımacı esnafın sıkıntıları olduğunu hatırlatan şoförler, “Bu sektörlerden binlerce insanımız ekmek yiyor. Fakat şu anda hepimiz zararına çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
İNDİ BİNDİ ÜCRETİ ALMIYORLAR
Yaşanan olağanüstü gelişmelerin herkesi olduğu kadar toplu taşıma araçları sahipleri ve çalışanlarını da fazlasıyla mağdur ettiğini açıklayan bir dolmuş şoförü, şunları aktardı: “Yolculardan yana sıkıntılarımız var. Mesela kısıtlama varken 7 kişi kuralı uygulanıyordu. Mahalle aralarında yolcu mağdur olmasın diye 9-10’u geçmemek kaydıyla alıyorduk. Fakat binen 9’uncu kişi ‘Neden 7’yi aştınız?’ diyordu. Hâlbuki binen 9. kişi kendisi. Madem kurala uyuyorsun sen binme. Ondan sonra Zabıta Trafiği arayarak bizleri şikâyet ediyor. Bu kez şoför arkadaşa ceza geliyor. O zaman binme. Kurala kendin uy, şoförü de mağdur etme. Şoför zaten zor şartlar altında çalışıyor. Günlük kazancımız misal 100 TL ise 20 TL’ye düştü. Mazot derdimiz zaten yıllardır var. Ayakta yolcu alamıyoruz hiçbir şekilde. 14 kişi alabiliyoruz. Koltuk sayısı kadar yani. Normal şartlara göre yolcu ücretlerinde bir artışın olması gerekiyordu. Her indi bindiye 1 TL. Ama bizler Karşıyaka dolmuşçuları olarak bunu yapmadık. 1 TL’yi almıyoruz, eski tarifeden devam ediyoruz. Zor şartlarda çalışıyoruz, 1 TL fazla almamız gerekirken biz her zaman olduğu gibi bugün de halkımızın yanında olduğumuz için yasalaşmasına rağmen kabul etmedik.”
BİR YIL SÜREYLE MUAF…
“Korona virüs salgını tehdidi nedeniyle devletimiz tarafından alınan kararların sonuna kadar destekçisiyiz” diyen bir diğer şoför de “İnşallah hem ülkemiz hem de tüm insanlık en kısa sürede bu tehlikeyi atlatır ve normal hayatımıza geri döneriz. Toplu taşıma araçları faaliyetinin yavaşlaması, otomotiv sektörü, yedek parça, akaryakıt istasyonları gibi birçok sektörün olumsuz etkilenmesine neden oldu. Bu süreci atlatana kadar tüm bu sektörlerin ve özellikle biz dolmuşçuların ayakta kalabilmeleri için devletimizin desteğine ihtiyacımız var. Bu sektörlerden binlerce insanımız ekmek yiyor. Fakat şuanda hepimiz zararına çalışıyoruz. Bu olağanüstü durum bertaraf edilene kadar en azından yıllık gelir vergisinde ulaştırma esnafının bir yıl süreyle muaf tutulması noktasında Cumhurbaşkanımızın ve ilgili Bakanlıklarımızın desteklerini bekliyoruz” sözlerini kullandı.
BÜYÜK BİR MAĞDURİYET YAŞANIYOR
Otomobil sektörünün ve şoför esnafının sıkıntılarını dile getiren başka bir şoför ise koronavirüs salgını sonrası ekonominin çarklarının dönmesi ve esnafların ayakta kalması için sistemli bir çalışma yapılması ve tüm sektörlerin sıkıntıları nispetinde desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Alınan tedbirlerin, virüsten kurtulabilmek için çok büyük önem taşıdığını belirten dolmuş şoförü, "Hükümetin şoför esnafımızın sorunlarını da görmezden gelmesini istemiyoruz. Kontak kapatmak zorunda kalan kamyoncular, yolcu taşıma sayısı yarı yarıya düşürülen taksiciler, halk otobüsleri, şehirlerarası otobüsçüler, biz dolmuşçular, okul servisleri gibi taşımacı esnafımızın da sıkıntıları ve hükümetten beklentileri var. Toplu taşıma alanındaki tüm esnafımız büyük bir mağduriyet yaşamaktadır" yorumunu yaptı.