- Gündem
- 26.04.2025 12:36
TÜİK kira artış oranını bu yıl yüzde 19.60 olarak belirledi. Ancak bu yüzdelik artışa rağmen bazı semtlerde kiralar yüzde 200’e kadar arttı… Mülksüzler ise ya sokakta kalıyor ya da icralık oluyor
SULTAN GÜMÜŞ KAYA - ÖZEL HABER
Fahiş kira artışları mülksüzleri sokağa sürüklüyor… Ekonomik ve mali kriz enflasyonla birlikte kiraları da şiddetle etkiledi. Ev sahipleri, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) yüzde 19,60 olarak açıkladığı kira artış oranını tanımıyor bile. Bazı semtlerde kiralar yüzde 200'e kadar arttı. Ağır bir barınma krizi kentlerin kapısını çalarken, İzmir Emlak Kulübü Derneği (İZEMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, İzmir’de de benzer bir durumun yaşandığını vurguladı. Ekonomik ve mali krizin kiracılar ve ev sahipleri arasında ulaşmaz çelişkileri körüklediğini kaydeden Akgün, ev sahiplerinin yüzde 19.60'lık kira artış oranını kabul etmeyi akıllarından bile geçirmediğini söyledi. Kiracılara yönelik icra davalarının da kabardığını belirten Akgün, ne mülk sahiplerinin ne de kiracıların, TÜİK’in belirlediği yüzdelik artışın dışında kira vermeyeceğini, aksi durumda kişilerin birbirlerine dava açma hakkının doğduğunu söyledi
YASALDIR, HÜKÜMETİN ÖNGÖRÜSÜDÜR
Türkiye genelinde kira bedelleri bir yılda ortalama yüzde 63 arttı. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde artış yüzde 200'leri buldu. Ulusal Yargı Ağı (UYAP) verilerine göre bu yılın ilk haftasında icra ve iflas dairelerine toplam 203 bin yeni dosya geldi… Konuya ilişkin görüşlerine yer verdiğimiz İZEMDER Başkanı Rıdvan Akgün, vatandaşları bilgilendirmek adına önemli açıklamalarda bulundu.
‘Ben evimi kiraya verdim, ne kadar artış yapacağım?’, ‘2 bin TL kira ödüyorum ama bu yıl ne kadar kira bedeli yatıracağımı bilmiyorum’ diyen vatandaşların yoğunlukta olduğunu kaydeden Akgün, şöyle devam etti: “Bize gelen çok fazla sayıda soru var. Hepside kira ve kiracıların fiyat artışıyla alakalı… Şöyle bir bilgilendirmede bulunmak istiyorum. Özellikle bin TL kirası olanlar, 1196 TL yatıracaklar. 2 bin TL kirası olanlar, 2392 TL yatıracaklar. Çünkü kira artışlarının ne kadar olacağı net bir şekilde belirlendi: Yüzde 19.60. Hiçbir kimse kira artışlarını 19.61 olarak isteyemez. ‘Kira yatıracağım, yüzde kaç yatırayım?’ diyenler yüzde 19 veremez. Yaptığı zaman mülk sahibi ondan sıfır nokta 60’ı da ister. Yüzde 19, 60’ın üzerinde hiçbir kimse sizden fazla zam isteyemez, siz de istenilenin altında veremezsiniz. Bu yasaldır, hükümetin öngörüsüdür.”
UZLAŞIYA VARILMADIĞI TAKDİRDE…
Öncelikle mülk sahiplerine seslenen Akgün, “Eviniz ya da dükkanınız kirada ise ve kiracınıza artış yapacaksanız şunu diyemezsiniz, ‘Enflasyon yüzde 40, gerçek enflasyon yüzde 100. Evime yüzde 100 ya da yüzde 50 kira artışı yapacağım’. Bu saatten sonra bunu deme şansınız yok. Bir de kiracılara seslenelim. ‘Maaşıma düşük zam geldi, market ürünlerinden yakıta kadar her şeye zam geldi, param yok, yüzde 15’lik bir zam yap’ deme şansınız da yok. Yasal olarak belirlenen zam neyse o zammı vereceksin… Mülk sahibi, ‘Evimi boşalt’ diyemezsin. Mülk sahipleri kafasına göre sizden fazla kira parası isteyemez, tehdit edemez. Böyle bir durum karşısında uzlaşıya varılmadığı takdirde onu mahkemeye verme şansınız doğacaktır” dedi.
KİRAYI ELDEN ÖDEMEYİN!
Döviz kurunun yükselmesi, gayrimenkul fiyatlarının artması, kira talebinin çok olması, kiralık daire bulunamaması nedeniyle kira fiyatlarının yükseldiğini vurgulayan Başkan Akgün, “Birkaç yıl önce 2 bin TL kirada oturan kiracılar şu noktada dikkatli olmalı! Bu yıl ev sahibi, ‘Oğlum gelecek, kızım taşınacak’ ya da ‘ Ben taşınacağım’ deyip sizi çıkartıyorsa ancak tüm bunlar doğru olmayıp o evi başka birine yeniden kiraya vermişse siz geriye dönük mülk sahibine dava açabilirsiniz. ‘Beni mağdur konuma soktu, taşınma, emlak bedeli ile karşı karşıya bıraktı’ diyerek kendinizi haklı çıkarabilirsiniz… Onun haricinde mülk sahibi, kira artışı için önceden öngörülen 5 yıllık artış neyse, neye imza attıysanız onun üzerine asla ve asla çıkamaz. Ödemediğiniz takdirde, durduk yere size Kira Tespit Davası açamaz. Hiçbir şekilde baskı kuramaz… Kiracılar ise zamanında kirayı ödemekle mükelleftir. Üst üste iki kira aksatılırsa bu mülk sahibini sizi çıkarması için iki haklı gerekçedir. Kiracılara bir diğer tavsiyem ise kirayı elden ödememeleri yönünde olacak. İban üzerinden gönderilmesi tarih ve saati gösterebilmesi açısından daha sağlıklıdır. Aynı şekilde mülk sahiplerinin de elden kira alımından kaçınması lazım” bilgisini paylaştı.
İCRA DAVALARI KABARDI
Öte yandan, mülk sahiplerinin en çok geçmiş kira zamları için icra yoluna gittiklerini hatırlatan Akgün, pandemi sırasında ötelenen kira artışlarının ödenmeyeceğine ilişkin yazılı sözleşme olmamasının ev sahiplerinin lehine sonuçlar doğuracağı konusunda da kiracıları uyardı. Akgün, “Ekonomik ve mali kriz kiracılar ve ev sahipleri arasında ulaşmaz çelişkileri körükledi. Ev sahipleri yüzde 19.60'lık kira artış oranını kabul etmeyi akıllarından bile geçirmiyor. Kiracılara yönelik icra davalarının da kabardığını görüyoruz” şeklinde konuştu.