Yasal olmayan silaha ulaşım artıyor… Bedelini ise kadınlar ödüyor!

Bireysel silahlanmanın artması, ruhsatsız ve kaçak silah ediniminin kolaylaşması kadın cinayetlerini de aynı oranda etkiliyor


  • Oluşturulma Tarihi : 19.03.2024 13:40
  • Güncelleme Tarihi : 19.03.2024 10:40
  • Kaynak : SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Yasal olmayan silaha ulaşım artıyor… Bedelini ise kadınlar ödüyor! haberinin görseli

Kadın cinayetlerinde en çok ateşli silah kullanılıyor ve bu silahların büyük kısmı ruhsatsız ve kaçak yollardan elde ediliyor. Bireysel silahlanmanın artması, ruhsatsız ve kaçak silah ediniminin kolaylaşması kadın cinayetlerini artırırken, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu mart ayında yayımladığı verilerle de durumun ehemmiyetini gözler önüne seriyor. Platform, şubat ayında işlenen 36 kadın cinayetinin 25’inin ateşli silahla gerçekleştirildiğini kaydetti.

Konuya dair görüşlerine yer verdiğimiz Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri İzmir Temsilcisi Tülin Osmanoğulları, “Aynı oranda da yasal olmayan silaha ulaşım artıyor! Denetim ve caydırıcı cezalar olmadıkça, bireysel silahlanmaya karşı bütünlüklü, etkin bir politika geliştirilmediği müddetçe ulaşım kolaylaşacak ve kadın cinayetlerinde artışa sebep olacaktır” mesajını verdi.

FAİLLERİN BU KADAR KOLAY SİLAH SAHİBİ OLMASINI…

“Bu durum devletin hem şiddeti önleme politikalarında hem de silah kontrolü konusundaki yetersizliğini gösteriyor” diyen Osmanoğulları, şunları ekledi: “Silahın bu kadar kolay ulaşılabilir olması kadınları sürekli tehlike altında yaşamak zorunda bırakıyor. Bu durum, kadınların hayatlarını korumak için yeterli önlemlerin alınmadığının ve ciddi bir politik irade eksikliğinin göstergesi olarak eleştirilebilir. Kadın cinayetlerine karşı etkili mücadele, aynı zamanda kapsamlı silah kontrolü politikalarıyla da mümkündür. Kadınları koruyamayan devlet, faillerin bu kadar kolay silah sahibi olmasını da engelleyemiyor.”

CAYDIRICI CEZALAR VERMEYEREK YAŞANACAKLARI ENGELLEMİYOR

Osmanoğulları, sözlerine şöyle devam etti: “Devlet hem İstanbul Sözleşmesi’nden çıkarak hem 6284’ü etkin uygulamayarak hem de kadın cinayeti davalarında caydırıcı cezalar vermeyerek yaşanacakları engellemiyor ve korumuyor. Aksine ‘kadınlar daha kolay öldürülsün’ diye bireysel silahlanmanın önüne de geçmiyor! Ben size takip ettiğimiz davalardan tek tek örnek vereyim; Recibe Koluman evli olduğu erkek Kutbettin Koluman tarafından uzaklaştırma kararına rağmen ateşli silahla, 5 yaşındaki kızının gözleri önünde öldürülüyor. Mahkemede hakim ya da savcı ‘Silahı nereden temin ettin?’ diye sormuyor. Öldürülen kadının avukatları soruyor ve sanık Karabağlar’da bir kahve ismi adresi vererek yabancı uyruklu birinden satın aldığını söylüyor. Tespit için hiçbir işlem yapılmadığı gibi sanığa ‘ruhsatsız silah kullanmaktan’ komik bir ceza verildi.”

ÇOK CİDDİ BİR DENETİM YAPILSA KAYNAĞINA ULAŞILIR

Son olarak ise “Aydın’da ise 19 yaşındaki Merve Kotan’ın katili pompalı silahı internetten aldığını, fişeklerini silah satan bir dükkandan temin ettiğini kaydediyor. Bunun gibi onlarca kadın cinayeti davasından örnek verebilirim. İnternet üzerinden silah satışının takibi yapılamaz mı? Elbet çok kolay yapılır. Takibi yapılmadığı gibi bunu usulsüz ve kanunsuz alıp, satana da caydırıcı ceza verilmiyor. Bu silahların ülkemize nereden, hangi yollar ile girdiği ve kimler tarafından, kimlere satıldığı tespit edilmedikçe, satan ve alana caydırıcı cezalar verilmedikçe kadınlar çok kolay öldürülecek. Sırf bizim takip ettiğimiz davalarda bile sanıkların silahlara nasıl ulaştıkları etkin biçimde araştırılsa ve çok ciddi bir denetim yapılsa kaynağına ulaşılır. Yasadışı silah ticareti bütün dünya için savaştan daha korkunç bir tehlike. Son yıllarda ülkemizde her gün bir uluslararası çete lideri yakalanıyor veya sokak ortasında mafya çatışmalarına tanık oluyoruz. Aynı oranda da yasal olmayan silaha ulaşım artıyor! Denetim ve caydırıcı cezalar olmadıkça, bireysel silahlanmaya karşı bütünlüklü, etkin bir politika geliştirilmediği müddetçe ulaşım kolaylaşacak ve kadın cinayetlerinde artışa sebep olacaktır” mesajını verdi.

Yazarımız Kim ?

SULTAN GÜMÜŞ KAYA