Yastık altı boş kaldı

İZKO Başkanı Baransel, vatandaşın altın fiyatlarının yükselmesiyle yastık altında sakladığı altınlarını satma yoluna gittiğini ifade etti 

  • Oluşturulma Tarihi : 31.08.2019 12:10
  • Güncelleme Tarihi : 31.08.2019 12:10
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Yastık altı boş kaldı haberinin görseli

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Amerika-Çin arasında artan ticaret geriliminin akabinde ONS Altın’daki ivme yukarı doğru yöneldi. Çin’den gelen misillemenin akabinde ABD’nin de bu duruma karşılık vermesi ile altın fiyatları yükselişe geçti. Yükselmeye de devam ediyor. Öyle ki altın bir yılda yüzde 20 yükseldi.Çeyrek altının fiyatı 2018 yılının ağustos ayında 400 TL’ye satılırken, yüzde 20 artarak bu yıl 480 TL oldu. Yarım altının fiyatı geçtiğimiz yılın ağustos ayında 800 TL’ye satılırken, bu yıl yüzde 20 artarak 960 TL oldu. Cumhuriyet altını ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21 artarak 1600 TL’den 1930 TL’ye yükseldi.Her şeye rağmen dünyada en güvenilir limanın altın olduğunu ifade eden İzmir Kuyumcular Odası (İZKO) Başkanı Turgay Baransel ise, “Son 5 seneye baktığınız zaman altın fiyatlarında yüzde 300 artış gözüküyor. Ne konutta ne faizlerde böyle bir yükseliş yaşanmadı” dedi. Altın fiyatının artmasıyla vatandaşın banka görevi olarak gördüğü yastık altını boşaltmaya başladığını belirten Baransel, kuyumcularda altın satışının ise durma noktasına geldiğini savundu. 



YÜZDE 300 ARTIŞ SÖZ KONUSU
Çin’in altın çekmesi, ONS’un yükselmesi kuyum piyasasının dengesini bozduğunu dile getiren Baransel, altın fiyatlarının son 5 yılda yüzde 300 arttığını bildirdi. Baransel, “Geçmiş yıllarda altının yükselmesini dolara bağlıyorduk. Dolar düştü, altın düşmüyor çünkü ONS’u yüksek tutuyorlar. Dünya piyasalarında Çin’de altına dönünce altın yükseldi. Özellikle son bir ayda hızlı bir yükseliş oldu. Dünyada en güvenilir liman altın kaldı. Dünyada en çok sahtecilik parada yapılıyor. İnsanların paraya güveni kalmadı. Altın dünyanın her yerinde altın olarak geçtiği için değerlendi. Son 5 seneye baktığınız zaman yüzde 300 artış gözüküyor. Ne konutta ne faizlerde böyle bir yükseliş yaşanmadı” diye konuştu.
YASTIK ALTINDA ALTIN KALMADI
İnsanların yastık altında altını kalmadığını vurgulayan Baransel, “Altın fiyatları arttığı için satış azaldı, bozdurma arttı. İnsanlar altınını bozdura bozdura artık ellerinde de altın kalmadı. En çok yeni evliler altınlarını bozdurup ev, eşya ya da araba alıyor” değerlendirmesinde bulundu.  Düğünlerde altının artık sadece yakın akrabalara takıldığını dile getiren Baransel, “Kız kardeşi evleniyor da ona alıyor, uzaktan bir akrabaya alınmıyor. Altında uzun zamandır bu hızla bir yükseliş olmamıştı. İnsanların alım gücü sarsıldı. Düğünlerde insanlar altın yerine para takıyor. Gram altın bile 260 TL oldu. İnsanlar düğünlerde 200 TL takıyor” ifadelerine yer verdi. 
ALTINDA SAHTECİLİK DE ARTTI
Kuyumculuk sektöründe dolandırıcıların çoğaldığının altını da çizen Baransel, “Altında fiyat yükseldikçe sahtecilik arttı. Altının ayarı düşük basılmaya başlandı. İnternette çeyrek altın 15-20 TL’den satılıyor. Düğünde de sıraya giriyor takıyor. Sonra kuyumculara geldiğinde kuyumcular suçlanıyor. Kuyumcu satmıyor ki bunu. Bu altınlar bize geldiğinde sahtecilik ortaya çıkıyor” dedi.Dolandırıcılıkla ilgili kanuni çalışmaların yapılması gerektiğini de dile getiren Baransel, “Devletin bastığı en büyük para olan 200 TL sahte basıldığı zaman 24 yıl hapis cezası var, altının sahteciliğinde böyle bir ceza yok. 1900 TL olan ata lira basılıyor, piyasaya sürüyor bu vatandaşın eline geçip kuyumcuya geldikten sonra sahte olduğu anlaşılıyor. Böyle dolandırıcılara ceza yok” diye konuştu.