Yaş meyve ve sebzede hedef, yeni rekor

EİB Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, 2021’de 1 milyar 200 milyon dolar ihracat hedefi koyduklarını ve yılı yeni bir rekorla kapatmayı amaçladıklarını söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 17.06.2021 14:06
  • Güncelleme Tarihi : 17.06.2021 14:06
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Yaş meyve ve sebzede  hedef, yeni rekor

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, düzenlediği basın toplantısıyla, göreve geldikleri 3 yıl boyunca hayata geçirdikleri projeler hakkında bilgi verdi. Ege İhracatçı Birlikleri’nde gerçekleşen toplantıda, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Murat Ödül ve Cengiz Balık da hazır bulundu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, “2017 yılının sonunda 739 milyon dolar olan birliğimiz yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatı, 2018 yılında yüzde 12 artışla 831 milyona, 2019 yılında yüzde 7 artışla 890 milyona ve nihayet 2020 yılının sonunda yüzde 17 oranında artışla 1 milyar 40 milyon dolara yükseldi ve Birliğimizin 54 yıllık tarihinde ilk kez 1 milyar dolar barajını üyelerimizle beraber aşmayı başardık. Böylece 2017 yılının sonundan bu yana ihracatımızı 300 milyon dolar artırmış olduk. Onlara her fırsatta teşekkür ediyorum, bugün bir kez daha hem üreticilerimizi hem ihracatçılarımızı yürekten kutluyor, şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

YENİ REKOR BEKLİYORUZ

2021 yılının ilk 5 aylık döneminde de ihracatlarını yüzde 16’lık artışla 397 milyon dolara taşıdıklarını dile getiren Uçak, “Hatırlarsanız, geçtiğimiz Aralık ayı sonunda yaptığımız basın toplantısında sizlerin önünde 2021 yılı sonu için 1 milyar 200 milyon dolarlık bir hedef koymuştuk, bu artış ivmesi ile devam edersek bu rakamı da geçeceğiz ve 2021 yılını da yeni bir rekorla kapatacağız” diye konuştu.

DEĞERLER UYUMLU ÇIKTI

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Balık ise, gıdada pestisit sorununun çözülmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Dünya genelinde tüketicinin sağlıklı gıdaya erişme çabası, öncelik verilen konular sıralamasında ilk sıraya yükselmiş durumda. Gıda üreticileri ve ihracatçıları tarladan çatala güvenli gıda üretip tüketicinin güvenini kazanmak için ‘Gıda Güvenliği’ ile ilgili adımları hızla atıyor. Biz de Birlik olarak gıda ürünleri ihracatında başarıyı sürekli kılmanın yolunun tüketici güveninin sürdürülebilir olmasından geçtiği bilinciyle bölgemizde ihracatı ağırlıkla yapılan ürünler için bölgenin kalıntı haritasını ortaya çıkarmak amacıyla ‘Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz’ adını verdiği projeyi hayata geçirdik. Pestisit kullanımında dikkat edilmesi gerekenler çok fazla husus var. ‘Doğru zamanda, doğru dozda, doğru alet ve ekipmanla, son ilaçlama ve hasat zamanı arasındaki süreye uygun, hedef organizmaya yönelik’ uygulamalar yapılması gerekiyor. Aksi takdirde yapılacak olan pestisit uygulamalarında hem insan ve çevre sağlığına zarar vermiş oluyoruz hem de ihracatımızın gerçekleşmesine engel oluyoruz. Biz de bu projeyle üretim alanlarından numuneler alarak pestisitlerin doğru kullanımını sağlıyoruz. ‘Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz’ projesiyle ihracatın yoğun olduğu çekirdeksiz sofralık üzüm, kiraz, nar, şeftali, mandalina, çilek, domates, hıyar ve asma yaprağı ürünlerine yönelik pestisitlerin analizleri gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Projemize çilek bahçelerinden 1.500 dekar alandan numuneler alarak başladık. Kalıntı değerleri, en büyük ihraç pazarlarımız Avrupa Birliği, Rusya ve kendi vatandaşlarımızın tüketimi için Türkiye’nin limitlerine uyumlu çıktı. Üreticimizin bu başarısı ihracatta da başarıyı getirdi” ifadelerini kullandı. Asma yaprağındaki pestisit sonuçlarının bekledikleri gibi çıktığını belirten Balık, kirazdaki numune ve analiz sonucu çıktığında gerekli bilgilendirmeyi yapacaklarını söyledi.

Haber Merkezi