Yasadaki esneklik şiddeti tetikliyor!

Türk Sağlık-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Barış Koçak, sağlıkta şiddet yasasının çıkartılmasına rağmen esnek uygulanmasından dolayı sağlıkta şiddetin tetiklendiğini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 04.08.2020 06:19
  • Güncelleme Tarihi : 04.08.2020 06:19
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Yasadaki esneklik şiddeti tetikliyor!

BURCU YANAR/ÖZEL HABER
Türk Sağlık-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Barış Koçak, İzmir’de geçtiğimiz hafta yaşanan dolmuş şoförünün ambulans şoförünü darp ettiği iddialarına tepki göstererek sağlıkta şiddet yasasının çıkmış olmasına rağmen esnetilerek uygulandığını söyledi. Pandemi sürecinde çıkartılan sağlıkta şiddet yasasının tüm sağlık çalışanları için bir umut ve sevindirici bir haber olduğunu fakat sağlıkta şiddet yasasındaki uygulamadaki aksaklıkların devam ettiğini belirten Başkan Koçak, “Sağlık çalışanına şiddet uygulayan kişilerin tutuklu yargılanmak üzere gözaltına alınması gerekirken maalesef ki bazı yerlerde ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılıyor. Bu da yasada bir esneklik doğuruyor. İnsanlarda ‘Ben saldırdım ve bir şey olmadı yine dışarıdayım’ algısı oluşuyor. Bu sebeple de en ufacık durumda sağlık çalışanlarına şiddet olayı gerçekleşebiliyor” diye konuştu.
DARP ETTİ SERBEST KALDI!
Sağlıkta şiddet olaylarının sağlık çalışanlarına olan bakış açısını çok etkilediğini ifade eden Barış Koçak, “Bir hekim veya hemşire arkadaşımız kolay yetişmiyor. Bu kadar emeğin karşılığında da şiddet olayları ile karşılaşıldığı zaman mesleğimizin hak ettiği değeri almadığını düşünüyoruz. Vatandaş gözünde bunun öneminin anlaşılmadığı görülüyor. Bunu yaşanan olaylarla çok net bir biçimde görüyoruz. Bu da sağlık çalışanlarına gereken önemin ve değerin verilmediğinin ve itibarsızlaştığının göstergesidir. Geçtiğimiz günlerde şiddete maruz kalan ambulans şoförünü darp eden minibüs şoförü ne yazık ki tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Biz sendika olarak kendisi hakkında şikayetçi olduk ve ‘Beyaz Kod’ verildi” dedi. Ülke genelinde bir tahammülsüzlük ve öfke kontrolü problemi olduğunun da altını çizen Barış Koçak, “Bir devlet politikası olarak insanların birbirine saygılı davranmasını sağlamak gerekir. Bu da yıllarca uzun süren bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Bu sadece eğitimle değil topyekun mücadele edilecek bir alan olarak gözüküyor. Çünkü şiddet dünyanın temelinden beri gelen bir şey ve bunu eğitebilmek kolay değil. Ancak bunun önüne geçebilmek mümkündür. Eğitimle ve gerekli kurallarla yeni bir toplum inşası yaratmak mümkündür” ifadelerine yer verdi.
YASALAR ESNETİLMEMELİ
Şiddet olaylarının sağlık çalışanlarını olumsuz etkileyerek moral ve motivasyon düşüklüğü yarattığını da ifade eden Barış Koçak, “Duyduğumuz ve maruz kaldığımız şiddet olayları iş gücü kaybı, psikolojik çökkünlük ve tükenmişlik sendromu gibi durumlara yol açıyor. Düşünün onca saatler boyunca hasta bakıyorsunuz üstüne üstlük bir de iş yerinde saldırıya uğruyorsunuz eve gittiğinizde her yeriniz yara bere içinde bunu ailenize ve çocuklarınıza nasıl açıklayacaksınız. Bu durum sağlık çalışanlarının bitmeyen kanayan yarasıdır. Bu sorunun çözülebilmesi için kuralların ve yasaların kati suretle esnetilmeden uygulanması gerekiyor. Bu durum pandemi ile mücadele sürecinde gerçekten moralimizi bozuyor. Şu anda hala daha filyasyon ekipleri sahada, 112 acil sağlık ekipleri sahada ve hastanelerde emek veriyor” sözlerine yer verdi.
“HAK ETTİĞİMİZ SAYGIYI GÖRMELİYİZ”
“Son olarak vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum” diyen Başkan Barış Koçak, “Bizler hala daha pandemi ile mücadele ediyoruz. Dünya genelindeki yüksek ölüm oranlarının ülkemizde yaşanmamasının tek sebebi Türk sağlık çalışanlarının üstün emeği, özverisi ve fedakarlığıdır. Bu sıcakta tüm mesai saati boyunca bir tulum giyerek çalışmak kolay değil. Görüyorsunuz ki maske takma zorunluluğu getirildiğinden beri 1 saat bile dışarıda maske takmaya zorlanan insanlar var. Bizler o maskelerle 24 saat boyunca çalışarak nöbet tutuyoruz. Lütfen yaptığımız işin hak edilen saygısını bize göstersinler” dedi.

Haber Merkezi