“Yama değil kalıcı çözüm istiyoruz””

İzmir’de vergi adaletsizliği ve her gün artan sorunlarını dile getirmek için basın açıklaması gerçekleştiren vergi dairesi çalışanları sorunlarına artık kalıcı çözümler istediklerini dile getirdi


  • Oluşturulma Tarihi : 29.02.2024 15:01
  • Güncelleme Tarihi : 29.02.2024 12:01
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Yama değil kalıcı çözüm istiyoruz””

KEMAL ÖZKURT - İzmir’de Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi bağlı vergi dairesi çalışanları, Bornova Vergi Dairesi Kompleksi, Çiğli Vergi Dairesi Kompleksi ve Gaziemir Vergi Dairesi Kompleks binası önünde vergide adalet ve sorunlarına çözüm bulmak için eş zamanlı olarak basın açıklamasında bulundu. Basın açıklamasında vergiyi toplayan ve ödeyen vergi emekçilerinin, sorunlarına çözüm üretilmesi bir yana, yaşanan sorunlar her geçen gün ağırlaşarak devam ettiğini belirten BES Bornova Vergi Dairesi İş Yeri Temsilcisi Nursen Çiçek, “2005 yılında çıkarılan 5345 sayılı Kanunla Maliye Bakanlığı parçalı hale getirilmiş, adeta bir sorunlar yumağının içine atılmıştır. Yamama usullerle kalıcı çözümler üretilemez ve gelinen yer itibariyle de üretilememiştir. Bakanlığı bir bütün olarak yeniden yapılandırılmalı; bakanlık çalışanların Mali Hizmetler Sınıfı olarak ayrı bir işkolu olarak tanımlanmalıdır” dedi.

BARIŞ ORTAMI ORTADAN KALMIŞTIR

Bütçenin asıl gelir kaynağı olan vergi gelirlerinin har vurup harman savururcasına bu kadar kötü kullanılması başlı başına bir problem iken, vergiyi toplayan ve ödeyen vergi emekçilerinin, sorunlarına çözüm üretilmesi bir yana, yaşanan sorunlar her geçen gün ağırlaşarak devam ettiğini belirten Çiçek, “2005 yılında çıkarılan 5345 sayılı Kanunla Maliye Bakanlığı parçalı hale getirilmiş, adeta bir sorunlar yumağının içine atılmıştır. Yapılan düzenlemeyle Bakanlık bünyesinde özerk kurum haline getirilen Gelir İdaresi Başkanlığında farklı unvanlarda personel istihdam edilmesiyle birlikte, kurum çalışanları benzer işleri yaptıkları halde farklı ücret skalalarından ücret aldığından bitmeyen bir tartışma içerisinde çalışma barışı ortadan kalkmıştır. Yamama usullerle kalıcı çözümler üretilemez ve gelinen yer itibariyle de üretilememiştir. Bakanlığı bir bütün olarak yeniden yapılandırılmalı; bakanlık çalışanların Mali Hizmetler Sınıfı olarak ayrı bir işkolu olarak tanımlanmalıdır.” dedi.

SORUNLARA KALICI ÇÖZÜMLER İSTİYORUZ

Maliye emekçilerinin sorunlarına artık kalıcı çözümler istediklerini dile getirerek taleplerini sıralayan Çiçek, şu ifadeleri kullandı;

Yoksulluk sınırındaki her türlü kazanç vergilerden arındırılmalı ve gelir vergisi ücret gelirlerinde yüzde 10’a sabitlenmelidir. Hane halkının kullandığı temel tüketimi olan mal ve hizmetlerde dolaylı vergi oranı sıfıra indirilmelidir. Kamu emekçilerinin almış oldukları bütün ek ödemeler temel ücrete yansıtılmalıdır. 3 bin 600 ek gösterge ayrımsız bütün kamu emekçilerine verilmelidir. Kurumada ilk işe başlamalar dahil olmak üzere yapılacak bütün unvan değişikliği ve görevde yükselme sınavlarında mülakat haksızlığına son verilmelidir. Daha fazla vakit kayıp etmeden Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışanlarının sorunları birlikte ele alınmalı, Gelir/Gider, Merkez/Taşra ayrımına son verilmeli, Hazine ve Maliye Bakanlığı emekçileri Mali Hizmetler Sınıfı altında ayrı bir iş kolu olarak yeniden yapılandırılmalıdır. Başta servis yönetimleri olmak üzere, orta kademe yöneticiliğinde uygulanan ve artık açık bir kayırmaya dönüşen görevlendirmeler son bulmalı, kurumda kariyer/liyakat esasını temel allan bir yönetim ilişkisine kavuşturulmalıdır. Kurumda yaşanan personel eksikliği hızla tamamlanmalıdır. Bütün kamu emekçilerine hayat pahalılığı tazminatı verilmesi için yasal düzenleme bir an önce yapılmalıdır. Emekçilere nitelikli ücretsiz öğlen yemeği, işe geliş gidişlerde servis hizmeti verilmeli, servis imkanının olmadığı yerlerde yol ücreti verilmelidir.”

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ